Alles over Zelfmanagement

Je kunt zelfmanagement toepassen door het gebruik van producten en diensten die je ondersteunen bij bijvoorbeeld medicijnen innemen maar ook het meten van lichamelijke waarden zoals bloeddruk, hartslag en gewicht.
We kunnen steeds meer onze eigen gezondheid monitoren door het gebruik van zelfmeetapparatuur. Het gaat hierbij om een groep van producten ofwel apparaten die je veelal thuis kunt gebruiken om je lichaamsfuncties te meten. Ze noemen dit ook wel je vitale waarden en dit wordt gemeten door de health-sensoren in de apparaatjes. Je kunt deze gegevens dus zo eenvoudig verzamelen en ook eventueel doorgeven aan bijvoorbeeld een arts of zorgprofessional via een zogeheten health-gateway.

Je kunt hierbij denken aan het zelf meten van je bloeddruk, gewicht maar ook steeds meer medische gegevens zoals je zuurstofgehalte en je bloedsuiker. Deze makkelijk aan te schaffen en mee te nemen apparaatjes worden ook wel wearables genoemd. De naam komt van dragen omdat ze vaak op kleding of aan het lichaam bevestigd worden. Wearables zijn dus draagbare sensoren. Denk aan een T-shirt met sensoren die tijdens het dragen allerlei gegevens meet en via een portaal inzichtelijk maakt.

Er worden ook in toenemende mate sensoren ontwikkeld die je in een ruimte kunt hangen of om je heen door het huis. Dit noemen ze ook wel omgevingsbewuste apparaten ofwel sensoren. Hiermee kan bijvoorbeeld een patroon worden bijgehouden. Dit wordt dan vaak domotica genoemd.

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaald thema.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Zorg op afstand het ‘nieuwe normaal’?

In Nederland, en vooral in de zorg, is er de afgelopen maanden veel veranderd. Met verstrengde maatregelen en het land …

Smartphone

Hoe ingewikkeld is een smartphone voor senioren?

Stel je voor dat je ineens een telefoon in je handen gedrukt krijgt die net zoveel opties heeft als een …