Alles over E-health en innovatie

Het lijkt wel alsof de technologische vooruitgang met de dag sneller gaat. Ook in de zorg worden er jaarlijks talloze nieuwe innovaties geïntroduceerd. Juist in de zorg (E-Health) zijn dit hulpmiddelen die onze kwaliteit van leven drastisch kunnen verhogen. Op terreinen waar dit vroeger ondenkbaar was. Op deze pagina houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden en tonen we je de innovaties en producten die al op de markt verkrijgbaar zijn.

Bekijk alle 15 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij E-Health en innovatie

Thuisleefgids blog

Lees de laatste berichten over E-Health en innovatie

Zorg op afstand het ‘nieuwe normaal’?

In Nederland, en vooral in de zorg, is er de afgelopen maanden veel veranderd. Met verstrengde maatregelen en het land …

Smartphone

Hoe ingewikkeld is een smartphone voor senioren?

Stel je voor dat je ineens een telefoon in je handen gedrukt krijgt die net zoveel opties heeft als een …

Wat is E-health?

E-Health is de samensmelting van gezondheidszorg en informatie- en communicatietechnologie (ICT). Dit brengt een prachtige vernieuwing op gang waarmee we als gebruikers van zorg zelf meer inzicht krijgen. E-health is voor iedereen beschikbaar en het betreft daardoor ook direct een soort van maatwerk. Want welk product past bij je vraag of behoefte?

Er ontstaan met E-Health unieke mogelijkheden om kwaliteit van leven en de daarbij geboden zorg te vergroten. Ook kan er met toestemming van patiënten efficiënter en makkelijker gebruik worden gemaakt van het uitwisselen van gegevens tussen organisaties. De patiënt krijgt hierdoor zelf ook een betere inzage in zijn gegevens met een meer regisserende houding tot gevolg. E-Health helpt daarnaast ook om fouten met medicatie te voorkomen en therapieontrouw tegen te gaan. Vormen van technologie kunnen kwetsbare ouderen ondersteunen bij het langer zelfstandig wonen. Denk hierbij aan sensoren maar ook aan digitale sleutelkluisjes, GPS-trackers en alarmsystemen. Daarnaast zijn er steeds meer applicaties en online coaches beschikbaar om patiënten naar een gezondere leefstijl te coachen. Online diensten kunnen de zorg betaalbaarder en toegankelijker maken voor patiënten zoals beeldbellen en e-consulten.

Omdat er dagelijks steeds meer van dit soort nieuwe technologische producten en apllicaties op de markt komen is het aanbod inmiddels enorm. Dit maakt het voor consumenten en professionals lastig om door de bomen het bos nog te zien.

Gelukkig helpt Thuisleefgids door het aanbod overzichtelijk te presenteren en te laten zien wat er nu al mogelijk is.

Welke vormen van Ehealth zijn er?

Gezonde leefstijl: producten en services die kunnen bijdragen aan een gezond voedings-, slaap- en beweegpatroon.

Zelfmanagement: producten en services die kunnen ondersteunen bij medicatie-inname of vitale waarden als hartslag en bloeddruk kunnen meten. Maar ook technologie die bij specifieke ziektebeelden kan ondersteunen.

Veiligheid: alarmeringssystemen, producten en services om items of personen mee te lokaliseren, maar ook sleuteloplossingen.

Automatisering: technologie waarmee je bijvoorbeeld apparaten in huis op afstand kan bedienen.

Communicatie: speciale telefoons en tablets, berichtenservices en andere technologie om contact te leggen met anderen.

Overige: producten en services die we niet in één van bovenstaande categorieën thuis vonden horen, maar wel interessant zijn.

 

Handige links

 • Nictiz
  Nictiz doet onderzoek en is betrokken bij grote landelijke e-health-programma’s.
 • Nivel
  NIVEL doet onderzoek naar technologie in de zorg en eHealth, technologie in de zorg thuis en technologie in de zelfzorg.
 • REshape Center Radboudumc
  REshape is de innovatieafdeling van het RadboudUMC. Zij zijn de vernieuwers van zorg en excellent in het innoveren binnen de zorg met patiënten (#patiënts included) en het betrekken van zorgprofessionals (#nurseincluded) in dit gehele proces.
 • Vilans
  Zij zorgen dat eHealth onderdeel wordt van het dagelijks handelen van zorgprofessionals.
 • ICT&Health
  ICT&health is een onafhankelijk platform dat dagelijks kennis deelt over technologie in de zorg.

Doelstellingen van de overheid

Het ministerie van VWS heeft in juli 2014 drie doelstellingen geformuleerd om E-Health te stimuleren. Ze stimuleren de zorgsector om meer digitale zorg (E-health) aan te bieden aan burgers en ook om de mogelijkheden hiervan bij patienten onder de aandacht te brengen.

Om het gebruik te verhogen zijn de volgende doelen opgesteld:

Online inzage – toegang tot medische gegevens

In 2019 heeft ten minste 80% van de chronisch zieken direct toegang tot zijn eigen medische gegevens waaronder medicatie-informatie, vitale functies en testuitslagen de patient kan deze desgewenst gebruiken in mobiele apps of internetapplicaties. Van de overige mensen betreft dit 40%.

Gezondheidswaarden – zelfstandig metingen doen

In 2019 kan 75% van de chronisch zieken en kwetsbare ouderen zelf metingen doen en deze delen met hun zorgverlener. Denk aan metingen van de bloeddruk of het suiker of cholesterolgehalte. Dit is veelal in combinatie met gegevensmonitoring op afstand door een zorgverlener of organisatie.

Beeldbellen of domotica – Online contact met zorgverleners

Mensen die thuis zorg en ondersteuning ontvangen, kunnen – wanneer zij dit willen – in 2019 via een beeldscherm 24 uur per dag contact opnemen met een professional. Er wordt dan beeldschermzorg en domotica ingezet bij de consument thuis.

Waarom is E-health nou zo belangrijk en prettig om te gebruiken?

Een aantal voorbeelden van toepassingen en wat zij opleveren:

 • Medicatieveiligheid verhogen: Bijvoorbeeld medicijndispensers. Ook inzage en delen van medicatieoverzichten draagt hieraan bij.
 • Meer regie voor de patiënt: via cliëntportalen. Het zelf bijhouden en inzien van de gezondheidswaarden geeft meer regie.
 • Ondersteunen zelfmanagement: via online coaches. Telemonitoring waarbij op afstand gemeten en gegevens uitgelezen kunnen worden.
 • Patiëntveiligheid vergroten: veiligere manier van uitwisseling van gegevens. Draagt bij aan beslisondersteuning.
 • Meer vrijheid en veiligheid: Via een set aan sensoren. Ook alarmsystemen en GPS trackers.
 • Meer gemak voor patient en omgeving: via internet makkelijker zaken regelen. Denk aan online een afspraak inplannen of herhaalrecept aanvragen. Ook beeldbellen met een professionals zodat je niet naar het ziekenhuis hoeft.

E-Health week

De nationale e-health Week werd in 2018 voor de tweede keer georganiseerd door het ECP – Platform voor de informatie samenleving. Hier laten partijen uit het veld in heel Nederland zien wat E-Health is. De showroom ‘Zorg van nu’ reist door Nederland en strijkt neer op verschillende locaties. Hier kunnen vooral particulieren en professionals de mogelijkheden bekijken en uitproberen.