Hoeveel Nederlanders hebben een verstandelijke beperking?

Momenteel zijn er in Nederland volgens verschillende organisaties ongeveer 142.000 mensen met een verstandelijke beperking. Ook wel aangeduid als mensen met een IQ onder de 70. Voor bijna al deze mensen is er een bepaalde vorm voor zorg of ondersteuning beschikbaar. Ze kunnen dit in een instelling ontvangen maar ook gewoon thuis of juist op speciaal onderwijs. Er zijn ongeveer 2,2 miljoen mensen in Nederland met een vorm van zwakbegaafdheid (dit is bij een IQ tussen de 70 en 85). Er wordt dan gesproken over een lichte verstandelijke beperking wanneer dit bijvoorbeeld problemen geeft in de zelfredzaamheid. Er is niet precies bekend hoeveel mensen extra ondersteuning hebben maar wat wel duidelijk wordt is dat de zorg en begeleidingsvraag van veel mensen steeds complexer wordt  en er dus steeds meer behoefte is aan zorg.

Belangrijke aandachtspunten bij een verstandelijke beperking

Afhankelijk van de mate van de verstandelijke beperking wordt gesproken over een lichte, een matige of een zware of ernstige verstandelijke handicap. Afhankelijk van de handicap is er meer of minder behoefte aan ondersteuning. Dit wordt daarnaast sterk beïnvloed door de omgeving van de persoon met een beperking.

De oorzaak van een verstandelijke beperking kan gelegen zijn in een afwijking aan de hersenen, een beschadiging aan de hersenen die op een bepaald moment ontstaat en een zuurstoftekort tijdens de geboorte.

Handige hulpmiddelen bij een verstandelijke beperking

Wanneer mensen te maken hebben met een verstandelijk beperking kunnen ze meer moeite hebben met lopen, zitten of gaan staan en zitten. Ook het opstaan en aan- en uitkleden ofwel de zelfzorg kan een probleem zijn. Er zijn gelukkig steeds meer makkelijke hulpmiddelen hiervoor beschikbaar die dit kunnen ondersteunen. Soms zijn er problemen met communiceren, zien of horen en kan daar een handig middel voor ingezet worden en ook voor problemen bij eten en/of slikken zijn handig middeltjes voorhanden.

In sommige gevallen kan het handig zijn om een fysiotherapeut of ergotherapeut mee te laten kijken op de aanschaf of aanpassing van een hulpmiddel bij de exacte vraag.

Veel voorkomende vragen en problemen bij een verstandelijke beperking

Aangezien het afhankelijk is van de mate van de beperking en ook het levensthema waar iemand beperking ervaart zijn er veel uiteenlopende soorten vragen en problemen die kunnen voorkomen.

Kenmerken

  • Problemen met de motoriek
  • Mate van zwakbegaafdheid
  • Beperkingen in het dagelijks leven
  • Problemen bij het leren
  • Problemen bij het communiceren
  • Ernstige problemen op psychisch gebied.

Omdat het voor mensen met een verstandelijke beperking in veel gevallen lastig kan zijn om zich goed te uiten en soms om te communiceren kan het voorkomen dat lichamelijk klachten niet op tijd gezien worden. Hierdoor is het extra belangrijk dat verzorgers en begeleiders heel attent zijn op pijn of ongemak klachten. Dit observeren kan namelijk de eerste stap zijn tot behandeling of genezen.

Handige links

Kennisplein
Een website waar mensen elkaar digitaal kunnen ontmoeten en hun kennis en ervaring kunnen uitwisselen op het gebied van zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Zo begaafd
Website met veel belangrijke informatie over een verstandelijke beperking en allerlei ervaringen hiermee.

Zoek op hulpmiddelen per aandoening

Per aandoening hebben wij een handige overzichtspagina gemaakt. Op deze pagina's vind je alle informatie die je nodig hebt en de hulpmiddelen die worden aangeraden.