Hulpmiddelen voor de Slaapkamer - Van alle gemakken voorzien! Hulpmiddelen voor de Slaapkamer - Van alle gemakken voorzien!

Alles over Slaapkamer

Een goede nachtrust is belangrijk om de dag vol energie te beginnen en daarvoor is uiteraard een juiste slaapkamerinrichting essentieel. Er zijn verschillende zorghulpmiddelen voor in de slaapkamer die kunnen helpen bij bijvoorbeeld het zelfstandig verliggen of draaien. Zorghulpmiddelen voor de slaapkamer zoals speciale kussens, verzwaarde dekbedden en dekbedbogen kunnen de nachtrust een stukje comfortabeler maken, zorgen ervoor dat je beter kan ontspannen en makkelijker in slaap valt. Robotica kan daarbij ook een handje helpen. Zo bestaan er zelfs verschillende slaaprobots die helpen bij slaapproblemen.

Bekijk alle 55 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaald thema.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Veilig, prettig en zelfstandig thuis in coronatijd.

Door de huidige maatregelen vanwege het coronavirus brengen we nu meer tijd thuis door en dat is even wennen. Een …

Bed uitgelicht

Tips tegen de winterdip: goede nachtrust!

Met de wintertijd in de klok gaan we nu officieel de wintermaanden in met kortere, donkerdere en koudere dagen. Doordat …

Vijf veelvoorkomende typen wandelstokken

Vijf veelvoorkomende typen wandelstokken

Er bestaan verscheidene typen wandelstokken. De houten wandelstok met een rondhaak handvat is de bekendste, maar er zijn bijvoorbeeld ook …

Wandelstok kopen, waar let je op?

Wandelstok kopen: Waar let je op?

Tegenwoordig is het gebruiken van een wandelstok meer noodzaak dan een modetrend. Dat zegt gelukkig niet dat wandelstokken nu hun …

Waar zijn zorghulpmiddelen in de slaapkamer voor?

Het gebruik van zorghulpmiddelen in de slaapkamer draagt bij aan een goede slaapomgeving en nachtrust. Zorghulpmiddelen voor in de slaapkamer hebben verschillende functies en zijn verkrijgbaar in allerlei vormen. Slaapkamerhulpmiddelen zijn geschikt bij:

 • Mobiliteitsbeperking: voor mensen een mobiliteitsbeperking na bijvoorbeeld een valincident of operatie kan verliggen of draaien in bed lastig zijn. Extra steun van een bedsteun kan dan handig zijn.
 • Bedgebonden: wanneer je bedgebonden bent door lichamelijke klachten of een verlamming kan je behoefte hebben aan extra zorg en ondersteuning in en rondom het bed. Een glijlaken maakt het verlenen en ontvangen van zorg gemakkelijker.
 • Zwangerschap: vrouwen die zwanger zijn kunnen baat hebben bij kussens die speciaal gemaakt zijn voor ontspanning, positionering en het geven van borstvoeding.
 • Ontspanningsproblemen: ontspanningsproblemen kunnen voorkomen bij bijvoorbeeld mensen met ADHD, spasmen of gedragsproblemen. Met behulp van bijvoorbeeld verzwaarde dekens kunnen zij dan beter ontspannen.

Hoe werken zorghulpmiddelen voor in de slaapkamer?

Zorghulpmiddelen voor in de slaapkamer hebben verschillende functies en zijn verkrijgbaar in allerlei vormen. De meeste hulpmiddelen zijn eenvoudig in gebruik en werken zonder internet en zijn vaak niet-elektronisch. Zo zijn er hulpmiddelen, zoals steunbeugels en glijzeilen, die verplaatsen in bed makkelijker maken. Je bevestigt deze steunen eenvoudig op of aan je eigen bed. Een glijzeil leg je op het matras waardoor het omdraaien van een persoon makkelijker gaat. Ook bestaan er hulpmiddelen, bijvoorbeeld kussens, die het lichaam op een specifieke manier ondersteunen.

Sommige hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een hoog-laag bed zijn elektronisch. Deze kun je met een afstandsbediening bedienen.

Soorten slaapkamer zorghulpmiddelen

 • Bedgalgen, -papegaaien en bedheffers: Bedgalgen, -papegaaien en bedheffers bevestig je aan de muur, het plafond of het bed.  Let op dat je bij sommige varianten moet boren in de muur of het plafond.
 • Bedsteunen: Bedsteunen of transferbeugels zorgen voor extra ondersteuning. Je schuift de steun of beugel onder je matras, zodat deze op zijn plek blijft. Sommige bedsteunen kun je door middel van een riem of band extra stevig aan het bed bevestigen. Je trekt de band dan onder het bed door en bevestigt hem weer aan de beugel.
 • Bedtafels en dienbladen: Het tafelblad van de bedtafel geeft ondersteuning bij eenvoudige activiteiten zoals eten en drinken.  Speciale dienbladen, zoals een dienblad met een kussen of draagbeugel, maken het gebruik van een dienblad gemakkelijker en comfortabeler.
 • (Anti) Glijzeilen en Glijlakens: (Anti) Glijzeilen en Gijlakens plaats je op of om een matras. Je maakt het zeil of laken met elastieken vast aan het matras of je stopt de zijkanten in. Je kan het product in de wasmachine doen als deze vies is. Een anti-glijkussen leg je op een (rol)stoel of in bed om glijden te voorkomen. Als je meer steun nodig hebt kun je gelpacks in het kussen plaatsen. Je kun het kussen in de wasmachine doen als deze vies is.
 • Hoog-laag bedden: Een hoog-laag bed is in hoogte verstelbaar wat in en uit bed stappen makkelijker maakt. Let er bij het kiezen van een hoog-laag bed op de afmetingen van je eigen bed.
 • Kussens: De meeste kussens zorgen voor extra comfort doordat deze je lichaamsdelen ondersteunen. Sommige kussens hebben een ander doel zoals bijvoorbeeld het voorkomen van decubitus of helpen bij het inslapen.

De functionaliteiten van een slaapkamerhulpmiddel

Als je naar de slaapkamerhulpmiddelen kijkt zal het je opvallen dat het aanbod enorm divers is waardoor de functionaliteiten per hulpmiddel verschilt. Hieronder zetten we een aantal functionaliteiten op een rijtje:

 • Verstelbaar: Veel hulpmiddelen zoals bedtafels en bedpapegaaien zijn verstelbaar in hoogte. Zo kun je het hulpmiddel instellen zoals jij wil.
 • Verrijdbaar: Sommige hulpmiddelen zoals bedtafels en een hoog-laag bed hebben wieltjes waardoor je ze eenvoudig kut verplaatsen.
 • Elektrisch verstelbaar: sommige hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een hoog-laag bed kun je elektrisch verstellen met een afstandsbediening
 • Waterafstotend of waterdicht: Sommige kussens hebben een waterafstotende of waterdichte hoes.