Een traplift is voor iedereen een vrij grote investering. Maar hoewel trapliften zeer prijzig kunnen zijn, zijn de zelfredzaamheid en vrijheid die zij met zich meebrengen het vaak toch meer dan waard. Met een traplift zorg je ervoor dat jij je gehele huis kunt blijven gebruiken, ook als traplopen moeilijker wordt. Dat scheelt een hoop gedoe in het ombouwen van het huis en hiermee behoud je ook nog eens de waarde van je huis. In deze blog bespreken we waar je op let bij het kopen van een traplift.

1. Waarom een traplift?

Om verschillende redenen is het belangrijk om te bedenken waarom je een traplift nodig hebt. Tegenwoordig worden alleen trapliften (deels) vergoed als deze vanwege een medische noodzaak aangeschaft moeten worden. Een gegeven is echter een zeer belangrijk gegeven: liever te vroeg dan te laat. Je wilt liever een traplift in huis hebben op het moment dat je begint te twijfelen of hij nodig is, dan dat je dit hardhandig aan den lijve hebt ondervonden. Aarzel daardoor niet te veel en bespreek een traplift met je arts.

2. Vorm van de trap

Niet alle trappen hebben dezelfde vorm en daarom zijn er ook verschillende vormen trapliften. De standaard vormen zijn de rechte traplift, de traplift met een enkele bocht, met twee bochten of meer of de lift voor een spiltrap. Omdat trapliften op maat gemaakt worden, is er voor elke trap wel iets te verzinnen. Vrees daarom niet als jouw trap een onconventionele vorm heeft.

3. Soort lift

Er zijn verschillende factoren van een traplift die jij kan aanpassen naar jouw smaak, denk bijvoorbeeld aan de kleur van de stoel of zelfs de kleur van de rails. Ook wordt de lift ingericht naar jouw gewicht en lengte en wordt er gekeken naar hoe goed jouw rompbalans is. Het is echter wel verstandig om rekening te houden met extra kosten als je de traplift veel wilt laten aanpassen. Het is ook goed om te weten dat er speciale trapliften zijn voor mensen met rolstoelen, voor kinderen en voor blinden en slechtzienden.

4. Leveranciers

Er zijn een aantal leveranciers in Nederland en deze leveren (over het algemeen) allemaal zeer goede service en producten. Het is vrijwel onmogelijk om één beste leverancier aan te wijzen, maar de leveranciers waar wij mee samenwerken waarborgen allemaal een uitstekende kwaliteit. De leveranciers waar wij de beste ervaringen mee hebben zijn, in willekeurige volgorde, ThyssenKrup, Handicare, Otolift en Smienk. Wij horen het graag als jullie toevoegingen hebben aan dit lijstje.

5. Kopen, tweedehands of huren?

Soms kan de prijs van een nieuwe traplift je behoorlijk afschrikken. Het voordeel van een nieuwe traplift is dat deze volledig voor jou gemaakt wordt. Het is echter ook mogelijk om een tweedehands traplift te kopen. Deze zijn al gebruikt door een ander en misschien iets minder naar jouw wens als je zou willen. In gebruik zijn deze echter meestal vergelijkbaar in kwaliteit. Sommige leveranciers bieden ook de mogelijkheid om een traplift te huren. Dit heeft natuurlijk wel wat meer beperkingen, omdat de traplift ook weer terug moet en hergebruikt moet worden. Voor meer informatie over huur, neem contact op met een van de leveranciers.

Wil je meer weten over trapliften? Bekijk al onze trapliften inclusief handige informatie hier. Meer informatie over de kosten van een traplift lees je in deze blog.