Vaak kunnen mensen met MS ondersteuning of een vergoeding krijgen vanuit de gemeente via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Dit is bijvoorbeeld het geval bij een speciale invalide parkeerplaats of in veel gevallen bij een aanpassing aan de woning. Dit verschilt vaak wel per gemeente. Het is dus belangrijk om te kijken waar je recht op hebt in jouw eigen gemeente. Lees in deze blog hoe het zit met de vergoeding van hulpmiddelen bij MS.

Huishoudelijke zorg

Wanneer de klachten door MS toenemen kan het lastig worden om zelf voor het huishouden zorg te dragen. Vaak kan men een aantal uren zorg voor het huishouden via een vergoeding organiseren wanneer dit zelf niet meer lukt als gevolg van MS.

Mobiliteitshulpmiddelen en verplaatsingshulpmiddelen

Wanneer MS in een verder stadium komt kan het zijn dat iemand zelf niet meer mobiel is of zich makkelijk kan verplaatsen. Wanneer het niet meer lukt om zelfstandig makkelijk te verplaatsen binnen en buiten het huis dan zijn er verschillende MS hulpmiddelen op de markt verkrijgbaar. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een rolstoel, een aangepaste auto of een scootmobiel of looprek. Er is in veel gevallen een vergoeding mogelijk. Steeds vaker dient er echter ook zelf betaald te worden of een eigen bijdrage betaald te worden.

Lees meer over hulpmiddelen voor mobiliteit en verplaatsing.

Woningaanpassingen

Om langer thuis te blijven wonen kan een woningaanpassing prettig zijn. Soms moet er zoveel aangepast worden aan een woning dat een verhuizing op termijn nodig is. Dit is uiteraard een eigen inschatting en ligt ook aan de wensen. Er zijn ook woningen die al veel aanpassingen hebben waar je makkelijk zorg kan ontvangen. Wanneer verhuizen beter is kom je mogelijk in aanmerking voor een verhuis vergoeding.

Lees meer over woningaanpassingen.

Vervoersvoorzieningen

Gemeenten bieden soms een vergoeding voor vervoer bij de ziekte MS. Dit kan zijn voor dagelijkse activiteiten of ook bij gelegenheden zoals bezoek of sporten. Afhankelijk van de gemeente waar je woont heb je mogelijk recht op een vergoeding en het is dan ook interessant om dit na te gaan.

Lees meer over MS op onze pagina over Multiple Sclerose of de op de website van het nationaal MS Fonds.