Wanneer je overweegt om een digitale kalenderklok of dementieklok te kopen dan wil je wel de goede keuze maken. Het is van belang om een aantal tips mee te nemen in het maken van je keuze voor de juiste kalenderklok of dementieklok.

Tips bij kiezen van kalenderklok:

  • Wanneer je minder goed kunt zien is het vooral van belang dat de cijfers en letter van groter formaat zijn en dat de achtergrond de juiste kleur is zodat er voldoende contract is. Bij sommige kalenderklokken kun je letter of cijfers in een andere kleur laten weergeven waardoor ze makkelijker te gebruiken zijn bij oogproblemen. Lees meer over oogproblemen.
  • Vaak beschikt een kalenderklok of dementieklok ook over een alarmfunctie. Hiermee kunnen herinneringen worden ingesteld. Denk bijvoorbeeld aan een belangrijke afspraak maar ook het innemen van medicijnen of juist een gezellig bezoek wat is afgesproken. Het is goed om te kijken naar een kalenderklok waarbij de alarmfunctie handig en eenvoudig werkt zodat je er ook echt gebruik van maakt. Omdat je herinneringen kunt instellen en dit voor ouderen prettig kan zijn wordt er ook vaak over een seniorenklok, dementieklok of alzheimerklok gesproken.
  • Wanneer er sprake is van dementie dan wordt de kalenderklok of dementieklok vaak aangeschaft om meer structuur en rust te hebben in het leven van de persoon met dementie. Kijk dan vooral naar welke functies echt belangrijk zijn. Ook is een klok met analoge weergave dan vaak heel herkenbaar. Ook is het van belang dat alleen de minimale informatie wordt weergegeven om rust te houden en niet te veel prikkels te veroorzaken. Alleen dag, datum en tijd is vaak voldoende. Soms wordt ook het dagdeel vermeld zoals ochtend of middag.
  • Omdat een analoge klok aansluit bij hoe men leert klok kijken is dit vaak de beste keuze bij dementie. Bij sommige klokken kun je de tijd aflezen als digitale kalenderklok en bij andere modellen juist een analoge klok laten weergeven om te kijken wat het beste past bij de behoefte. Enkele klokken bieden de functie om het tegelijkertijd weer te geven.
  • Er zijn kalenderklokken die de dag, datum en tijd in een andere taal en tijd kunnen weergeven. Bijvoorbeeld in het engels. Kijk naar de mogelijke taalinstellingen wanneer dit van belang is voor de gebruiker van de kalenderklok.
  • Vaak biedt een kalenderklok of dementieklok mooie extra functies zoals het weergeven van foto’s en afspraken. Zo is het niet alleen een klok maar ook een communicatie en agenda middel. Dit verhoogt het gebruik van de klok en wordt veelal als prettig ervaren.

Goede keuze maken?

Wij hebben de beste varianten van de kalenderklok voor je op een rijtje gezet. Wanneer je weet of je voor een digitale of een analoge kalenderklok wil gaan kun je bij ons eenvoudig de beste varianten bekijken en een keuze maken. Bekijk onze kalenderklokken pagina voor een handig overzicht of lees meer informatie over kalenderklokken.