Door verschillende redenen kan het lastiger zijn om zelfstandig te kunnen aankleden en uitkleden. Vooral lastige knopen en ritsen maar ook het aandoen van kousen of schoenen kan opeens een hele uitdaging worden wanneer er sprake is van een aandoening of blessure. Gelukkig zijn hiervoor ook steeds meer geschikte hulpjes verkrijgbaar. Zo kun je zo lang mogelijk zelf alles blijven doen ook wanneer aan- en uitkleden lastiger wordt.
Handige hulpmiddelen bij het Aankleden en Uitkleden
Wanneer het niet meer helemaal zelf lukt kan een hulpmiddel prettig zijn om te gebruiken. Want hoe doe je anders een broek blouse, trui of hemd aan en uit? Wanneer je je armen niet meer makkelijk kunt optillen of je de kleine knopen niet meer makkelijk openmaakt. Er zijn verschillende producten die je bij staan bij het aankleden en uitkleden. Het is fijn dat je sommige kledingstukken niet over je hoofd hoeft te doen waardoor je je arm niet hoeft te strekken. Ook makkelijke en rekbare stof is dan prettig. Denk eraan dat strakke kleding het vaak lastiger maakt vooral bij een klacht aan schouder of arm. Er is dan wel een hulpmiddel zoals een knopenhaak, helping hand of aankleedstok. Hiermee verleng je als het ware je arm en kun je waar nodig het kledingstuk rechttrekken. Ook kun je deze producten gebruiken om kleding weer uit te doen.
Hulpmiddelen voor sokken en steunkousen
Het kan een uitdaging zijn om sokken, kousen en steunkousen aan en uit te doen. Vooral wanneer deze erg strak zitten. Je moet er ook vaak voor bukken wat niet altijd lukt. Gelukkig zijn er producten die een oplossing bieden. Zodat je het makkelijk zelf kunt blijven doen.
Sokken, steunkousen of panty’s aan- en uittrekken. Hoe doe je dat gemakkelijk zonder dat het je veel kracht kost of je moet bukken? Er zijn allerlei oplossingen en hulpmiddelen om dat makkelijk zelf te doen, ook als je een blessure of handicap hebt. Met rubberen handschoenen heb je bijvoorbeeld al een makkelijkere manier om je kousen aan te doen omdat je meer grip hebt. Ook is het belangrijk dat je benen of voeten niet vochtig zijn. Zorg dat je op een goede stoel zit en dat je goed bij je voeten kunt. Een anti-slipmatje zorgt dat je makkelijker tegendruk op je voet kunt geven en ook is het slim om je kousen in de ochtend aan te doen wanneer je voeten slank zijn. Of leg ze even omhoog zodat eventueel vocht eruit trekt. Er zijn ook innovatieve middelen in ontwikkeling waarmee je zelf je steunkousen aan kunt doen zoals de aankleedhulp of de Steve+.
Hulpmiddelen voor schoenen
Schoenen aandoen komt regelmatig terug en lijkt zo eenvoudig. Wanneer je niet meer goed kunt bukken of last hebt van je handen of rug dan kan het toch lastiger worden. Gelukkig zijn er dan hulpjes beschikbaar. Het is ook belangrijk dat je bijvoorbeeld op een goede stoel zit of tegendruk kunt geven tegen de muur of een deur. Het makkelijkste hulpmiddel dat we allemaal wel kennen is een schoenlepel. Deze zijn er ook met een extra lang handvat voor wanneer je rugklachten hebt. Er zijn verschillende soorten veters die meerekken en ook schoenen met klittenband of waar je zo instapt. Ook bestaat er een speciale schoenuittrekker.