Bewegen is voor iedereen belangrijk, ook voor mensen met dementie. Toch kan dit best spannend zijn, je weet niet zeker of een dementerend persoon gaat dwalen of de weg kwijt raakt. Familie kan zich erg ongerust maken. In deze blog gaan we in op alarmsystemen en gps-systemen die effectief kunnen zijn bij dementie.

Alarm en gps-systemen bij dementie

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer goede alarmsystemen en gps-systemen waarmee je dementerende personen kunt monitoren. Wanneer de persoon met dementie een dergelijk alarm of gps toestel met zich meedraagt kan je hem of haar volgen via internet. Het lokaliseren gaat via satellieten waardoor gps vaak alleen buitenshuis gebruikt kan worden. Om de persoon te kunnen volgen heb je dus een smartphone, tablet of computer met een actieve internetverbinding nodig.

Bekijk het aanbod van alarm en gps-systemen.

Steeds meer keus bij dwalen

Gelukkig is er steeds meer keuze omdat er veel nieuwe producten ontwikkeld worden voor het dwalen van dementerende personen. Er is een groot verschil in prijs en mogelijkheden. Je kunt systemen kopen of huren. Er zijn veel verschillende sensoren , die geplaatst kunnen worden aan een riem, horloge of in een schoen.

Adviezen bij gebruik

  1. Laat de persoon met dementie aan het product wennen
  2. Oefen met het gebruik van het product
  3. Zorg dat het een dagelijkse routine wordt
  4. Maak een vast moment van het opladen (bijvoorbeeld voor het slapen)
  5. Maak een vast moment van het meenemen (bijvoorbeeld tegelijk met huissleutels?)
  6. Test het product regelmatig; kijk of alles goed functioneert
  7. Test of het product nog voldoende voorziet in de behoefte

Prijs en vormen van aanschaf

Je kunt een product kopen of huren. Vaak is het prettig om een product te testen, dit is vaak mogelijk bij de leverancier. Laat je goed adviseren voor het kopen van een product zoals een senioren alarm horloge.

Meer informatie over dwalen bij dementie? Lees deze blog.