Alles over Persoonlijke verzorging

Persoonlijke verzorgingsmiddelen zijn zeer doeltreffende hulpmiddelen die gericht zijn op de algemene dagelijkse levensverrichtingen. Hierbij gaat het om het ondersteunen of het overnemen van de activiteit wat in het dagelijks leven wordt bemoeilijkt. Deze hulpmiddelen kunnen door een gebruiker zelf of een mantelzorger/thuiszorg gebruikt worden. Hierdoor is douchen met een breuk in de ledematen of zelfstandig aankleden met een aankleedhulp mogelijk.

Bekijk alle 73 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaald thema.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Incontinentie

Welke beschermingsproducten voor het matras werken het handigst bij incontinentie?

Incontinentie komt voor bij zowel jong als oud. Vaak voelen mensen die last hebben van incontinentie zich oncomfortabel en onzeker, …

Zeker blijven voelen met incontinentie

Incontinent? Enkele handreikingen om je zeker te blijven voelen. In deze blog staan we kort stil bij incontinentie en enkele …

Waar zijn persoonlijke verzorgingshulpmiddelen voor?

De hulpmiddelen voor persoonlijke verzorging zijn er om handelingen die bemoeilijkt worden te vereenvoudigen. Deze hulpmiddelen kunnen tijdelijk, maar ook toepasbaar tijdens meerdere levensjaren van de gebruiker zijn.

In de volgende gevallen zou een hulpmiddel voor persoonlijke verzorging een uitkomst kunnen bieden:

  • Reuma: Met reuma doen bepaalde handeling pijn waardoor met normale producten het niet mogelijk is, maar met een aangepast hulpmiddel wel. Denk hier aan nagelknippers op een blok.
  • Ledematen die ingegipst zitten: Het kan iedereen overkomen dat iemand valt en iets breekt. In veel gevallen wordt er gips gegeven, maar gips mag absoluut niet nat worden. Hierdoor wordt een gipshoes als tijdelijk hulpmiddel noodzakelijk.
  • Voor ouderen: Het komt regelmatig voor dat ouderen zich moeilijker kunnen bewegen waardoor het aantrekken van bepaalde kledingstukken niet meer gaat of lastiger is. Naast thuiszorg is een aankleedhulp dan een goed alternatief hulpmiddel.
  • Incontinentie: In geval van incontinentie zijn er diverse incontinentiehulpmiddelen die de huid niet beschadigen en blijven er geen nare geurtjes achter in bijvoorbeeld kleding. Hierdoor kan er vrijer bewogen worden.

Hoe werken persoonlijke verzorgingshulpmiddelen?

Aangezien persoonlijke verzorging een breed begrip is, zijn veel hulpmiddelen verschillend in gebruik. Over het algemeen zijn veel persoonlijke verzorgingshulpmiddelen makkelijk in gebruik. Sommige producten moeten om ledematen heen gedaan worden en sommige kunnen makkelijk in de hand genomen worden.

Lees bij de verschillende hulpmiddelen goed door hoe het in gebruik genomen kan worden en welke handelingen ervoor nodig zijn om het hulpmiddel veilig te gebruiken.

Hoe kies je het juiste persoonlijke verzorgingshulpmiddel?

Soorten persoonlijke verzorgingshulpmiddelen

Er zijn diverse soorten hulpmiddelen die vallen onder persoonlijke verzorging. Hieronder worden ze beschreven:

  • Aan- en uitkleedmiddelen: Aan- en uitkleedmiddelen maken het eenvoudiger om jezelf aan of uit te kleden. Denk hierbij aan een hulpmiddel voor steunkousen, een knopenhaak of een schoenen uittrekhulp.
  • Gipshoezen: Gipshoezen zijn hoezen die in verschillende formaten te verkrijgen zijn voor diverse ledenmaten. Hierdoor kan er met gips toch gedoucht worden zonder dat het gips nat wordt. Bij het aanschaffen van een gipshoes dient goed gelet te worden op het soort gipshoes dat gekocht wordt. De hoezen zijn specifiek gemaakt voor een ledemaat en zijn zo niet te gebruiken bij andere ledematen. Daarnaast verschillen de gipshoezen in maat, namelijk een maat voor kinderen of volwassenen.
  • Incontinentie- en stomamaterialen: Met incontinentie- en stomamaterialen wordt ontlasting opgevangen waardoor de huid niet beschadigt, het niet op de kleding komt en er geen nare geurtjes achter blijven.
  • Uiterlijke verzorging: Binnen uiterlijke verzorging gaat het om de handelingen om de dagelijkse verzorging makkelijker te maken. Denk hierbij aan extra lange stelen aan een spons of een wasborstel of een nagelknipper op blok.
  • Urinalen: Urinalen zijn losse containers waarin urine opgevangen kan worden mocht de gebruiker moeilijk of niet bij een wc komen. Urinalen zijn geschikt voor zowel mannen als vrouwen.