Alles over Brand- en inbraakveiligheid

Brand- en inbraakveiligheid is een breed begrip. Het gaat hier om de veiligheid in en rondom de woning. We hebben het hier over hulpmiddelen die een inzicht kunnen geven wie er voor de deur staat of hulpmiddelen die een alarm geven bij brand of koolmonoxide. Ze hebben daarom ook verschillende plekken in en rondom de woning om zo snel mogelijk alarm te kunnen slaan bij mogelijk gevaar. Vaak hangen bepaalde hulpmiddelen ook op meerdere plekken in de woning.

Bekijk alle 7 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaald thema.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Braces en banden online kopen tips advies

Braces en banden kopen? Alle tips en adviezen op een rij!

Braces en banden zijn online verkrijgbaar in tal van soorten, maten, types en uitvoeringen. Denk aan een kniebrace, schouderbrace, enkelbrace, …

innovatie somnox slaaprobot

Innovatie van de week #4: Somnox Slaaprobot

De zorg innoveren is een van de kernelementen van de visie van Thuisleefgids.nl. Wij dragen er graag aan bij om …

Veilig, prettig en zelfstandig thuis in coronatijd.

Door de huidige maatregelen vanwege het coronavirus brengen we nu meer tijd thuis door en dat is even wennen. Een …

Bed uitgelicht

Tips tegen de winterdip: goede nachtrust!

Met de wintertijd in de klok gaan we nu officieel de wintermaanden in met kortere, donkerdere en koudere dagen. Doordat …

Waar is brand- en inbraakveiligheid voor?

De hulpmiddelen die onder brand- en inbraakveiligheid vallen zijn er om mensen vroegtijdig te attenderen bij brand, lekkage van bijvoorbeeld koolmonoxide of middelen om een beginnende brand te kunnen blussen. Maar ook om meer veiligheid te creëren bij mensen aan de deur.

De diverse hulpmiddelen zijn voor iedereen geschikt en zouden bij iedereen thuis ingezet kunnen worden om een brand te kunnen detecteren of een brand te bestrijden. Dus hulpmiddelen die de brand- en inbraakveiligheid verhogen kennen geen beperkingen qua leeftijd.

Hoe werkt brand- en inbraakveiligheid?

De meeste rook- en brandmelders werken met een ingebouwde sensor. De melder wordt altijd aan het plafond van een ruimte gehangen vanwege het feit dat rook altijd stijgt. Daarnaast is het verstandig om er meerdere te plaatsen in de woning. Het liefst op elke verdieping in de vluchtwegen van de woning, wat meestal de gang en de overloop zijn. Soms wordt er ook aangeraden om melders op te hangen in de keuken, maar pas dan op dat ze niet in de buurt van een kooktoestel of vaatwasser hangen. Mocht de melder rook of brand detecteren geeft deze een signaal af die goed hoorbaar is in de nabijgelegen ruimtes. Wat goed is om te weten is dat de rook- en koolmonoxidemelders vaak op batterijen werken. Daarom is het aan te raden om als bijvoorbeeld het maandelijkse luchtalarm afgaat dit moment aan te grijpen om de melders te controleren of deze het nog doen. Vaak is dit heel eenvoudig te doen door middel van een testknopje die op de melders zitten. Dit kan per melder verschillen en daarom is het goed om van tevoren de instructie door te lezen zodat het duidelijk is welke knopje daarvoor gebruikt moet worden.

Voor de inbraakveiligheid zijn er deurcamera’s of digitale deurspion, die geplaatst worden naast de deur. De camera schiet aan wanneer er op de bel wordt gedrukt en op dat moment ontstaat er op het een display bij de voordeur een beeld waarop te zien is wie er zojuist heeft aangebeld. Hierdoor kan er een beslissing genomen worden of het veilig is om de deur te openen.

Hoe kies je de juiste brand- en inbraakveiligheid?

Soorten brand- en inbraakveiligheid

Er zijn verschillende varianten die de brand- en inbraakveiligheid kunnen verhogen namelijk:

  • Blusmiddelen: Onder blusmiddelen verstaan we de brandblussers, co2-blussers en de branddekens zodat een beginnende brand bestreden kan worden.
  • Rook- en koolmonoxidemelders: Brandmelders en koolmonoxidemelders geven bij eerste signalen van rook of koolmonoxide gelijk een alarm zodat de bewoner op tijd het huis heeft kunnen verlaten of vroegtijdig kan ingrijpen door middel van een blusmiddel. Houd er rekening mee dat melders maximaal 10 jaar meegaan en daarna vervangen dienen te worden. Na deze tijd is een optimale werking niet meer gegarandeerd en is het beter om nieuwe melders aan te schaffen.
  • Deurcamera’s: Een deurcamera geeft een beeld weer wie er voor de deur staat zonder dat de deur geopend hoeft te worden. Hierdoor weet de persoon of het veilig is om de deur te openen.

De functionaliteiten van brand- en inbraakveiligheid

Er zijn een hoop mogelijkheden om de brand- en inbraakveiligheid te vergroten in en rondom de woning. Mensen kunnen zelf de melders ophangen en daar is geen verdere ondersteuning voor nodig. Hetzelfde geldt voor het vervangen van de batterijen van de melders.

  • Brand of inbraak detecteren: Brand- en inbraakmelders werken vaak met behulp van sensoren en kunnen beweging, rook of koolmonoxide detecteren.
  • Alarm slaan: Nadat er bijvoorbeeld een brand is gedetecteerd kunnen brand- of koolmonoxidemelders een sein afgeven om de bewoner te alarmeren over de aanwezigheid van een gevaarlijke situatie. De bewoner kan nu gerichte actie ondernemen.
  • Brand blussen: Een aantal middelen zijn bedoeld om een brand te blussen. Voorbeelden hiervan zijn blusdekens of brandblussers.
  • Camerafunctie en beeldweergave: Een deurcamera biedt de functionaliteit om weer te geven wie zich bij de deur bevindt. Dit door middel van een camera bij de deur en een display waarop het beeld wordt weergegeven.