Dagelijks komen er steeds meer e-health producten en applicaties op de markt. Het aanbod groeit enorm en dat maakt het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Gelukkig helpt Thuisleefgids door het aanbod aan e-health overzichtelijk voor u te bundelen.

Want ik hoor u zal zeggen; Wat kan ik als consument nu eigenlijk al met e-health? Nou waarschijnlijk meer dan u denkt. Consumenten e-health producten zijn namelijk al volop beschikbaar en ze worden op steeds grotere schaal gebruikt. De producten die voor de consument worden gemaakt zijn veelal goedkoper dan voor de zorg ontwikkelde technologische producten. Je kunt ze als consument dus gewoon zelf aanschaffen en gebruiken. Dit kan via winkels en natuurlijk ook online. Daarbij is het wel van belang dat u goed weet waar u het product voor wil gebruiken. Voor sommige producten is het ook nodig dat uw arts of (zorg)organisatie zelf ook met het product werkt. Het is dus belangrijk om hier naar te kijken.

Wat is ehealth nou eigenlijk precies?

E-Health is de samensmelting van gezondheidszorg en informatie- en communicatietechnologie (ICT). Het wordt ook wel een revolutionaire vernieuwing van de gezondheidszorg genoemd. Het is voor iedereen beschikbaar en het betreft daardoor ook direct een soort van maatwerk. Want welk product past bij je precieze behoefte? E-health is er namelijk voor jong en oud en voor alle opleidingsniveau’s en dient dus ook allerlei doelen.

Er ontstaan met e-health unieke mogelijkheden om kwaliteit van leven en eigen regie te vergroten. Ook kan er efficiënter en makkelijker gebruik worden gemaakt van gegevens door uitwisselingen tussen organisaties onderling. Als patiënt krijgt u hierdoor zelf ook een betere inzage in uw gegevens en dit kan een geruststellende en meer regisserende werking hebben.

E-Health helpt bijvoorbeeld om fouten met medicatie te voorkomen en therapieontrouw tegen te gaan. Vormen van e-health technologie kunnen ouderen of mensen met een beperking ondersteunen bij het langer zelfstandig thuis wonen. Denk hierbij eens aan sensoren maar ook aan digitale sleutelkluisjes en GPS-trackers en alarmsystemen. Daarnaast zijn er steeds meer applicaties en online coaches beschikbaar om patiënten naar een gezondere leefstijl te coachen. Ook zijn er allerlei manieren om op afstand contact te hebben met een zorgverlener of arts zonder dat je hiervoor naar het ziekenhuis hoeft. Dit kan dus gewoon vanuit je luie stoel, wel zo fijn! Diensten die dit mogelijk maken zijn bijvoorbeeld beeldbellen en e-consulten.

Wat levert e-health mij als consument op?

  • Medicatieveiligheid verhogen: u krijgt meer grip op uw medicijnen en vergeet deze minder snel. Ze kunnen consequenter ingenomen worden zonder dat u er de hele dag aan hoeft te denken.
  • Meer regie: via online portalen kunt u zelf uw medische gegevens inzien en ook gegevens bijhouden. Dit geeft een prettig gevoel en u weet ook welke informatie de arts heeft.
  • Ondersteuning van zelfmanagement: u kunt coaching ontvangen bij u thuis. Bijvoorbeeld via online coaches. Ook bestaat er de zogeheten telemonitoring waarbij op afstand gemeten en gegevens uitgelezen kunnen worden. Bijvoorbeeld voor het hart.
  • Patiëntgegevens: Er ontstaat een veiligere manier van uitwisseling van gegevens. Dit zorgt ervoor dat u niet elke keer uw gegevens hoeft op te geven maar organisaties op de hoogte zijn van uw dossier. Uiteraard met uw toestemming.
  • Meer vrijheid en veiligheid thuis: Via bijvoorbeeld een set aan sensoren of een alarmverbinding. Ook draagbare alarmsystemen en GPS trackers zijn hier een voorbeeld van.
  • Meer gemak: via internet kunt u makkelijker uw zaken regelen. Denk eens aan online een afspraak inplannen of een herhaalrecept aanvragen. Ook beeldbellen met een zorgprofessional zodat u niet naar het ziekenhuis toe hoeft.

Waar moet ik op letten als consument?

  1. Elke week komen er nieuwe apparaatjes en applicaties op de markt beschikbaar. Niet alle hulpmiddelen zijn even betrouwbaar en het is dan ook belangrijk om u goed in te lezen.
  2. U kunt bezorgd worden wanneer u zelf waarden meet en deze wijken af. Maak u niet te snel zorgen en vraag eventueel een zorgverlener of uw arts om advies.
  3. In apps waarin uzelf informatie opslaat is het belangrijk dat de privacy goed gewaarborgd wordt. Kijk voor tips en adviezen op de instructiekaart ‘Medische app’s: veilig & betrouwbaar?’op de website van Zorgbelang Brabant. Hiermee kunt u controleren of een medische app betrouwbaar is.
  4. Bekijk de website van de Nederlandse Patienten Federatie eens. Vooral de Digitale Zorg Gids die zij hebben ontwikkeld laat zien wat er allemaal van belang is.
  5. Thuisleefgids maakt reviews over e-health producten samen met gebruikers en professionals. Lees de reviews en beoordeel of het product wel goed aansluit bij wat u zoekt.