Alles over Thuismeting

Meten is weten. En dat geldt ook voor jouw gezondheid. Je kunt veel factoren die iets zeggen over je gezondheid met het juiste hulpmiddel zelf meten. Met thuismeten krijg jij meer regie over jouw gezondheid, wordt zelfmanagement gestimuleerd en kunnen zelfmetingen direct gedeeld worden met de arts. Daardoor hoef je minder vaak voor controle naar het ziekenhuis en kan een arts eerder ingrijpen wanneer je gezondheid achteruit dreigt te gaan.

Bekijk alle 18 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden binnen een bepaald thema.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Veilig, prettig en zelfstandig thuis in coronatijd.

Door de huidige maatregelen vanwege het coronavirus brengen we nu meer tijd thuis door en dat is even wennen. Een …

Bed uitgelicht

Tips tegen de winterdip: goede nachtrust!

Met de wintertijd in de klok gaan we nu officieel de wintermaanden in met kortere, donkerdere en koudere dagen. Doordat …

Waar is thuismeting voor?

Thuismeting maakt het mogelijk om zelf je gezondheid te meten en draagt bij aan een gezonde leefstijl. Een hulpmiddel voor thuismeting zou dus zeer geschikt zijn voor eenieder die bijvoorbeeld graag zelf de bloeddruk, hartslag, zuurstofgehalte, temperatuur, gewicht of bewegingen in de gaten wil houden. Denk ook bijvoorbeeld aan de volgende situaties waarin een hulpmiddel voor thuismeting belangrijk kan zijn:

Bij hart- en vaatziekten en diabetes: Mensen met hart- en vaatziekten en diabetes kunnen last hebben van te hoge of te lage bloeddruk. In dergelijke situaties is het fijn om altijd een hulpmiddel tot je beschikking te hebben om op ieder gewenst moment de bloeddruk in de gaten te kunnen houden.

Ook voor diabetici is het belangrijk om de gezondheid en de bloedsuikerspiegel te monitoren. Met een glucosemeter kun je je bloedsuikerspiegel meten zodat gevaarlijke situaties door een te hoge (hyper) of te lage (Hypo) voorkomen kunnen worden.

Bij een te hoog cholesterolgehalte: Bewegen is een goede manier om je verhouding tussen het goede en de slechte cholesterol te verbeteren. In dergelijke situaties zou een bewegingsmeter die laat zien of je voldoende beweegt een handig hulpmiddel kunnen zijn.

Bij COPD, Astma of andere longaandoening: In sommige situaties is het belangrijk om het zuurstofgehalte in het bloed in de gaten te houden. Een te laag zuurstofgehalte in je bloed kan immers gevaarlijk zijn. Met een oximeter, ook wel, saturatiemeter kun je het zuurstof gehalte in je bloed meten.

Hoe werkt een hulpmiddel voor thuismeting?

Hoe een hulpmiddel voor thuismeting precies werkt is afhankelijk van hetgeen het hulpmiddel meet. Vaak werken deze met sensoren die een versnelling, druk, gewicht of temperatuur meten.

 • Bewegingsmeter: Een bewegingsmeter meet je bewegingsactiviteit door het aantal stappen dat je hebt gezet en het aantal calorieën dat je hebt verbrand.
 • Hartslagmeter: Een hartslagmeter meet je hartslag door het waarnemen van een verandering van de bloeddoorstroming in de aders.
 • Bloeddrukmeter: Een bloeddrukmeter meet de bloeddruk (bovendruk en onderdruk) door de trilling in de wand van de slagaders te meten die ontstaan als een vat openspringt nadat er druk wordt uitgeoefend op de slagader.
 • Oximeter: Een oximeter meet het zuurstofgehalte in je bloed met behulp van een sensor die lichtabsorptie meet. De sensor meet de hoeveelheid licht die door je vinger is gegaan en kan zo meten hoeveel zuurstof er in je rode bloedcellen zit.

De metingen kun je vervolgens gemakkelijk af lezen op een display. Dat kan een bijgeleverd apparaat zijn of een applicatie op bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Als je de data wilt aflezen op een smartphone of tablet heb je meestal bluetooth of internet nodig. De hulpmiddelen werken meestal op een accu of een batterij.

Hoe kies je de juiste hulpmiddelen voor thuismeting?

Soorten hulpmiddelen voor thuismeting

Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen beschikbaar voor thuismeting. Hieronder lichten we er een aantal uit:

 • Wearables: Wearables zijn producten die jij kunt dragen zoals een horloge of hartslagmeter. Deze producten meten door middel van een sensor je bewegingsactiviteit of hartslag.
 • Bloeddrukmeter: De bloeddruk kan op verschillende manieren gemeten worden. Je kunt kiezen voor een bloeddrukmeter voor om je pols of je bovenarm en kan daarnaast kiezen voor een variant met fysieke knoppen of met touchscreen.
 • Leefstijlmonitoring: Een hulpmiddel voor leefstijlmonitoring analyseert op basis van sensoren je leefstijl. Sommige systemen gebruiken hiervoor zelflerende software. Andere systemen werken met vragenlijsten die je handmatig moet invullen.
 • Oximeter: Met een oximeter, ook wel saturatiemeter, meet je eenvoudig het zuurstofgehalte in je bloed. De meeste oximeters meten ook je hartslag.
 • Thermometer: Met een thermometer meet je lichaamstemperatuur. Je kunt je lichaamstemperatuur meten met verschillende soorten thermometers zoals: speen-, voorhoofd-, oor-, of staafthermometer.
 • Weegschaal: Je kunt kiezen uit een analoge of digitale weegschaal. Een digitale weegschaal heeft vaak meer opties dan alleen het meten van je gewicht zoals hartslag, Body Mass Index (BMI) en lichaamsvocht of -vet.

Functionaliteiten

Je zal bij kiezen van het juiste hulpmiddel voor thuismeten zien dat elke meter verschillende functionaliteiten heeft.

 • Datum- en tijdsweergave: De meeste hulmiddelen bij thuismeten geven ook de datum en tijd weer. Zo kun je gemakkelijk bijhouden op welke tijdstippen je jouw meting hebt uitgevoerd.
 • Geheugenfuncties: het meetinstrument heeft vaak ook een geheugenfunctie waarmee je data over je gezondheid kunt opslaan. Zo heb je je data op één plek beschikbaar.
 • Automatisch uitschakelen: De meeste meters schakelen zichzelf automatisch uit wanneer je er geen gebruikt van maakt. Hierdoor gaat de batterij langer mee en hoef je minder vaak op te laden.
 • Bluetooth: Sommige apparaten zoals weegschalen en horloges kun je via een bluetooth verbinding koppelen aan een bijbehorende applicatie.
 • Stappenteller: Hartslagmeters en bewegingsmeters zijn vaak uitgerust met een stappenteller. Zo zie precies hoeveel stappen je op een dag hebt gezet en kan er een inschatting worden gemaakt van hoe actief een persoon is geweest.