Incontinentie komt voor bij zowel jong als oud. Vaak voelen mensen die last hebben van incontinentie zich oncomfortabel en onzeker, omdat ze geen controle hebben. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die het leven met incontinentie comfortabeler en gemakkelijker te maken en organisaties die hier tips over geven. Deze blog gaat in op de verschillen tussen een incontinentiehoes en een incontinentieonderlegger.

Incontinentie hoes of onderlegger: Wat is beter voor jou?

Incontinentie kan vervelende gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal. Om je te ondersteunen, zijn er verschillende hulpmiddelen in omloop die het ongemak van incontinentie zoveel mogelijk beperken. Voorbeelden daarvan zijn de incontinentiehoes en de onderlegger. De incontinentiehoes en onderlegger hebben dezelfde functie, namelijk het matras beschermen tegen urine. Er zijn echter wel kleine verschillen tussen de twee, welke uitgelegd worden in deze blog.

Voor meer informatie, bekijk onze pagina over incontinentiematerialen. Hier vind je informatie over bijvoorbeeld handige hulpmiddelen, belangrijke aandachtspunten en veel voorkomende vragen bij incontinentie.

Incontinentiehoes

Het grote voordeel aan een incontinentiehoes is dat deze het gehele matras beschermd. Omdat hij om het matras geklemd zit, zal er niets langs de hoes lopen en kan hij ook niet verschuiven. De meeste incontinentiehoezen zijn gemaakt van een sterk, vochtopnemend katoen en hebben een zeer dunne en ademende coating aan de onderzijde. Deze coating absorbeert het vocht en zorgt ervoor dat er niets door de hoes lekt naar het matras.

Een nadeel aan de incontinentiehoes is dat deze direct verwijderd moet worden nadat je een ongelukje hebt gehad, zodat hij gewassen kan worden. Voor sommige mensen kan dit vrij inspannend zijn, waardoor de hoes niet als ideaal ervaren wordt. Voor meer informatie, bekijk de Protect a Bed Matrasbeschermer (verkrijgbaar in verschillende maten) of de incontinentiehoes van SatinSheet.

Onderlegger

Een onderlegger werkt in principe precies hetzelfde als een incontinentiehoes: het absorbeert het vocht en zorgt ervoor dat het matras niet nat en vies wordt. De onderlegger is gemakkelijk te gebruiken door hem op het matras te leggen, onder het hoeslaken, meestal ter hoogte van je middel. Het grote voordeel van een onderlegger is dat hij eenvoudig uit te nemen en te wassen is. Hierdoor is er weinig inspanning nodig nadat je een ongelukje gehad hebt, wat voor veel mensen een aantrekkelijk idee is.

Het nadeel van een onderlegger is echter dat hij snel verschuift door onrustig liggen en een klein hoogteverschil veroorzaakt in bed, wat door sommigen als onprettig ervaren wordt. Daarnaast is de onderlegger kleiner dan de incontinentiehoes, wat zowel positief als negatief ervaren kan worden.

Voor meer informatie, zie bijvoorbeeld een wasbare onderlegger.