Uit recente cijfers blijkt weer dat van de 11.000 senioren ongeveer 70% thuis wil blijven wonen ook wanneer de mobiliteit en daarmee traplopen lastiger wordt. Een traplift kopen of huren kan dan een handige oplossing zijn om dit mogelijk te maken en je huis aan te passen op je behoefte.

Een traplift kopen of huren

Wordt traplopen lastiger en is verhuizen niet wat je wil? Een traplift kopen of huren biedt je de mogelijkheid om de trap op en af te gaan zonder problemen en met een veilig gevoel. Ook blijft de bestaande trap gewoon intact voor andere bewoners van het huis. Een traplift kopen of huren is dus vaak een goede investering. Het is echter wel een grote aankoop en daarom wil je de beste keuze maken en is onafhankelijk advies wel zo prettig. De volgende vragen zijn vast herkenbaar

  • Welke leveranciers van trapliften zijn er en zijn deze ook betrouwbaar?
  • Wat is de beste soort traplift en hoe is de prijs en kwaliteit verhouding?
  • Welk product is het meest veilig?
  • Welke leverancier voorziet mij van de beste service?

Nieuw of tweedehands?

Waar je ook voor kiest, je wil natuurlijk de beste kwaliteit. Daarom denk je misschien dat een nieuwe traplift kopen altijd beter is. Dit is zeker niet altijd het geval. Het gaat vooral om het budget dat beschikbaar is. Want het is nou eenmaal geen goedkoop product. Het is vooral belangrijk dat de mate van kwaliteit en het budget bij elkaar passen. Een nieuwe traplift kopen kan behoorlijk prijzig zijn. Of mogelijk heeft u de lift niet heel lang nodig? Dan kan een tweedehands lift op een traplift huren een slimme keuze zijn. Een tweedehands traplift is naast een goedkopere keuze ook net zo goed een duurzaam product. Er zijn partijen die zorgen dat tweedehands liften mooi opgeknapt en schoongemaakt worden en bij jou thuis worden gemonteerd. Dan lijken ze weer nieuw en het scheelt in de portemonnee natuurlijk.

Soorten trappen

Er zijn verschillende soorten trappen. Gaat het om een rechte trap of met een bocht, 1 of 2 etages? Binnen of buiten? Het is van belang om goed te weten waar je naar op zoek bent want afhankelijk van de trap zijn er verschillende mogelijkheden.

Soorten systemen

Omdat er meerdere systemen op de markt zijn is het goed om te kijken wat er in jouw situatie mogelijk is. Een traplift bestaat altijd uit een trapliftstoel met een motor en een rails waarmee deze gemonteerd wordt op de trap. Er zijn verschillende soorten systemen waarbij het verschil vaak in de rails zit.

Aan welke zijde van de trap wil u de lift plaatsen?

Dit is veelal afhankelijk van hoe je de woning hebt ingedeeld/ingericht en hoe de ruimte eruit ziet waar de trap zich bevindt. De maat en vorm van de trap maar ook wat je zelf belangrijk vindt. Wil je dat anderen de trap ook nog makkelijk kunnen gebruiken bijvoorbeeld?

Waar bevindt zich de trapliftstoel?

Wanneer je een traplift gebruikt stap je boven en onder aan de trap de lift op of af. Het is van belang dat dit makkelijk lukt en dat dit natuurlijk op een veilige manier kan. Daarom is het belangrijk dat de stoel op de goede plek wordt aangebracht. Zodat deze zo min mogelijk in de weg zit en zo min mogelijk stoort in het beeld.

Aanvullende rails opties voor je trap

Bij sommige liften zijn handige constructies gemaakt waaraan je ze kunt aan- en uitklappen of schuiven. Zo verstoort de trap minder het beeld en kun je er niet over vallen. Je kunt deze onderdelen handmatig of automatisch bedienen.

Wil je een enkele rails of dubbele?

Afhankelijk van de trap en de lift heb je keuze uit een enkele of dubbele rail. Een dubbele rail is meer stabiel en neemt daarnaast ook minder ruimte in beslag. Afhankelijk van de hoogte van je plafond is dit mogelijk. Bij lagere plafonds kom je snel bij een enkele rail uit.

Hoe wordt de rails gemonteerd?

Dit gebeurt eigenlijk altijd op de treden van je trap. In enkele gevallen kan het ook aan de muur of wand en dan heb je meer ruimte op de traptreden over.