medicatie medicatie

Alles over Medicatie

Medicatie kan in veel situaties of bij bepaalde zorgvragen uitkomst bieden, maar kan ook best complex worden. Voor je het weet ligt er een hele rij aan verschillende soorten medicijnen op tafel, waardoor het overzicht kwijt is. Daarnaast moeten ze allemaal op verschillende tijdstippen ingenomen worden en kan het moeilijk zijn de medicijnen in zijn geheel door te slikken.
Gelukkig zijn daar hulpmiddelen voor om zo het innemen en ordenen van medicatie wat makkelijker te maken. Daarnaast zijn er ook hulpmiddelen die de bloedsuikerspiegel kunnen meten om zo te bepalen of een persoon een hypo (te laag) of een hyper (te hoog) heeft. Aan de hand van deze informatie kan er een bepaalde actie ondernomen worden.

Bekijk alle 20 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaald thema.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Voordelen van het gebruik van pillendozen

Voordelen van het gebruik van pillendozen

Een pillendoos is een zeer handig hulpmiddel voor mensen die (veel) medicatie gebruiken. Het gebruik van pillendozen kan veel voordelen …

Pillendoos kopen waar let je op?

Pillendoos kopen, waar let je op?

Veel mensen slikken medicijnen, zeker naarmate zij ouder worden. Of dit nou vitaminetabletten zijn, aanvullende voedingsstoffen of medicijnen voor een …

Waar zijn hulpmiddelen voor medicatie voor?

In de volgende situatie zou een hulpmiddel voor medicatie een uitkomst bieden:

 • Dementie: mensen met dementie vergeten regelmatig dat ze op een specifiek tijdstip bepaalde medicijnen in moeten nemen. Voor dementerenden zou een digitale klok of geheugenklok ook mogelijk een oplossing kunnen bieden.
 • Ouderen: Ouderen raken vaak door de vele medicatie het overzicht kwijt of hebben last van hele medicatie die ze niet in het geheel door kunnen slikken.
 • Diabetes: Personen met diabetes moeten hun bloedsuiker vaak meerdere keren op een dag meten en hebben hiervoor glucosemeter en andere materialen nodig.
 • Dyslexie: Bij mensen met dyslexie kan het voorkomen dat zij door de moeite met lezen het lastig kan zijn om te bepalen welk medicijn er op welke dag en tijdstip ingenomen moet worden. Voor deze mensen zijn er medicijndozen die aan de hand van verschillende kleuren werken.

Hoe werken hulpmiddelen voor medicatie?

Onder medicatie vallen verschillende soorten hulpmiddelen die elk op een eigen wijze werken. Deze zullen hieronder puntsgewijs besproken worden:

 • Glucosemeters en insulinematerialen: Glucosemeters werken door middel van een prikpen waarmee er een druppeltje bloed uit de vinger wordt gehaald die vervolgens op een speciale teststrip wordt gedruppeld. Dit teststripje zit in een glucosemeter om zo de bloedsuikerwaarde te bepalen. De waarde is van de glucosemeter af te lezen. Hierna kan er bepaald worden of er insuline toegediend moet worden en hoeveel.
 • Medicijnalarm en -dozen: Met een medicijnalarm kunnen diverse alarmen ingesteld worden zodat er een herinnering gegeven wordt als er medicijnen ingenomen moeten worden op een bepaald tijdstip. Daarnaast zijn er ook medicijndozen die diverse kleuren hebben en zo een dag aangeven. In deze doosjes zit vaak ook een dagindeling waarop te zien is of het medicijn in de ochtend, middag, avond of nacht ingenomen moet worden. Ook zijn er simpele medicijndoosje die één vakje hebben per dag en daar alle medicijn voor die dag in kan doen.
 • Medicijnhorloges en herinnering: Medicijnhorloges zijn medicijnalarmen in de vorm van een horloge. Het heeft een dubbele werking, een horloge waarop je de tijd kan aflezen en tegelijkertijd een alarm die aangeeft wanneer medicatie moet worden ingenomen. Daarnaast zijn er ook medicijnagenda’s die in een formaat van een pocket agenda zijn. Er zijn verschillende vakjes per dag en zo is er precies te zien op welke dag welke medicatie ingenomen moet worden.
 • Tabletvergruizers en -splijters: Met tabletvergruizers kunnen medicijnen door een kleine handeling vergruisd worden. Vaak werkt dit door middel van een hefboomfunctie. Daarnaast zijn er ook kleine hulpmiddelen waar een klein mesje in verwerkt zit om medicijnen door midden te snijden. Dit is te doen door het mesje op het medicijn te zetten en even kracht uit te oefenen. Hierdoor is het makkelijker om de medicijnen te splijten.

Hoe kies je het juiste hulpmiddel voor medicatie?

Soorten hulpmiddelen voor medicatie

Er zijn verschillende soorten varianten wat betreft medicatie. Lees hieronder meer over de verschillende soorten hulpmiddelen die er zijn:

 • Glucosemeters en insulinematerialen: Met glucosemeters kan de bloedsuikerspiegel gemeten worden. Er zijn verschillende mogelijkheden qua glucosemeters. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functionaliteit om te kunnen selecteren of de waarde is voor een maaltijd, na een maaltijd of geen maaltijd. Daarnaast zijn er ook verschillende formaten aan prikpennen voor de vinger.
 • Medicijnalarm en -dozen: Medicijnalarmen en -dozen zorgen voor een goede en gestructureerde indeling van de medicijnen per dag of per moment van de dag. Daarnaast zijn er ook hulpmiddelen die een alarm bevatten. In sommige medicijndozen liggen alle medicijnen per dag opgeslagen en kan er een hele week aan medicatie ingedaan worden. De dagen in het doosje zijn verdeeld in ochtend/middag/avond/nacht. Daarnaast zijn er compacte medicijndoosjes die verschillende kleuren vakjes hebben voor verschillende medicijnen. Bij de medicijnalarmen zijn er melders waarin compartimenten in verwerkt zijn om de medicijnen zo bij elkaar te hebben. Deze melders zijn handzaam en makkelijk mee te nemen in een broekzak.
 • Medicijnhorloges en herinnering: Medicijnhorloges geven een herinnering wanneer er medicijnen ingenomen moeten worden. Wat functionaliteiten betreft kunnen medicijnhorloges behoorlijk verschillen, maar over het algemeen beschikken ze altijd over een medicijnmelder. Qua herinneringen is er meer variatie mogelijk. Zo zijn er agenda’s of doosjes die gekoppeld kunnen worden aan een smartphone die een melding geeft wanneer er een bepaalde medicijn genomen moet worden. Deze doosjes beschikken over verschillende kleuren bakjes waar voor zeven dagen de medicijnen in gedaan kunnen worden.
 • Tabletvergruizers en -splijters: Medicijnen kunnen met tabletvergruizers en -splijters in kleinere stukjes gespleten worden of tot fijne korrels vergruisd worden zodat dit bijvoorbeeld in de vla verwerkt kan worden. Deze hulpmiddelen zijn als potjes of in doosjesformaat te verkrijgen. De doosjes werken vaak door middel van een hendel die bewogen moet worden om het medicijn te splijten of te vergruizen. Bij het potje worden medicijnen vergruisd door het draaien van de dop die op het potje zit.