Alles over Bed- en stoelalarmering

Bed- en stoelalarmering, ook wel bekend als opsta alarm, is een zeer doeltreffend hulpmiddel. Een opsta alarm is speciaal gemaakt om valpartijen te signaleren en bij een dreiging dat de gebruiker op gaat staan een alarm af te geven. Door middel van sensoren neemt deze de activiteiten van de gebruiker waar en geeft zo een alarm af als iemand binnen een bepaalde tijd, die van tevoren is ingesteld, niet terug is komen of als de sensoren drukverschil waarnemen wat zou kunnen betekenen dat de gebruiker een poging doet tot opstaan uit zijn of haar stoel of bed.

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaald thema.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Veilig, prettig en zelfstandig thuis in coronatijd.

Door de huidige maatregelen vanwege het coronavirus brengen we nu meer tijd thuis door en dat is even wennen. Een …

Bed uitgelicht

Tips tegen de winterdip: goede nachtrust!

Met de wintertijd in de klok gaan we nu officieel de wintermaanden in met kortere, donkerdere en koudere dagen. Doordat …

Waar is bed- en stoelalarmering voor?

Met bed- of stoelalarmering wordt de kans op vallen bij het opstaan verkleind. Hierdoor kan er direct worden ingegrepen als iemand dreigt op te staan of als iemand gevallen is en kan er direct hulp en zorg geboden worden. Zo kan vervelend letsel voorkomen worden en kan men in hun vertrouwde omgeving op een veilige manier blijven wonen.

Bed- of stoelalarmering zou in de volgende situatie geschikt zijn:

  • Bij risico op vallen: Voor mensen die geregeld vallen bij het opstaan uit de stoel of bed kan een alarmering uitkomst bieden. Voor deze mensen zou valpreventie ook een geschikte oplossing zijn.
  • Mensen met een evenwichtsstoornis: Wanneer bij mensen het evenwicht niet goed in balans is, is er een risico dat zij bij het opstaan of zitten hun evenwicht verliezen en vallen.
  • Bij dementie: In sommige gevallen bestaat er het risico dat een persoon met dementie ’s nachts gaat dwalen. In dergelijke gevallen kan het veilig zijn om een bedalarm te plaatsen die een signaal geeft zodra de gebruiker zijn/haar bed verlaat.
  • Voor ongeruste partners/mantelzorgers: Voor ongeruste partners en mantelzorgers kan het een rustgevend idee zijn om te weten dat er een alarm af zou gaan in het geval een persoon met zorgvraag uit bed of van een stoel zou vallen.

Hoe werkt bed- en stoelalarmering?

Bed- en stoelalarmering werkt door middel van sensoren, meestal druksensoren. De druksensoren reageren op het lichaamsgewicht van de gebruiker. De sensor neemt het gewicht waar als iemand op de mat zit, waarin de druksensoren verwerkt zitten, maar ook wanneer er geen druk meer uitgevoerd wordt door het lichaamsgewicht. Staat iemand op uit de stoel, dan is er een duidelijke pieptoon te horen. Mocht de gebruiker dan binnen een de ingestelde tijd niet terugkeren in de stoel dan stuurt het stoelalarm een signaal naar de verzorgende zodat deze zorg kan bieden of inschakelen.

Soms zijn er ook optische sensoren, die een signaal geven als een persoon een andere houding aanneemt of vermoed wordt dat een persoon gaat opstaan vanuit bed of stoel. Na het verzenden van het signaal kan er direct zorg of hulp worden geboden.

Hoe kies je de juiste bed- en stoelalarmering?

Soorten bed- en stoelalarmering

Een belangrijke soort bed- en stoelalarmering is het opsta-alarm. Dit alarm werkt door middel van sensoren die gewicht of druk waarneemt. Aan de hand van deze gegevens bepalen de sensoren of er actie ondernomen moet worden. Vaak zijn het compacte kastjes die de signalen doorgeven naar de zorgverlener. De hulpmiddelen zijn speciaal ontworpen voor stoelen en bedden waardoor ze niet opvallen. De sensoren zijn verwerkt in dunne matjes die geplaatst kunnen worden op het bed of op de zit van de stoel. Het matje van het bed wordt vaak ter hoogte van het zitvlak gelegd omdat daar zich het draaivlak begeeft als de gebruiker uit bed wil stappen.