Er bestaan verscheidene typen wandelstokken. De houten wandelstok met een rondhaak handvat is de bekendste, maar er zijn bijvoorbeeld ook stokken die speciaal bedoeld zijn voor mensen die op langdurige wandeltochten gaan. Hieronder bespreken wij alle typen die geschikt zijn voor medische of orthopedische doeleinden. In deze blog bespreken we vijf veelvoorkomende typen wandelstokken.

1. Verstelbare wandelstok

Een veel voorkomende variant is de verstelbare wandelstok. Deze wandelstokken zijn verstelbaar in hoogte en zijn daarom zeer gemakkelijk en universeel inzetbaar. Voorbeelden zijn: de Able2 Wandelstok Alumnium of de Vitility Verstelbare Wandelstok.

2. Wandelstok met anatomisch handvat

Wandelstokken met een anatomisch handvat zijn gemaakt om zo goed mogelijk in de hand te liggen en daardoor zo comfortabel en gezond mogelijk zijn. Vaak zijn deze wandelstokken uitsluitend links- of rechtshandig. Een voorbeeld hiervan is de Able2 Opvouwbare Wandelstok Anatomisch.

3. Opvouwbare wandelstok

Een opvouwbare wandelstok is bedoeld om makkelijk meegenomen te kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld handig voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Opvouwbare wandelstokken kunnen zeer klein worden opgevouwen, waarna ze in een tas of hoesje gestopt kunnen worden. Daarna kan de wandelstok weer worden uitgevouwen en direct worden gebruikt. Voorbeelden zijn: de Able2 Opvouwbare Wandelstok Comfortgrip en de Able2 Hugo Opvouwbare Wandelstok.

4. Zitstok

Zitstokken, ook wel bekend als wandelstok met zitje, zijn handige wandelstokken die je kunt openklappen tot een stoeltje. Dit is zeer handig als je er wel van houdt om een langere afstand te lopen, maar ook voldoende rustmogelijkheden wilt. Of bijvoorbeeld als je graag naar de lokale sportvereniging wandelt om een wedstrijd te bekijken. Voorbeelden zijn de Able2 Flipstick of de Drive Wandelstok met Zitting.

5. Vierpoot

De vierpoot zorgt voor meer stabiliteit en grip als lopen met een wandelstok moeilijk wordt. De vierpoot kan niet zomaar wegglijden en zorgt dat de stok bijvoorbeeld niet scheef neergezet kan worden. De vier poten dragen samen de druk, waardoor het gewicht goed verdeeld wordt, zoals de Twin Grip Cane.

Dit zijn slechts vijf veelvoorkomende typen wandelstokken. Voor meer informatie, lees onze blog “Wandelstok kopen? Waar let je op” of bekijk onze pagina over wandelstokken.