Op 7 maart 2018 vond in het mooie Eindhoven een inspirerende bijeenkomst plaats. Deze bijeenkomst georganiseerd door WDTM (brancheorganisatie voor woonzorgtechnologie) en BTN (branchevereniging in zorg thuis) had als thema “e-Health in de praktijk”. Er kwamen ongeveer 150 leden van BTN & WDTM maar ook beleidsmakers, ICT-ers en studenten gezondheidszorg technologie op af.

Oprichter Ilse Schoormans van Thuisleefgids.nl was uitgenodigd om haar online marktplaats om langer zelfstandig thuis te wonen hier te presenteren. Er stond een goed gevuld middagprogramma klaar voor de bezoekers. Dagvoorzitter was de altijd energieke Stephanie Lowiessen van KplusV, zij kondigde door de middag heen een aantal goede en inhoudelijke sprekers aan.

Het wordt een trending topic genoemd: e-Health. Allerlei vormen van technologie, domotica en ook robotica. “Of het nu gaat om hulp aan cliënten bij het onthouden van hun dagelijkse taken, het oplossen van het arbeidsmarktprobleem, ondersteuning van mantelzorgers of administratieve lastenverlichting: alles lijkt mogelijk met digitale technologie. Ook de overheid stimuleert het gebruik ervan op allerlei manieren: via informatie-platforms, bij opleidingen, in zorginstellingen en met een jaarlijkse eHealth-week” zo wordt de dag samengevat door de organisatoren.

Een reeks van sprekers van Nictiz en ECP maar ook meerdere start-ups gaven hun visie op het door BTN & WDTM geagendeerde onderwerp. Er werden vragen behandeld zoals: hoe krijgen al deze vormen van technologie hun plek bij mensen thuis? Wat betekent dit voor de gebruikers en de professionals? Hoe kunnen producten en diensten nog beter aansluiten bij de behoeften van de doelgroepen?

Er ontstond een mooie discussie begeleid door Stephanie Lowiessen en een van de belangrijkste conclusies is dat er meer samengewerkt moet worden tussen leveranciers en zorgaanbieders om e-health ook echt ingezet te krijgen. Deze middag werd duidelijk dat er al veel mogelijk is en ook beschikbaar is. Thuisleefgids bouwt aan een platform om gebruikers door de bomen het bos te laten zien. Met overzichtelijke categorieën, praktische tips maar ook reviews van andere gebruikers en professionals. Het was mooi om te zien dat de markt steeds een stap verder in de goede richting zet. We bouwen samen door!

BTN en WDTM hebben de ambitie op de opschaling te versnellen en kondigden een gezamenlijke werkgroep aan. Ilse Schoormans zal vanuit Thuisleefgids aanbieden om haar expertise rondom de consumentenmarkt toe te voegen aan deze groep.

Meer informatie

Lees meer over e-health op Thuisleefgids.nl