Personenalarm voor dementie Personenalarm voor dementie

Alles over Personenalarmering

Personenalarmering, ook wel bekend als personenalarm, huisalarm of zorgalarm, is een zeer doeltreffend hulpmiddel en is speciaal gemaakt zodat er altijd een alarmknop beschikbaar is waarmee om hulp geroepen kan worden, bij bijvoorbeeld een valpartij. Het bestaat uit een zenderapparaat die is aangesloten op een telefoonlijn of internetverbinding.

Je draagt zelf altijd het zendertje bij je door middel van een hanger om je hals of als een armband/horloge om de pols. Via een knop op het apparaatje kun je snel en eenvoudig hulp van anderen oproepen als dit noodzakelijk is en wordt er contact gemaakt met een contactpersoon zodat deze zo snel mogelijk adequaat kan reageren.

Bekijk alle 16 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaald thema.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Draagbare personenalarmering kopen

De 4 gouden tips bij het online kopen van de perfecte draagbare personenalarmering.

Draagbare personenalarmering kan in veel situaties uitkomt bieden. Zeker nu we meer tijd thuis spenderen en het ontvangen van bezoek minder makkelijk is, is een extra stukje veiligheid in huis wel zo fijn. Maar, de keuze is reuze! Dus hoe vind je nou online het beste draagbare personenalarm? Thuisleefgids deelt graag met jou de 4 gouden tips voor de aanschaf van een draagbaar zorgalarm!

Innovatie Smartwatcher Essence Deluxe

Innovatie van de week #8: Smartwatcher Essence Deluxe

De zorg innoveren is een van de kernelementen van de visie van Thuisleefgids.nl. Wij dragen er graag aan bij om …

Waar is het voor?

Personenalarmering of een personenalarm is geschikt voor iedereen die bang is om geen hulp te kunnen inschakelen als hem of haar wat overkomt of zich gewoonweg veiliger wil voelen. Soms geven gebruikers aan dat ze alleen wonen en het daarom een prettig gevoel vinden dat ze alarm kunnen slaan via persoonlijke alarmering. Vooral wanneer ze last hebben van klachten die tot onverwachte benauwdheid, duizelingen of angst kunnen leiden. Maar ook mensen zonder deze kenmerken kunnen baat hebben bij persoonlijke alarmering. Altijd hulp dichtbij. Het kan absoluut helpen om een veilig gevoel te hebben door het gebruiken van personenalarmering. In de volgende gevallen zou een personenalarmering bijvoorbeeld een uitkomst kunnen bieden:

  • Voor ouderen: een personenalarm wordt veelal gebruikt door ouderen die bang zijn om te vallen en dan geen alarm te kunnen slaan.
  • Bij dementie: wanneer men bijvoorbeeld de weg kwijtraakt door dwalen als gevolg van dementie kan een personenalarm helpen. Dan dient er wel gekozen te worden voor personenalarmering met gebiedsdetectie.
  • Bij ongeruste mantelzorgers: wanneer je wel eens bezorgd bent over een naaste kan het een goede stap zijn en een gerust gevoel geven om een personenalarmering aan te schaffen. Zo heb je de zekerheid dat je naaste persoonlijk alarm kan slaan in een noodsituatie.

Hoe werkt het?

De werkwijze van de personenalarmering is afhankelijk van het soort personenalarmering dat gekocht is. Het alarm slaan kan bij een pols- of halszender door op de rode knop op de zender of op het personenalarm zelf te drukken, waarna er een melding uitgaat naar de ingestelde persoon of instelling. Zodra de drager alarm slaat kan de locatie van de persoon in nood direct worden getraceerd via een website of app en kan er onmiddellijk gereageerd worden. Het fijne is dat je zelf kan beslissen waar de oproep terecht komt. Zo kun je kiezen voor ‘sociale alarmering’ waarbij de oproep wordt beantwoord door een familielid, buurvrouw of mantelzorger. Wanneer de eerste persoon die door het personenalarm gebeld wordt niet beschikbaar is, kan het apparaat eventueel, als dit tot de mogelijkheden behoort van het desbetreffende personenalarm, overschakelen naar een volgend nummer. Ook kun je ervoor kiezen om de melding uit te laten gaan naar een meldcentrale of zorgorganisatie. Deze kan direct de nodige gegevens inzien en contact leggen via het apparaat.

Hoe kies je de juiste personenalarmering?

De soorten personenalarmering

Er zijn verschillende soorten personenalarmeringen beschikbaar. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een draagbare personenalarmering via een pols- of halszender of zelfs een mobiele alarmering, geschikt voor mensen die zich veel buitenshuis bevinden. Een mobiele alarmering wordt gedragen aan een riem of polsbandje, zodat een persoon met bijvoorbeeld dwaalgedrag, altijd alarm slaan waar hij/zij ook is. De persoon in nood kan dan onmiddellijk getraceerd worden naar de juiste locatie. Ook een alarmhorloge werkt met behulp van een GPS-functie die het traceren van de persoon gemakkelijker maakt. De persoon draagt het alarmhorloge om zijn/haar pols en kan op ieder gewenst moment de alarmknop indrukken. Bij verschillende zorgorganisaties is het mogelijk om een abonnement af te sluiten zodat de persoon in nood gegarandeerd reactie krijgt in geval van nood.

De functionaliteiten van een personenalarmering

Er zijn verschillende soorten personenalarmeringen op de markt met elk verschillende functionaliteiten en doeleinden. Bekijk voor aanschaf nauwkeurig welke personenalarmering het beste aan jouw wensen voldoet.

  • Valdetectie: hierbij wordt er automatisch alarm geslagen als men gevallen is. De persoonlijke alarmering merkt deze val op en slaat vervolgens zelf alarm.
  • Inactiviteitenalarm: het personenalarm geeft een signaal wanneer u langere tijd niet beweegt of niet in bepaalde ruimtes verschijnt.
  • Gebiedsafbakening: het personenalarm biedt de mogelijkheid om een veilige zone in te stellen, wat bijvoorbeeld gewenst zou kunnen zijn bij dementie. Het systeem geeft dan een signaal wanneer men zich buiten deze veilige zone begeeft. Men kan zelf de omvang van het gebied instellen.
  • Dwaaldetectie: het personenalarm stuurt automatisch gegevens over de locatie van de persoon mee, zo kan deze makkelijk opgespoord worden.
  • Binnenshuis/buitenshuis: niet elk personenalarm is geschikt voor binnen- en buitenshuis. Er is voor beide vaak een ander soort verbinding nodig.