Incontinent? Enkele handreikingen om je zeker te blijven voelen.

In deze blog staan we kort stil bij incontinentie en enkele hulpmiddelen die beschikbaar zijn. De hulpmiddelen kunnen bijdragen aan een gerust en zeker gevoel en helpen bij het behouden van de eigen vrijheid.

Oorzaken incontinentie

Voor veel mensen gaat incontinentie op oudere leeftijd in meer of mindere mate een rol spelen. Incontinentie kan veroorzaakt worden door verschillende ziektebeelden, zoals diabetes, de ziekte van Parkinson, een beroerte of verwardheid. Het afnemen van mobiliteit, waardoor op tijd bij het toilet komen lastig wordt, kan zorgen voor incontinentie. Ook zijn er bepaalde medicijnen die als bijwerking hebben dat er spanningsverlies optreedt van de blaas. Helaas is er niet voor alle situaties een oplossing en wat natuurlijk effect heeft op het dagelijkse leven. Denk hierbij aan onzekerheid, schaamte, zich afhankelijk voelen en huidproblemen. Hier volgen een aantal handige hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je goed en zelfverzekerd om kunt gaan met incontinentie.

Beschermers voor matrassen

Goed slapen is belangrijk en een goede matras speelt hierbij een belangrijke rol. Om de matras te beschermen tegen vocht is een variëteit aan matrasbeschermers beschikbaar. Er zijn beschermers die los op de matras gelegd kunnen worden, onder het laken, op die plek waar het gewenst is. Ook zijn er beschermers die als een hoeslaken om het matras aangebracht kunnen worden. Voor een optimale bescherming tegen incontinentie, maar ook bijvoorbeeld huisstofmijt, zijn er matrasbeschermers waar de matras in zijn geheel in wordt geplaatst en sluit met een rits.

Meer informatie vind je bij incontinentiematerialen.

Incontinentiebroekjes of inleggers

Afhankelijk van de behoefte kan gebruik gemaakt worden van inleggers voor in ondergoed die bij incontinentie de urine opnemen door middel van geurloze gel. Voor zowel dames als heren zijn er incontinentiebroekjes die discreet onder kleding te dragen zijn en wasbaar op 60°C. Als de hoeveelheid vochtverlies groter is kan gebruik gemaakt worden van luiers of incontinentiebroekjes. Door de binnenlaag van het broekje kan de huid blijven ademen en is het broekje comfortabel bij het dragen.

Kijk voor meer op de pagina over incontinentiematerialen.

Vervelende vlekken en luchtjes

Om ontstane vlekken en/of luchtjes te kunnen verwijderen kan gebruik gemaakt worden van een spray. Deze spray is zeer makkelijk in gebruik en zeer effectief bij door incontinentie ontstane vlekken. Bij gebruik van de spray worden ook vervelende luchtjes verwijderd.

Je kunt meer informatie vinden op de pagina over urinalen.