Een traplift is een grote investering in je huis en jouw gezondheid. Helaas lopen de kosten van trapliften erg uiteen, van €2500 tot soms wel €13500. Dit heeft te maken met verschillende factoren, die we hier zullen bespreken. In deze blog bespreken we de vraag: Wat zijn de kosten van een traplift?

Standaardmodellen

Het eerste verschil in prijs zit in het model van de traplift. Een standaardmodel van een rechte traplift kost over het algemeen tussen de 2500 en 5500 euro, waarbij een standaardmodel met één bocht al 6000 tot 12500 kan kosten. Elke bocht wordt al snel wat duurder. Zo zijn de standaardmodellen van de traplift voor een trap met twee of meer bochten verkrijgbaar van zo’n 7000 tot 13500 euro en kost een traplift voor en splitrap maar liefst 8000 tot 13500 euro. Bij lange wenteltrappen kan de prijs zelfs beginnen bij 11000 euro.

De prijs kan natuurlijk afwijken van deze standaardmodellen als je onderdelen van de lift wilt aanpassen naar jouw smaak of als jouw trap afwijkt van conventionele trapvormen of maten. Het verschilt dan ook of de traplift aan de binnenkant of de buitenkant van de trap geplaatst moet worden.

Daarbovenop komen nog servicekosten en stroomkosten, welke snel kunnen oplopen tot zo’n 600 euro per jaar. Dit kan echter ingeperkt worden als je een lange termijnplan afsluit met jouw leverancier.

Huurwoning

Mocht je in een huurwoning wonen, dan is het aanschaffen van een traplift iets lastiger. Je moet natuurlijk eerst toestemming vragen van de verhuurder, welke over het algemeen toestemming zal geven wanneer dat nodig is. Het nadeel is ook dat als je gaat verhuizen, je de traplift niet zo makkelijk mee kunt nemen omdat deze op maat gemaakt is. Wel word je meestal verwacht deze te demonteren uit de huurwoning, wat weer extra kosten met zich meebrengt. Overleg dus goed met je verhuurder wat de mogelijkheden zijn.

Vergoeding

De kosten van een traplift kunnen duidelijk hoog oplopen. Gelukkig biedt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) vaak een uitkomst. Als wordt verklaard door een medisch specialist dat jij een traplift nodig hebt, dan kan je een afspraak maken met een WMO-loket om te zien of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

Het kan dan voorkomen dat jouw gemeente je een traplift toewijst. In dit geval hoef en kan je niets aanpassen aan de traplift en zal de gemeente er een uitkiezen die vervolgens bij jou geïnstalleerd wordt. Het nadeel is dat dit dus een traplift kan zijn die jij niet mooi vindt, maar het voordeel is dat de gemeente deze bekostigd. Dit noemt men zorg in natura.

Het is ook mogelijk dat de gemeente je subsidie geeft. Je krijgt dan een persoonsgebonden budget (PGB) toegewezen en daarmee kun je vervolgens zelf een traplift kopen. De hoogte van dit PGB hangt echter wel af van jouw inkomen en leefsituatie. Ook moet je kunnen verantwoorden waarom je liever subsidie ontvangt dan zorg in natura.

Deze mogelijkheden klinken misschien wat streng, maar zorgen er wel voor dat iedereen een traplift zou kunnen bekostigen. Dit is, gezien de kosten van een traplift, best een prestatie.

De kosten van een traplift drukken

Het is ook mogelijk om een traplift tijdelijk te huren of leasen. Dit kan bijvoorbeeld bij ThyssenKrupp, Otolift en Handicare. De kosten van een huur traplift liggen meestal rond zo’n €90 (bij een rechte trap) of €140 of meer (bij een complexere trap) per maand, waar nog een eenmalige borg bovenop komt die kan verschillen per leverancier.

Een andere manier om de kosten van een traplift wat te drukken is het kopen van een tweedehands lift. Dit is zeer handig voor mensen die het niet heel breed hebben, maar ook geen recht hebben op hulp vanuit de gemeente. Sommige leveranciers, zoals Smienk, leveren zelf tweedehands trapliften, maar je kunt natuurlijk ook zelf opzoek gaan. Hou er echt wel rekening mee dat je dan geen garantie meer hebt op de traplift.

Aftrekbaar

Een andere manier om de kosten te drukken is om de traplift af te trekken van jouw inkomstenbelasting. Dit kan alleen als je de traplift rechtstreeks koopt en dus geen gebruik maakt van je eigen bijdrage. Naast dat dit kan schelen in de kosten, heb je ook meer controle over de soort, vorm, het uiterlijk en het model van de traplift die je gaat aanschaffen.

Wil je graag een traplift kopen, maar weet je niet waar je op moet letten? Lees dan deze blog. Voor meer informatie, bekijk onze pagina over trapliften.