Door de huidige maatregelen vanwege het coronavirus brengen we nu meer tijd thuis door en dat is even wennen. Een prettige leefsituatie is juist nu nog belangrijker geworden! Hoe kun je het thuis zo veilig, prettig en gemakkelijk mogelijk maken? Er zijn gelukkig tal van mogelijkheden en Thuisleefgids helpt je graag op weg met wat tips en tricks.

Prettig en zelfstandig langer thuis

Word digitaal een pro!

Steeds vaker worden oplossingen in digitale vorm aangeboden. Online video-afspraken worden ingepland als vervanging van fysieke consulten. Met bellen en video-bellen kunnen we onze sociale contacten onderhouden. En zelfs activiteiten vinden nu regelmatig plaats online. Dat digitaal steeds meer mogelijk is, is natuurlijk fantastisch nieuws. Daarentegen kan het voor ouderen die niet digitaal vaardig zijn juist extra lastig zijn! Het Ouderenfonds richtte daarom de Helpdesk Welkom Online op waar ouderen met al hun vragen over de digitale wereld terecht kunnen. Getrainde vrijwilligers nemen rustig de tijd om ouderen stap voor stap online wegwijs te maken. Wat zijn sociale media? Hoe kan ik videobellen met kleinkinderen? Wat is internet? Allerlei vragen waar het team van de Helpdesk Welkom Online graag in bijstaan. Contact opnemen met de Helpdesk Welkom Online kan door te bellen naar 088 3442000 of te mailen naar welkom-online@ouderenfonds.nl.

Communiceren op afstand

Aangezien door maatregelen bezoek afgeraden, beperkt en in sommige situaties zelfs verboden wordt, neemt de eenzaamheid onder ouderen toe. Minder visite betekent daarentegen niet minder contact. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die helpen bij het onderhouden van sociaal contact op afstand. Wij kennen natuurlijk allemaal de mobiele smartphones of tablets, maar deze zijn niet altijd weggelegd voor ouderen die misschien minder digivaardig zijn. Zorgtablets of beeldbel-oplossingen zijn speciaal ontworpen voor de oudere generatie, zijn zeer gemakkelijk in gebruik en beschikken over speciale zorgfuncties zoals medicijnherinneringen en afspraakherinneringen. En de belangrijkste functionaliteit, wanneer we het hebben over communiceren op afstand, is het videobellen. Door het simpele design en de toegankelijkheid is videobellen met zorgverleners, kennissen, kinderen en kleinkinderen ook voor niet-digivaardige ouderen heel gemakkelijk. Om meer te weten te komen over hoe met over eenzaamheid onder ouderen in coronatijd om te gaan, lees je in een eerder artikel van Thuisleefgids de nodige tips en tricks om de eenzaamheid onder ouderen zoveel mogelijk te beperken, zodat zij niet alleen veilig, maar ook vooral prettig zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. 

Een online uitstapje

Het is uiteraard jammer dat het maken van fysieke uitstapjes wat lastiger is, maar dat wil niet zeggen dat we niets meer kunnen doen. In de coronatijd is het aanbod van online activiteiten enorm toegenomen. Zo hadden we ons voorheen waarschijnlijk nooit kunnen voorstellen dat het online bezoeken van een museum mogelijk zou zijn. Toch maken veel musea dit inmiddels mogelijk en bieden het Rijksmuseum, Naturalis, het Guggenheim in New York en de British Museum in Londen online en virtuele exposities aan. Ook MAX Vandaag maakt in het kader van online amusement veel mogelijk. Zo bieden zij online cursussen aan, kan er oneindig gepuzzeld worden en zijn er tal van programma’s en podcasts beschikbaar.  

Veilig en zelfstandig langer thuis

Een veilige woning

Veiligheid staat uiteraard boven alles. Afhankelijk van de zorgvraag van een persoon dienen er dan ook gepaste maatregelen te worden genomen. Er is een aantal zorghulpmiddelen die speciaal gericht zijn op de optimalisatie van de woning, zodat veiligheid en gemak altijd gegarandeerd worden. Denk bijvoorbeeld aan toegangs- en trapoplossingen, die helpen als de mobiliteit beperkt is en een persoon moeite heeft met bijvoorbeeld het opkomen van de trap. Een traplift kan in zo’n situatie uitkomst bieden en valpartijen voorkomen. Een ander voorbeeld zijn hulpmiddelen voor in de badkamer, zoals wandbeugels of antislipmeubels. Ook hiermee wordt het risico op uitglijden verkleind en wordt door middel van een aantal simpele aanpassingen de veiligheid in de woning aanzienlijk verhoogd.  

Thuismonitoring

Op Thuisleefgids vind je verschillende hulpmiddelen waarmee het bieden of ontvangen van zorg op afstand vergemakkelijkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een thuismonitoring systeem, waarmee familie of mantelzorgers op afstand kunnen zien hoe het met een oudere of persoon met zorgvraag gaat. Het systeem registreert activiteiten in de woning en signaleert risico’s zodat de zorgvrager veilig en zelfstandig thuis kan blijven wonen. Het thuismonitoring systeem signaleert bijvoorbeeld het eetpatroon, toiletbezoeken, de slaapduur, loopsnelheid en het thuiskomen en vertrekken van de woning. Via een app kunnen mantelzorgers, zorgverleners of naaste familieleden deze activiteiten in de gaten houden en indien nodig actie ondernemen. Voor een gerust en veilig gevoel. 

Op afstand, maar toch samen!

Het is even wennen dat corona de normale gang van zaken flink op z’n kop zet. Dat vergt veel van de zorg, maar ook zeker veel van ouderen die niet gewend zijn aan de digitale wereld. Opeens moeten zij zich meer online begeven, hierin hun grenzen verleggen en aanschouwen hoe het ontvangen van zorg niet altijd meer op de vertrouwde wijze gaat. Hulp en aandacht voor elkaar is dan ook op z’n plek om ervoor te zorgen dat mensen met een zorgvraag niet alleen langer veilig en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, maar ook vooral prettig!

Over Thuisleefgids.

Bij Thuisleefgids bieden wij mensen met een zorgvraag, mantelzorgers en professionals een zo optimaal en onbezorgd mogelijk leven. ​Door het bevorderen van kennis, zelfmanagement en persoonsgerichte zorg kunnen mensen met een zorgvraag langer zelfstandig, veilig en plezierig thuis blijven wonen. We gidsen mensen door het oerwoud van de zorg en optimaliseren de zorgketen.

Op ons onafhankelijke platform voor consumenten en met onze software-oplossingen voor professionals (De Thuisleefbieb en de Thuisleefwijzer) krijgt men persoonsgericht advies met betrekking tot vergoedingen, zorghulpmiddelen en zorgtechnologie.