Tegenwoordig is het gebruiken van een wandelstok meer noodzaak dan een modetrend. Dat zegt gelukkig niet dat wandelstokken nu hun strakke uiterlijk zijn verloren. Het uiterlijk van een wandelstok is echter maar een van de factoren die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste wandelstok voor jou. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om te letten op wat voor soort wandelstok jij wilt kopen, hoe hoog deze moet zijn en wat voor handvat jij fijn vindt. Daarnaast kan het materiaal veel verschil maken en speelt natuurlijk ook gewicht een rol. In deze blog bespreken we de vraag: Waar let je op bij het kopen van een wandelstok?

1. Type

Het is zeer belangrijk om te bedenken waar je een wandelstok voor wilt gebruiken. Heb je deze bijvoorbeeld nodig om in huis te lopen en je te helpen opstaan uit een stoel? Kijk dan naar sta-op wandelstokken, zoals de Twin Grip Cane. Zou je graag een wat grotere afstand willen afleggen, maar kost dit veel moeite? Dan kan een wandelstok met zitje, zoals de Flipstick, een goede oplossing zijn voor jou. Zo zijn er nog meer verschillende types, zoals wandelstokken met meerdere poten aan de onderkant, inklapbare wandelstokken en wandelstokken die zelfstandig kunnen blijven staan. Meer informatie vind je in onze blog “Vijf Veelvoorkomende Typen Wandelstokken“.

2. Hoogte

Daarnaast is het zeer belangrijk dat jouw wandelstok de juiste hoogte heeft. Op deze manier werkt de wandelstok het meest effectief, omdat je je spieren zo op een goede manier gebruikt en daarnaast niet krom of scheef hoeft te lopen om de stok te gebruiken. Het is verstandig om je maat goed op te meten. Een wandelstok moet ongeveer ter hoogte van de pols komen als deze recht op de grond staat. Er bestaan ook wandelstokken die verstelbaar zijn in hoogte. Deze zijn over het algemeen iets minder stevig, maar daarmee kun je wel de hoogte precies aanpassen zoals jij wilt.

3. Handvat

Er zijn verschillende vormen handvatten voor wandelstokken, elk met andere voor- en nadelen. Hieronder staat ze op een rijtje:

  1. Rondhaak handvat: Het traditionele handvat, kan gemakkelijk worden opgehangen en geeft een fijne, natuurlijke vering. Dit handvat biedt echter minder houvast en is niet geschikt om veel gewicht te dragen.
  2. Anatomische handgreep: Handvat wat gevormd is om zo perfect mogelijk in de hand te liggen, zoals de Able2 Opvouwbare Wandelstok. Deze handgreep is bedoeld voor langdurig en veelvuldig gebruik. Houdt er wel rekening mee dat deze handgreep uitsluitend voor links óf rechts is.
  3. XL-greep: Extra groot handvat, welke voornamelijk voorkomt bij wandelstokken bedoeld voor een hoger maximaal gebruikersgewicht. Dit handvat zorgt voor veel stabiliteit en comfort, maar kan er wel minder elegant uitzien. Bekijk bijvoorbeeld de Drive GoSafe.
  4. Fritz handvat: Handvat wat goed vast te houden is zonder pijn in de vingers of handen te krijgen en daardoor zeer geschikt voor mensen met bijvoorbeeld artritis. Dit handvat zorgt voor veel comfort en is zowel links- als rechtshandig te gebruiken.
  5. Knop handvat: Mooi handvat die over het algemeen voornamelijk sierlijk is. Dit handvat is bijvoorbeeld voor sierwandelstokken, maar wordt meestal niet gebruikt voor medische of orthopedische doeleinden.
  6. Derby handvat: Vaak het meest comfortabele handvat genoemd. Dit handvat heeft een afgeronde, brede vorm, waardoor het een zeer goede houvast biedt. Meestal is dit handvat zowel links- als rechtshandig te gebruiken, maar er zijn ook specifieke modellen in omloop. Een voorbeeld is de Able2 Hugo Wandelstok.

4. Gebruikersgewicht

Het is verstandig om goed te bekijken wat het maximale gebruikersgewicht is van de wandelstok die jij op het oog hebt. Sommige wandelstokken zijn beter geschikt voor zwaardere mensen, terwijl andere stokken niet zo veel gewicht kunnen dragen. Het staat vaak goed aangegeven of een wandelstok geschikt is voor zwaardere gebruikers, zoals bij de [voorbeeld]. Stevigere wandelstokken kunnen ook zwaarder zijn, waardoor het goed is om te kijken of deze wel geschikt zijn mocht je een lager gewicht hebben.

5. Materiaal

Ten slotte kan het materiaal van een wandelstok flink verschil maken. Als een wandelstok gemaakt is van aluminium, zoals bijvoorbeeld de Able2 Wandelstok Aluminium, dan zijn deze meestal een stuk lichter. Hout oogt daarentegen wat netter en deftiger maar is meestal wat zwaarder en stabieler, net als wandelstokken van bijvoorbeeld carbon en staal, zoals de Tango Zelfstandig Staande Wandelstok. Het is ook goed om te kijken of een wandelstok bestaat uit meerdere delen, zoals een inklapbare of opvouwbare wandelstok, of dat deze gemaakt is uit een geheel.

Wil je meer weten voordat je een wandelstok gaat kopen? Bekijk dan de informatie op onze pagina over wandelstokken.