voeding bereiden voeding bereiden

Alles over Voeding bereiden

Binnen de categorie voeding bereiden zijn er diverse hulpmiddelen die ervoor zorgen dat mensen met een beperking of aandoening toch zelfstandig voedsel kunnen bereiden. Dit geeft ouderen en mensen met een zorgvraag een stukje zelfstandigheid. De diversiteit van hulpmiddelen bestaat onder andere uit messen om voedsel te kunnen snijden tot snijplanken om voedsel kleiner te maken.

Bekijk alle 18 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden binnen een bepaalde categorie.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Veilig, prettig en zelfstandig thuis in coronatijd.

Door de huidige maatregelen vanwege het coronavirus brengen we nu meer tijd thuis door en dat is even wennen. Een …

Bed uitgelicht

Tips tegen de winterdip: goede nachtrust!

Met de wintertijd in de klok gaan we nu officieel de wintermaanden in met kortere, donkerdere en koudere dagen. Doordat …

6 Hulpmiddelen bij Parkinson

6 Hulpmiddelen bij Parkinson

Graag vertellen we in deze blog over 6 handige hulpmiddelen die te krijgen zijn als de klachten ontstaan door de …

Waar zijn hulpmiddelen om voeding te bereiden voor?

Hulpmiddelen die vallen binnen de categorie voeding bereiden zijn voor mensen die nog zelfstandig wonen maar ondanks een beperking of aandoening niet met de gewone spullen voeding kunnen bereiden. Door middel van kleine aanpassingen aan de hulpmiddelen wordt het een stuk eenvoudiger om voedsel klaar te maken.

In de volgende gevallen zou een hulpmiddel uit de categorie voeding bereiden een mogelijke uitkomst bieden:

 • Krachtsvermindering: Doordat hulpmiddelen vaak een andere hoek hebben, wordt er minder inspanning gevraagd van gewrichten en spieren.
 • Verlamming: Een verlamming kan op verschillende manier een uitwerking hebben op de ledematen. Als een verlamming optreedt bij één van de armen wordt het al wat lastiger met eten. Om toch zelfstandig eten te kunnen snijden zijn er snijplanken die dit een stuk gemakkelijker maken.
 • MS: Mensen met de aandoening MS hebben vaak last van bijvoorbeeld vingers die lastiger te bewegen zijn. Aangepaste openers of keukenmessen kunnen hierbij een ondersteuning bieden.
 • Reuma: Doordat bij reuma de gewrichten aangetast zijn is het vaak lastig om kleine dingen beet te pakken. Hierdoor zou een mes beet houden lastig kunnen zijn.Een aanpassing aan de hoek zijn dan bijvoorbeeld een uitkomst kunnen zijn.
 • Dementie: Mensen met dementie vergeten wel eens dat er eten op het vuur staat of om het gas uit te draaien. Met een kookplaat met beveiliging wordt dit voorkomen omdat deze na een bepaalde tijd zichzelf uitschakelt.

Hoe werken hulpmiddelen om voeding te bereiden?

De werkwijze van voeding bereiden is afhankelijk van het soort hulpmiddel dat gekocht wordt. Hieronder per soort een korte uitleg.

 • Aangepaste keukenmessen hebben een handvat met een hoek van 90 graden. Hierdoor kan de hand in een natuurlijker positie gehouden worden tijdens het snijden waardoor het gemakkelijker gaat en minder inspanning nodig is.
 • Een kookplaat met beveiliging schakelt zichzelf uit als het vuur van de kookplaat uit is waardoor het gas afgesloten kan worden of langer dan de ingestelde tijd brand. De kookplaten werken hetzelfde als een normaal gas of elektrisch fornuis.
 • De openers hebben vaak een soort V-vorm. Hiermee kunnen gemakkelijk verschillende formaten doppen opengemaakt worden. Daarnaast zijn er ook elektrische openers deze zijn te bedienen door een simpele druk op een knop.
 • Een snijplank met instelframe of schuifklem kan er tussen de klemmen gemakkelijk voedsel neergelegd worden waardoor het wegglijden van voedsel wordt voorkomen tijdens het snijden. Mocht een snijplank pennen hebben dan is er zelfs de mogelijkheid om daar bijvoorbeeld groente of fruit op vast te prikken.

Hoe kies je het juiste hulpmiddel om voeding te bereiden?

Soorten hulpmiddelen om voeding te bereiden

Binnen de categorie voeding bereiden zijn er verschillende soorten hulpmiddelen verkrijgbaar. Deze zullen hieronder beschreven worden:

 • Keukenmessen: Er zijn verschillende soorten keukenmessen. Denk hierbij aan een vleesmes, vorkmes of een broodmes die allemaal een gebogen handvat hebben om gemakkelijk het mes vast te kunnen houden.
 • Kookplaten: Onder de kookplaten zijn er alleen verschillen in de beveiliging. Er zijn kookplaten die nadat het vuur is uitgezet de gastoevoer zich automatisch afsluit en na een bepaalde tijd automatisch uitschakelen.
 • Openers: Bij de openers zijn er verschillen in handopeners en automatische openers. Ook verschillen de openers in het soort formaat en wat er geopend dient te worden.
 • Snijplanken: Bij de snijplanken heb je snijplanken die een instelframe hebben of schuifklemmen hebben waar het voedsel tussen gelegd kan worden. Aan de hand van de grootte kan er bepaald worden waar het frame of de klem moet komen.