Het kan voorkomen dat niet alles meer zelf lukt, je kan dan behoefte hebben of krijgen aan een hulpmiddel. Deze zijn er gelukkig volop en hulpmiddelen worden soms ook vergoed. Er zijn alleen zoveel mogelijkheden tegenwoordig en de markt is hierdoor erg onoverzichtelijk geworden. Want wat krijg je nu precies vergoed en hoe dien je dit dan precies te regelen? Tijd voor Thuisleefgids om dit eens even goed op een rijtje te zetten. Tijdens dit uitzoeken kwamen we er achter dat het een oerwoud is geworden. Zelfs wij zien door de bomen het bos niet eens. Je zou maar plots iets nodig hebben en dan die hele zoektocht nog moeten starten.
Wat wel duidelijk wordt is dat we als consumenten steeds meer zelf (moeten) gaan betalen. Dit vanuit veranderende wetgeving en verzekeraars en gemeenten die minder vergoeden. Maar er lijken ook ontwikkelingen zichtbaar dat mensen juist zelf liever iets kopen, met name omdat ze dan keuze vrijheid hebben en ook eisen kunnen stellen aan de kwaliteit of het uiterlijk van een product of voorziening. Eenvoudige loophulpmiddelen zoals krukken, rollators en kleine hulpmiddelen en woningaanpassingen betalen we steeds vaker uit onze eigen portemonnee. Gelukkig spelen fabrikanten en leveranciers hier slim op in door producten mooier, beter en goedkoper te maken.
Hulpmiddelen die je moet gebruiken na bijvoorbeeld een operatie om te revalideren of specifieke producten om de woning aan te passen worden vaak wel vergoed. Toch is dit vaak een lange weg en duurt het erg lang en heb je geen keuze vrijheid. Iets wat we als zorgconsument steeds belangrijker gaan vinden. Vooral wanneer we een product intensief gebruiken. Soms zijn eigen bijdragen aan de gemeente zo hoog dat je het product gewoon beter zelf kunt kopen omdat je dan goedkoper uit bent en iets te kiezen hebt.
De markt van hulpmiddelen is een ingewikkelde markt. Dit komt doordat er in Nederland veel verschillende wetten en regelingen bestaan omtrent vergoedingen van hulpmiddelen. Het gaat hierbij om de volgende wetten en regels: