vallen vallen

Alles over Dwaal- en valpreventie

Dwaal- en Valpreventie is een zeer doeltreffend hulpmiddel wat gemaakt is voor gebruikers die vaak weglopen, verdwalen of vallen. Met deze hulpmiddelen zijn dwalende gebruikers makkelijk op te sporen of wordt letsel en schade voorkomen bij een val.

Bekijk alle 10 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaald thema.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

10 meest gebruikte hulpmiddelen bij dementie

10 meest gebruikte hulpmiddelen bij dementie

Dementie is een aandoening in de hersenen, wat kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld Alzheimer. Bij dementie wordt een achteruitgang in …

Personenalarmering

Gebruik je wel de juiste personenalarmering bij dementie?

Veel thuiswonende personen gebruiken personenalarmering bij dementie maar dit is niet zonder risico’s. Uit recent onderzoek van toegepast gerontoloog (vergrijzingsdeskundige) …

Waar is dwaal- en valpreventie voor?

De dwaal- en valpreventie zijn in twee categorieën op te bouwen: dwaalpreventie en valpreventie. Dwaalpreventie is geschikt voor iedereen die vaak verdwaald of te ver van huis gaat waardoor de omgeving als onbekend wordt gezien. Door alarm te slaan via een persoonlijke alarmering kan de gebruiker makkelijk opgespoord worden wat een prettig en veilig gevoel geeft. Vooral wanneer ze last hebben van plotselinge vergeetachtigheid. Maar ook mensen zonder deze kenmerken kunnen baat hebben bij dwaalpreventie. Bij mensen met dementie zou een dwaalpreventie bijvoorbeeld een uitkomst bieden wanneer men plots de weg kwijtraakt door het dwalen.

Valpreventie is voor gebruikers die een verhoogd risico hebben om, bijvoorbeeld uit bed, te vallen en hierdoor letsel kunnen oplopen. Met een valpreventie-middel kan letsel voorkomen worden en voelt de gebruiker zich veiliger. Ook gebruikers die bijvoorbeeld moeilijk ter been zijn of de controle opeens kwijtraken tijdens het lopen kunnen veel profijt hebben van valpreventie.

Hoe werkt dwaal- en valpreventie?

Dwaalpreventie bestaat uit een GPS-tracker of dwaalalarm. Dit betreft een horloge die gedragen kan worden om de pols, zodat te allen tijde de exacte locatie bepaald kan worden van de drager van het horloge. Tegelijkertijd kan er voorkomen worden dat iemand wegloopt of verdwaalt. Door middel van GPS-functie en gebiedsafbakening komt er, zodra een gebruiker een bepaalde grens passeert of zelf alarm heeft afgegeven, bij een gekozen contactpersoon, die van tevoren is ingesteld, een melding binnen met de exacte locatie van de gebruiker. Op dat moment kan er direct gereageerd worden of is er een mogelijkheid om direct contact op te nemen met de drager van het horloge.

Valpreventie bestaat uit valpreventie en valmatten. Zo zijn er hulpmiddelen die een signaal afgeven aan een naaste als er iemand valt, zijn er alarmen die afgaan als mensen het bed of de kamer verlaten en zijn er preventiemiddelen die ervoor zorgen dat de val wordt opgevangen waardoor het letsel vermindert. Deze hulpmiddelen werken allemaal met sensoren die de druk meten, een bepaalde snelheid ervaren of bewegingen kunnen detecteren.

Hoe kies je de juiste dwaal- en valpreventie?

De soorten dwaalpreventie

De dwaalpreventie is alleen beschikbaar in de vorm van een alarmhorloge die werkt met behulp van een GPS- functie waardoor het traceren van de persoon makkelijker is. De persoon draagt het alarmhorloge om zijn/haar pols en kan op ieder gewenst moment de alarmknop indrukken. Het alarm gaat dan naar een vooraf gekozen persoon zoals een familielid, buurman of mantelzorger. Naast dat er een GPS-functie in zit kunnen gebruikers ook de tijd waarnemen en zijn sommige horloges waterdicht. In dergelijke situaties zou ook een personenalarmering uitkomst kunnen bieden. Meer informatie is te lezen op personenalarmering.

De soorten valpreventie

Valpreventie bestaat uit verschillende soorten hulpmiddelen. Zo zijn er valmatten die naast het bed gelegd kunnen worden zodat bij het mogelijk uit bed vallen de klap wordt opgevangen. Daarnaast zijn de matten voorzien van een antislip onderlaag zodat de matten niet wegglijden als de gebruiker erop staat of loopt. Verder zijn er ook zogenoemde bedalarmen die geplaatst kunnen worden onder het matras ongeveer ter hoogte van het zitvlak. Mocht de gebruiker zich uit het bed willen verplaatsen, wordt er een alarm verzonden als de gebruiker niet binnen de ingestelde tijd weer in zijn/haar bed terug is gaan liggen. Ten slotte zijn er ook nog hulpmiddelen die op of onder de kleding gedragen kunnen worden die registeren wanneer de gebruiker valt of er een risico is op vallen. Op dat moment wordt er een alarm verzonden naar de ingestelde contacten en kan er automatisch een connectie worden opgestart waarmee een directe verbinding is tussen ontvanger van het alarm en gebruiker van het hulpmiddel.

De functionaliteiten van dwaal- en valpreventie

Er zijn verschillende functionaliteiten die bij dwaal- en valpreventie voor kunnen komen. Bekijk voor aanschaf nauwkeurig welke dwaal- en valpreventie het beste voldoet aan jouw wensen.

  • GPS functie met gebiedsafbakening: het alarmhorloge biedt de mogelijkheid om een veilige zone in te stellen, wat bijvoorbeeld gewenst zou kunnen zijn bij dementie. Het systeem geeft dan een signaal wanneer men zich buiten deze veilige zone begeeft. Men kan zelf de omvang van het gebied instellen.
  • Dwaaldetectie: het alarmhorloge stuurt automatisch gegevens over de locatie van de persoon mee. Zo kan deze makkelijk opgespoord worden.
  • Tijdsweergave: naast dat het alarmhorloge GPS heeft is het ook mogelijk om de tijd en datum af te lezen.
  • Communicatie: op het horloge zit een spraak-luister verbinding. Wat betekent dat er een belverbinding opgestart wordt als de gebruiker op de alarmknop drukt. Hierdoor is het mogelijk om aan de gebruiker te vragen wat er aan de hand is en kan de gebruiker zelf antwoorden. Het horloge hoeft hiervoor niet bij het oor te zijn. Het geluid uit de speaker is goed te verstaan.
  • Valdetectie: hierbij wordt er automatisch alarm geslagen als men gevallen is. De persoonlijke alarmering merkt deze val op en slaat vervolgens zelf alarm.
  • Detectiesensoren: deze sensoren registreren wanneer iemand zich verplaats of het bed verlaat. De sensoren kunnen dan ook weer registreren wanneer deze persoon terug is in bed. Zodra dit te lang duurt, wordt er een alarm verstuurd.