Het kiezen van de juiste personenalarmering kan nog weleens wat moeilijkheden met zich meebrengen. Hoe weet je nu wat het juiste product is voor jou? In andere blogs zijn wij ingegaan op waar jij op moet letten bij het kopen van een personenalarmering, wat personenalarmering precies inhoudt en wat het kan betekenen voor mensen met dementie of met een verhoogd valrisico. In deze blog bespreken wij de vijf onmisbare factoren bij het kiezen van de juiste personenalarmering voor jou. Op deze manier vind jij het snelst wat je nodig hebt!

Mocht je toch nog liever eerst wat informatie verkrijgen over wat personenalarmering nu precies is? Lees hier over in ons blog ‘Personenalarmering, wat is dat?’

1. Draagbaar, horloge of vast?

Allereerst is het handig om te bepalen wat voor soort personenalarmering jij wilt aanschaffen. Zo kan je ervoor kiezen om een draagbare personenalarmering aan te schaffen. Thuisleefgids schreef al eens een blog met de 4 gouden tips bij het aanschaffen van een draagbare personenalarmering. Voordeel van een de Buddy Alarmknop is dat je deze op verschillende manieren kunt dragen, om je nek met een keycord, om je pols met een speciaal bandje of liever in je broekzak of tas is allemaal mogelijk. Wil je liever een horloge, gezien je deze gewend bent te dragen en het fijn vind dat je ook de tijd kunt bekijken? Kies dan bijvoorbeeld voor de Connect Go GPS horloge of de Viro ML.

2. Waterdichte personenalarmering?

Verder is het belangrijk om te bepalen waarvoor en wanneer jij jouw persoonsalarmering gebruikt. Wanneer is de alarmering voor jou belangrijk? Heb je deze bijvoorbeeld vaak nodig onder de douche (grote kans om uit te glijden)? Zorg dan dat jij een waterdicht alarmhorloge koopt. Deze zijn beschermd tegen onderdompeling tot 1 meter diep voor ongeveer 30 minuten en kun je dus ook gebruiken tijdens het zwemmen. Personenalarmering die spatwaterdicht zijn, zijn veilig om te gebruiken in de regen of tegen transpiratievocht. Je kunt prima onder de douche met de Connect Go GPS Horloge, de Watchi Care Water Resistant of de Smartwatcher Essence.

3. Persoonlijk of alarmcentrale?

Het is daarnaast belangrijk om te bedenken wie jij wilt kunnen bereiken met jouw personenalarmering. Wil je graag dat er direct een alarmcentrale wordt ingeschakeld, zoals bijvoorbeeld bij de Smartwatcher Essence met een Professioneel abonnement van €19,90 per maand? Of liever dat er een naaste gebeld wordt, mogelijk een mantelzorger, behulpzame buur of familielid, zoals bij de Viro ML?

4. Welke functies heb jij nodig bij een personenalarmering?

Alarmhorloges zijn er voor alle leeftijden, voor zowel kinderen als ouderen en  kunnen veel verschillende functies hebben. Zo meten de meeste alarmhorloges de GPS-locatie, maar zijn er anderen die bijvoorbeeld ook je stappen, je hartslag, je slaapritme en bloeddruk meten. Het is vooral goed om op te letten wat je écht denkt nodig te hebben. Nu lijkt het ‘hoe meer hoe beter’ goed te zijn, maar vaak zijn horloges met minder functionaliteiten meer gespecialiseerd in de functies die zij wel bevatten en daarnaast gaat je batterij langer mee.

Daarnaast kom je ook GPS horloges tegen die valdetectie hebben. Wat dit precies inhoudt? Dit horloge slaat alarm op het moment dat deze een snelle ‘val’ beweging detecteert. Klinkt ideaal toch? Jammer genoeg werkt deze valdetectie niet altijd, gezien het te moeilijk is om een snelle armbeweging te onderscheiden van een valbeweging. Je kunt het alarm annuleren op moment dat het niet nodig blijkt te zijn, maar wees je er dus bewust van dat het ook kan gebeuren dat het horloge geen alarm slaat op moment dat je wel echt bent gevallen en geen knop kunt indrukken (bewusteloos of verstijfd).
Alternatief die wel altijd werkt? Een cyclus inrichten waarin je horloge om de zoveel tijd (kan je zelf instellen) een melding geeft of je nog ”oké” bent, druk je op groen dan weet je horloge dat er niets aan de hand is maar druk je niet dan slaat het horloge automatisch alarm. Er wordt dan naar je alarmnummers gebeld, en er wordt automatisch met je horloge opgenomen.
Dit kun je bij de Smartwatcher Essence SOS horloge en de Watchi Care GPS horloge via de app instellen.

5. Abonnement of prepaid

Tot slot is het slim om te bedenken of jij graag een prepaid alarm wilt, met welke je betaalt per alarm, of dat je toch liever een abonnement afsluit. Hoewel een abonnement duurder lijkt op het eerste gezicht, is het grote voordeel dat je nooit zonder tegoed kunt komen te zitten in geval van nood.

Wij bieden 4 horloges met een prepaid simkaart, namelijk de Viro ML (€139,00), de Connect Go alarmhorloge (tijdelijk €99,95), de Lexis SOS (€179,95), de Majesta GPS horloge (€139,95).

Wij bieden 2 horloges met een abonnement aan, namelijk de Watchi Care horloge en de Smartwatcher Essence alarmhorloge.