bestek en servies bestek en servies

Alles over Bestek en servies

Aangepast bestek en servies kunnen zeer hulpzaam zijn om zelfstandig te kunnen eten en drinken. Deze hulpmiddelen kunnen bestaan uit placemats, aangepast bestek of borden of anti-lekbekers. Het zijn eigenlijk het gewone bestek en servies wat in het dagelijks leven wordt gebruikt, alleen dan met aanpassingen zodat het voor ouderen of mensen met een zorgvraag ook bruikbaar is.

Bekijk alle 24 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaald thema.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

6 Hulpmiddelen bij Parkinson

6 Hulpmiddelen bij Parkinson

Graag vertellen we in deze blog over 6 handige hulpmiddelen die te krijgen zijn als de klachten ontstaan door de …

Waar is bestek en servies voor?

De diverse hulpmiddelen dienen voor mensen die moeite hebben met eten en drinken. Dit kan komen doordat ze bijvoorbeeld een beperking hebben aan één van de ledematen of een bepaalde aandoening hebben waardoor het bewegen of stilhouden van de ledematen belemmerd wordt. In de volgende gevallen zou aangepast bestek en servies een uitkomst kunnen bieden:

 • Reuma: Doordat bij reuma de gewrichten aangetast zijn is het vaak lastig om kleine dingen beet te pakken. Hierdoor zou een mes of vork beet houden lastig kunnen zijn.
 • Krachtvermindering: Voor mensen die last hebben van krachtvermindering kan één van deze hulpmiddelen uitkomst bieden. Doordat handvaten dikker zijn en een andere vorm hebben hoeft er weinig kracht uitgevoerd te worden voor een handeling.
 • Problemen met drinken: Mensen die moeite hebben met het vasthouden van een gewoon glas of beker zouden baat kunnen hebben bij een beker met een neusuitsparing of met een tuit. Zo sluit de beker beter aan op de mond en is de kans op morsen een stuk kleiner.
 • Verlamming: Een verlamming kan op verschillende manier een uitwerking hebben op de ledematen. Als een verlamming optreedt bij één van de armen, wordt het al wat lastiger met eten en zou een hulpmiddel kunnen helpen. Om gemakkelijker zelfstandig te kunnen eten zijn er bijvoorbeeld borden met een opstaande rand zodat voedsel met het bestek tegen de rand aangeduwd kan worden en zo op het bestek geschoven kan worden.
 • MS: Bij mensen met de aandoening MS kan het voorkomen dat bijvoorbeeld vingers in een andere stand komen te staan en hierdoor ook lastiger te bewegen zijn. Aangepast bestek wat een bepaalde vorm heeft zou hier een uitstekend hulpmiddel kunnen zijn.

Hoe werkt bestek en servies?

De werkwijze van het bestek en servies is afhankelijk van het soort hulpmiddel dat gekocht wordt.

 • Antislip placemats kunnen eenvoudig neergelegd worden op een tafel waarna vervolgens borden en bestek op geplaatst kunnen worden en het niet meer verplaatst. Na het eten kan de placemat gewoon van tafel genomen worden. Dit allemaal door de antislip laag aan de onderkant de placemat.
 • Bekers en anti-lekbekers zijn op verschillende manieren werkzaam. Tuitbekers hebben een afneembare drinktuit die de beker afsluit. De tuit laat drank door, zodat je jouw hoofd niet achterover hoeft te houden en je je minder snel verslikt. Verder zijn er bekers met een neusuitsparing, waardoor het kantelen van het hoofd overbodig wordt.
 • Bij borden en bordranden zijn er aan de randen van de borden verhoogde randen toegevoegd zodat het eten erop met behulp van de rand op het bestek geschoven kan worden.
 • Bij speciaal bestek zijn er verschillende soorten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een gebogen kaasschaaf waarbij de gehoekte greep zorgt voor meer stabiliteit bij het vastpakken. Ook is er bestek dat extra verzwaard is die zorgen voor betere grip en daardoor betere handcontrole. Dit geldt ook voor het bestek met verlengde handvatten.

Hoe kies je het juiste bestek en servies?

Soorten bestek en servies

Binnen de categorie bestek en servies zijn er verschillende soorten hulpmiddelen verkrijgbaar. Deze zullen hieronder beschreven worden:

 • Antislip placemats: Met een antislip placemat zal het eethulpmiddel stabieler staan waardoor het eten gemakkelijker is. De placemats zijn verkrijgbaar op een rol, zodat deze zelf op maat geknipt kunnen worden, of als vaste maat.
 • Bekers en anti-lekbekers: (Antilek)bekers bestaan er in verschillende varianten, zoals bekers met een neusuitsparing, bekers met handvatten en tuitbekers. Ook deze soorten kunnen onderling nog verschillen in bijvoorbeeld vorm of grip van de beker.
 • Borden en bordranden: Er zijn bordranden waar het bord tussen geschoven kan worden zodat deze niet wegschuift bij het eten. Daarnaast zijn er ook borden waar standaard een verhoogde rand op zit, die kan helpen bij het eten.
 • Speciaal bestek: Bij speciaal bestek zijn de handvatten vaak iets verdikt zodat ze makkelijker beet te pakken zijn en is de vorm van het handvat aangepast.