Zorg ervoor dat je op tijd kraamhulp aanvraagt. Bekijk bovendien hoe veel uur jij ongeveer recht zal hebben op kraamhulp, hoe dit wordt bepaald en wat jouw zorgverzekering voor jou kan betekenen.

Wat moet je betalen voor kraamzorg?

Alle basisverzekeringen van alle zorgverzekeringen vergoeden kraamzorg. Er geldt echter wel een eigen bijdrage van €4,30 per uur. Als je in het ziekenhuis wordt opgenomen zonder medische indicatie betaal je €17 per dag. Deze eigen bijdrage kan overigens wel (deels) vergoed worden vanuit diverse aanvullende verzekeringen. Daarom is het slim om kraamzorg op tijd te regelen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je zorgverzekeraar kan je helpen om te bepalen wat jij precies moet betalen voor kraamzorg.

Goed om te weten:

  • Bevallen in het ziekenhuis wordt niet vergoed, tenzij het een medische noodzaak betreft. Wil je toch graag in het ziekenhuis (of poliklinisch hotel) bevallen, dan vergoedt de basisverzekering €208. Het overige deel kan je verzekeren met een aanvullende verzekering. Het verschilt per zorgverzekeraar wat deze verzekering dekt.
  • Een restitutiepolis geeft je vrije zorgkeuze. Bij een naturapolis vergoedt de verzekeraar soms minder kosten als die geen contract heeft met de (kraam)zorginstelling. Controleer op welke vergoeding jij recht hebt bij je zorgverzekeraar.
  • Het is goed om te kijken of een kraampakket is inbegrepen in jouw verzekering. Als dat het geval is, dan kan je hier direct een gratis kraampakket lenen.
  • Fysiotherapie wordt alleen vergoed uit de basisverzekering bij een chronische aandoening, vanaf de 21e behandeling. Mocht er urine-incontinentie optreden, dan kan je de eerste 9 behandelingen (bekken)fysiotherapie vergoed krijgen. Mocht je meer behandelingen willen, dan moet je een aanvullende verzekering afsluiten.

Meer informatie vind je op onze pagina voor Kraamzorg. Al onze producten vind je hier.

Voor meer informatie over zwangerschap en jouw zorgverzekering, neem contact op met je zorgverzekering.
Kijk ook op deze pagina van de consumentenbond of op deze pagina van de Zorgwijzer.