Alles over Transferhulpmiddelen

Een transferhulpmiddel maakt een verplaatsing van de ene naar de andere plek gemakkelijker. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een verplaatsing van een rolstoel naar een bed of naar een locatie verder weg. Transferhulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je je zelfstanding kunt verplaatsen of dat de zorgverleners minder belast worden bij het uitvoeren van een transfer.

Bekijk alle 12 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaald thema.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Vijf veelvoorkomende typen wandelstokken

Vijf veelvoorkomende typen wandelstokken

Er bestaan verscheidene typen wandelstokken. De houten wandelstok met een rondhaak handvat is de bekendste, maar er zijn bijvoorbeeld ook …

Wandelstok kopen, waar let je op?

Wandelstok kopen: Waar let je op?

Tegenwoordig is het gebruiken van een wandelstok meer noodzaak dan een modetrend. Dat zegt gelukkig niet dat wandelstokken nu hun …

Waar is een transferhulpmiddel voor?

Transferhulpmiddelen kunnen een uitkomst bieden voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij een verplaatsing, ook wel transfer genoemd. Een zorgvrager kan baat hebben bij hulpmiddelen, maar ook de zorgverlener die de bij de transfer van een persoon ondersteunt. Een transferhulpmiddel kan er voor zorgen dat je (weer) zelf in en uit bed kunt komen of zelfstandig kunt douchen of autorijden.Transferhulpmiddelen worden door zorgverleners ingezet om te kunnen voldoen aan de ARBO-regels.

Het gebruik van transferhulpmiddelen is geschikt bij:

 • Evenwichtsstoornissen: Een verstoring in balans kan er voor zorgen dat je je evenwicht verliest. Extra ondersteuning kan voorkomen dat je valt en gewond raakt.
 • Verminderde mobiliteit: Als je niet in staat bent zelfstandig rechtop te staan of te lopen als gevolg van een verlamming, dwarslaesie of ALS.
 • Spierzwakte: Als je niet sterk genoeg bent om recht op te staan of om te draaien.

Hoe werkt een transferhulpmiddel?

Transferhulpmiddelen maken een verplaatsing makkelijker. Hulpmiddelen die gebruikt worden bij een verplaatsing over een korte afstand, zoals transferplanken en draaischijven, zijn vaak eenvoudig in gebruik en hebben meestal geen elektriciteit nodig. Een tillift daarentegen is een stuk complexer in gebruik, werkt op elektriciteit en is te bedienen met een afstandsbediening.

Hoe kies je het juiste transferhulpmiddel?

Soorten transferhulpmiddelen

 • Een transplank: een transplank leg je bijvoorbeeld tussen je rolstoel en een douchestoel om de afstand te overbruggen.
 • Een draaischrijf: een draaischijf leg je op je autostoel zodat je gemakkelijker uit kunt stappen.
 • Een tillift: een tillift zorgt ervoor dat je met een tilband comfortabel tot een staande houding kunt komen. Bij tilliften maken we onderscheid tussen een actieve en passieve tillift. Let er bij de aanschaf van een tillift op of de te tillen persoon zelfstandig kan staan. Om gebruik te kunnen maken van een actieve tillift is een sta-functie namelijk vereist.
 • Een tilkussen: een tilkussen helpt een zorgverlener om mensen die bij bijvoorbeeld zijn gevallen omhoog te te helpen. De zorgverlener kan het kussen onder de gevallen persoon leggen en opblazen. Zo tilt het kussen de persoon rustig op van de grond zodat deze persoon vervolgens gemakkelijker kan gaan staan.
 • Autohulpen: autohulpen bieden ondersteuning bij het in- en uitstappen van de een auto.

De functionaliteiten van transferhulpmiddelen?

Transferhulpmiddelen onderscheiden zich aan de hand van een aantal functionaliteiten. Hieronder lichten we een aantal functionaliteiten toe waar de transferhulpmiddelen op kunnen verschillen:

 • Elektrisch bedienbaar: Tilliften zijn elektrisch bedienbaar met een afstandsbediening.
 • 360° draaibaar: De draaischijven draaien 360° wat het verplaatsen van bijvoorbeeld het bed naar de rolstoel eenvoudiger maak.
 • Anti-slip: Een anti-sliplaag voorkomt dat het product weg zal glijden tijdens een transfer.