kalenderklok kalenderklok

Alles over Digitale kalenders

Digitale kalenders en kalenderklokken zijn praktische, veelzijdige en zeer toegankelijke hulpmiddelen om in een woning aan te schaffen. De basisfunctie van de kalender is om de datum, dag en tijd fijner en duidelijker te presenteren dan bijvoorbeeld een reguliere klok. Daarentegen zijn er tal van extra functies en mogelijkheden die de digitale kalender en kalenderklok biedt, zoals afspraakherinneringen en temperatuurweergave, waardoor het apparaat veel meer is dan een gewone klok. Doordat digitale kalenders en kalenderklokken oplossing bieden aan gebruikers met dementie wordt er ook vaker naar verwezen als seniorenklokken, dementieklokken of alzheimerklokken. In theorie zijn dit allemaal dezelfde apparaten met hetzelfde doel, die uiteraard per product verschillen in functionaliteiten.

Bekijk alle 14 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaald thema.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

10 meest gebruikte hulpmiddelen bij dementie

10 meest gebruikte hulpmiddelen bij dementie

Dementie is een aandoening in de hersenen, wat kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld Alzheimer. Bij dementie wordt een achteruitgang in …

Personenalarmering

Gebruik je wel de juiste personenalarmering bij dementie?

Veel thuiswonende personen gebruiken personenalarmering bij dementie maar dit is niet zonder risico’s. Uit recent onderzoek van toegepast gerontoloog (vergrijzingsdeskundige) …

Kalenderklok kopen

Kalenderklok kopen. Waar moet ik op letten? 

Kalenderklokken zijn zeer praktisch en veelzijdige hulpmiddelen. Maar welke klok is nou het beste voor jou? In deze blog gaan …

Types kalenderklokken

Welke type kalenderklokken zijn er?

Kalenderklokken zul je in veel varianten vinden, radiografisch gestuurd, een analoge kalenderklok en een digitale kalenderklok. Hoe weet je nou …

Waar is een digitale kalender voor?

Een digitale kalender of kalenderklok biedt rust, regelmaat, structuur en, in sommige gevallen, zelfs vermaak en sociaal contact. De klokken kunnen in een aantal situaties uitkomst bieden:

  • Slechtzienden: voor personen die slecht zien kan de klok het aflezen van de datum en tijd vergemakkelijken. De wijzerplaten en de displays bevatten duidelijk afleesbare letters en cijfers en bieden daarnaast een duidelijk contrast, waardoor de klokken goed afleesbaar zijn. Daarbij bieden sommige kalenderklokken zelfs de mogelijkheid om de datum, dag en tijd hardop uit te spreken.
  • Personen met dementie: een geheugenklok kan een uitkomst bieden voor dementerende of verwarde ouderen. Zij kunnen dan op elk moment van de dag in één oogopslag zien welke datum en tijd het is en kunnen zelfs, afhankelijk van de functionaliteiten van de klok, herinneringen bij afspraken en agenda-activiteiten ontvangen.

Hoe werkt een digitale kalender?

Wanneer een digitale kalender is aangeschaft kan deze in de woning geplaatst worden van de gebruiker op een plek waar deze goed zichtbaar en, in sommige gevallen, hoorbaar is. Vaak werken digitale kalenders via een wifi-verbinding zodat er door bijvoorbeeld een mantelzorger, zorgverlener of familielid afspraken en herinneringen in de kalender geplaatst kunnen worden. Een radiografische kalenderklok daarentegen, werkt niet via een internetverbinding, maar dient juist dichtbij een raam of zijzijde van een gebouw geplaatst te worden. Dit om ervoor te zorgen dat het ontvangst altijd optimaal is. Afhankelijk van het soort kalenderklok dient de klok van tevoren eerst nog ingesteld en ingevuld te worden met bijvoorbeeld afspraken en herinneringen. De werkwijze hiervoor is per kalenderklok verschillend maar is toegelicht in de handleiding van het gekochte apparaat.

Hoe kies je de juiste digitale kalender?

De soorten digitale kalenders

Er zijn veel varianten van kalenderklokken beschikbaar die ook elk haar eigen functionaliteiten kennen. Hieronder zetten wij een aantal types kalenderklokken op een rijtje:

  • Radiografische kalenderklok: Een radiografische kalenderklok werkt door middel van een verbinding met een zendmast waardoor deze te allen tijde de juiste tijd en datum aangeeft. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken dat de tijd niet goed loopt en is daarmee de meest betrouwbare variant van de kalenderklokken. Daarentegen moet deze klok wel altijd in verbinding staan met de zendmast.
  • Analoge kalenderklok: De analoge kalenderklok heeft het meest weg van de reguliere klok. De klok werkt op batterijen en kan, net zoals een reguliere klok, worden opgehangen aan de muur. Uiteraard moet je er wel rekening mee houden dat de batterijen eens in de zoveel tijden vervangen dienen te worden.
  • Digitale kalenderklok: Een digitale klok geeft de datum en tijd op een digitale wijze weer en is hiermee nauwkeuriger af te lezen dan een analoge klok. De digitale klok biedt daarnaast meer informatie dan een analoge klok en is daarmee geschikter voor gebruikers in een verder gevorderd stadium van dementie. Anders dan de analoge klok, werkt de digitale klok vaak op netstroom en niet op batterijen. Dit door het hogere energieverbruik van de klok doordat de klok vaak licht geeft.

De functionaliteiten van een digitale kalender

Bij het kopen van een digitale kalender zal het je opvallen dat de mogelijkheden en functionaliteiten zeer uitgebreid zijn. Doordat de kalenders uiteenlopen van zeer basale kalenderklokken naar uitgebreide kalenderklokken met communicatiemogelijkheden is het goed om vooraf de wensen in kaart te brengen. Hieronder zetten wij een aantal verschillende functionaliteiten van kalenderklokken op een rijtje:

  • Datum en tijdsweergave: Over het algemeen geeft iedere kalenderklok een dag, datum en tijd aan. Hoe deze informatie wordt weergegeven is afhankelijk van het soort kalenderklok dat gekocht is. Zo kan de datum en tijd digitaal, analoog of radiografisch worden weergegeven. Mocht je slechtziend zijn, dan is het aan te raden om goed te selecteren op hoe de datum en tijd wordt weergegeven en of de letters en cijfers groot genoeg zijn.
  • Temperatuurweergave: Sommige kalenderklokken bieden de mogelijkheid om aan te geven welke temperatuur het in de ruimte, of zelfs buiten, is. Met deze informatie kan de gebruiker geholpen zijn bij het kiezen van de juiste kleding.
  • Afspraakherinneringen: Een fijne functionaliteit voor gebruikers met bijvoorbeeld dementie, is de mogelijkheid om herinnerd te worden aan afspraken of acties, zoals een medicijninname. Een mantelzorger, zorgverlener of gebruiker zelf kan in de agenda afspraken en herinneringen plaatsen waar de gebruiker vervolgens door middel van een melding aan herinnerd wordt.
  • Berichten, foto’s en amusement: Er bestaan zeer uitgebreide kalenderklokken die zelfs de mogelijkheid bieden om berichten in te zien, foto’s te bekijken of spelletjes te spelen. Een dergelijke kalenderklok is toegankelijk en gebruiksvriendelijk voor ouderen, maar biedt alsnog wel veel communicatie- en kalendermogelijkheden.
  • Spraakfunctie: Sommige kalenderklokken bieden mogelijkheden om de datum, tijd, berichten of zelfs herinneringen hardop uit te spreken. Dit is fijn voor mensen die slecht kunnen zien of dementerend zijn zodat zij zonder zelf actie te hoeven ondernemen herinneringen ontvangen.