ADHD, ook wel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een stoornis die te maken heeft met concentratie en hyperactiviteit. Mensen met ADHD kunnen zich vaak moeilijk concentreren, hebben last van impulsiviteit en gedragen zich vaak hyperactief. Er zijn drie verschillende typen ADHD bekend:

  • ADHD-I, ook bekend als ADD: Mensen met ADHD-I hebben vaak last van concentratieproblemen en hebben moeite om hun aandacht erbij te houden. Mensen met ADHD-I hebben vaak geen last van hyperactiviteit en impulsiviteit.
  • ADHD-H: Mensen met ADHD-H hebben vaak last van hyperactiviteit.
  • ADHD-C: De laatste vorm is een combinatie van beide. Mensen hebben vaak last van een combinatie tussen hyperactiviteit en concentratieproblemen.  

ADHD komt voor bij volwassenen (bekijk onze blog over ADHD bij volwassenen hier) en bij kinderen. Het kan problemen veroorzaken op werk of school. In deze blog gaan we in op veel voorkomende verschijnselen bij ADHD en geven we enkele tips die kunnen helpen.

Concentratieproblemen

Veel mensen met ADHD hebben moeite om zich te concentreren. Daardoor kan het lastig zijn om langere tijd met hetzelfde bezig te zijn. Vaak vinden zij het moeilijk om goed te plannen en te organiseren. Bekende verschijnselen zijn het beginnen aan een taak zonder het af te maken of het niet opvolgen van aanwijzingen of letten op details.

Voor mensen die hier last van hebben is het belangrijk om een juiste structuur te creëren in hun werk. Zorg voor vastigheid op de werkplek en voor weinig afleiding. Een handige oplossing kan een tablet zijn die alleen de taken weergeeft die van toepassing zijn. Daardoor word je niet afgeleid door andere factoren op de tablet en kan je gericht aan het werk.

Hyperactief

Mensen die last hebben van hyperactiviteit hebben veel moeite met stilzitten of stilstaan. Meestal zijn deze mensen beweeglijk en zitten onophoudelijk te wiebelen in hun stoel. Vaak praten mensen veel. Door de innerlijke onrust in het hoofd. Soms kan dit leiden tot impulsiviteit door ineens te gaan rennen of klussen.

Hyperactiviteit kan worden verminderd door te sporten. Het sporten helpt om energie kwijt te raken waardoor iemand met ADHD minder last kan hebben van heel veel energie. Ook is het handig voor deze mensen om van tevoren te weten hoe lang een bepaalde activiteit duurt, zodat zij zich in kunnen stellen op hoe lang zij moeten stilzitten of stilstaan. Bovendien zijn er hulpmiddelen beschikbaar zoals wiebelkussens en bijtsieraden, die ervoor zorgen dat kinderen met ADHD goed kunnen blijven functioneren ondanks hun hyperactiviteit.

Overprikkeld

Veel mensen met ADHD zijn vaak overprikkeld. Dit komt omdat prikkels extra heftig bij hen binnenkomen en zij vaak de neiging hebben om op elke prikkel direct te reageren. Daardoor kunnen zij geen prioriteiten stellen. Ze reageren al voordat een persoon is uitgepraat en kunnen zich opdringen aan mensen.

Voor meer informatie, bekijk onze pagina over ADHD.