pijnbestrijding pijnbestrijding

Alles over Pijnbestrijding

Het hebben van pijn kan een negatieve invloed hebben op je dagelijks leven en je dagelijkse werkzaamheden. Zo kunnen pijnklachten invloed hebben op je stemming en je nachtrust en kan pijn je ook belemmeren in je werk, je sport en je weerhouden van sociale contacten. Acute pijn kan vanzelf over gaan, maar er bestaat ook chronische pijn, ook wel bekend als sensatiepijn. We spreken van chronische pijn als klachten langer dan 6 tot 12 weken aanhouden. Om ervoor te zorgen dat pijn niet de overhand neemt kan de pijn bestreden worden met passende hulpmiddelen zoals braces en speciale verbandschoenen en -pantoffels .

Bekijk alle 37 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaald thema.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Voordelen van het gebruik van pillendozen

Voordelen van het gebruik van pillendozen

Een pillendoos is een zeer handig hulpmiddel voor mensen die (veel) medicatie gebruiken. Het gebruik van pillendozen kan veel voordelen …

Pillendoos kopen waar let je op?

Pillendoos kopen, waar let je op?

Veel mensen slikken medicijnen, zeker naarmate zij ouder worden. Of dit nou vitaminetabletten zijn, aanvullende voedingsstoffen of medicijnen voor een …

Prettig Vervoer

Er lekker een dagje of avondje op uit. Daar heb je meestal vervoer voor nodig. Het is fijn om naar …

reuma en artrose

Leven met reuma en vaak moe, een paar tips!

Wanneer je last hebt van reuma is het belangrijk om extra goed naar je lichaam te luisteren. Je wil je …

Waar is pijnbestrijding voor?

Pijnbestrijding kan verlichting bieden bij zowel acute pijn als chronische pijn. Acute pijn kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van een (sport)blessure. Pijnbestrijding is bijvoorbeeld geschikt in de volgende situaties:

  • (Sport)blessures: In het geval van (sport)blessures bieden braces en banden bijvoorbeeld de rug of knie extra ondersteuning waardoor een spier of pees wordt ontlast. Hierdoor herstel je sneller van een blessure of voorkom je andere lichamelijke klachten.
  • Pijnlijke voeten: Als je last hebt van diabetes, artritis, oedeem of vergroeiingen kun je last krijgen van pijnlijke voeten. Verbandschoenen of verbandpantoffels zorgen vanwege het zachte materiaal voor extra comfort en zijn gemakkelijk aan en uit te trekken.
  • Spierpijn: Spierpijn is meestal het gevolg van een overbelasting van de spieren. Minder vaak komt spierpijn voor als gevolg van een aandoening. Een infrarood lamp helpt je bij het bestrijden van spierpijn.
  • Systematische pijn: Mensen met systematische pijn, zoals bijvoorbeeld Artritis, Artrose of Multiple sclerose (MS), kunnen pijnklachten verlichten met elektrische pijnbestrijding.
  • Angst, depressie, slapeloosheid en stress: Naast pijnbestrijding zijn hulpmiddelen zoals infraroodlampen en elektrische pijnbestrijding ook in te zetten als ongemaksbestrijding bij: angst, depressie, slapeloosheid en stress.

Hoe werkt pijnbestrijding?

Over het algemeen zijn hulpmiddelen voor pijnbestrijding eenvoudig in gebruik. Sommige hulpmiddelen kun je aantrekken of draag je aan je lichaamsdeel om deze te ondersteunen of voor extra comfort. Het te lang dragen van dit hulpmiddel heeft vaak een negatief effect, omdat de spieren of gewrichten gewend raken aan de ondersteuning. Let er dan dus op dat je het hulpmiddel niet langer draagt dan nodig. Andere elektronische hulpmiddelen kunnen pijn verlichten door middel van elektrostimulatie.

Hoe kies je de juiste pijnbestrijding?

Soorten pijnbestrijding

Voor het bestrijden van pijn zijn verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar. De hulpmiddelen zijn te onderscheiden in elektrische en niet-elektrische hulpmiddelen. De elektrische hulpmiddelen zoals infraroodlampen richt je op het pijnlijke gebied. De niet-elektrische hulpmiddelen voor pijnbestrijding draag je meestal om het pijnlijke lichaamsdeel. Hieronder zetten we de verschillende hulpmiddelen op een rijtje:

  • Braces en banden: Braces en banden komen voor in allerlei soort en maten en dragen bij aan het herstelproces na een (sport)blessure. Afhankelijk van het lichaamsdeel kun je kiezen voor ondersteuning voor onder andere je schouder, rug, elleboog, duim, lies, knie en enkel. Braces en banden oefenen druk uit op bepaald lichaamsdeel. Deze druk, ook wel compressie, ontlast en ondersteunt een spier, pees of gewricht waardoor je sneller kunt herstellen van een blessure of pijn kunt verlichten.
  • Verbandschoenen en verbandpantoffels: Verbandschoenen en verbandpantoffels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Deze schoenen of pantoffels geven steun aan je voeten en zijn extra comfortabel. De meeste soorten hebben een sluiting met klittenband, maar er zijn ook pantoffels met een ritssluiting. Sommige schoenen of pantoffels hebben ook een sluiting aan de achterkant waardoor aan- en uittrekken gemakkelijker is.
  • Elektrische pijnbestrijding en ongemaksbestrijding: Pijn is ook te bestrijden door het elektrisch stimuleren van de zenuwen. Voor het stimuleren van de zenuwen worden verschillende technieken gebruikt. Elektrische stimulatie blokkeert pijnsignalen in de zenuwen en zorgt voor de natuurlijke aanmaak van de lichaamseigen pijnstillende stof endorfine. Bij stralingswarmte wordt je bloedsomloop gestimuleerd wat een positief effect heeft op je spieren en gewrichten. De stralingswarmte van een infraroodlamp is niet schadelijk. Apparaten die gebruik maken van deze technieken zijn vaak erg duur. Hulpmiddelen die pijn bestrijden met stralingen zijn daarentegen vaak minder prijzig en daardoor een stuk toegankelijker.