badkamer badkamer

Alles over Badkamer en Toilet

Ondanks dat de badkamer en toilet onmisbare ruimtes zijn, zijn het ook ruimtes waar je zomaar zou kunnen vallen door de gladde tegels, badkuip of douchebak. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Zeker wanneer je slecht ter been bent of last hebt van een evenwichtsstoornis, zou je bij een bezoek aan het toilet zomaar je evenwicht kunnen verliezen bij het opstaan van de WC. Het gebruik van hulpmiddelen voor de badkamer of toilet kan een valincident voorkomen en het risico erop verlagen. De aanwezigheid van hulpmiddelen in de sanitaire ruimtes geeft daarom een gevoel van veiligheid en comfort.

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaald thema.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Vijf veelvoorkomende typen wandelstokken

Vijf veelvoorkomende typen wandelstokken

Er bestaan verscheidene typen wandelstokken. De houten wandelstok met een rondhaak handvat is de bekendste, maar er zijn bijvoorbeeld ook …

Wandelstok kopen, waar let je op?

Wandelstok kopen: Waar let je op?

Tegenwoordig is het gebruiken van een wandelstok meer noodzaak dan een modetrend. Dat zegt gelukkig niet dat wandelstokken nu hun …

Waar zijn badkamer- en toilethulpmiddelen voor?

Badkamer- en toilethulpmiddelen komen voor in verschillende soorten en maten. Hulpmiddelen voor in de badkamer en het toilet kunnen in veel situaties uitkomst bieden:

 • Bij valrisico: Hulpmiddelen voor de badkamer en het toilet kunnen valincidenten voorkomen. De hulpmiddelen verkleinen de kans op uitglijden en ondersteunen bij het opstaan uit een badkuip. Ook wanneer je gewoon wat ondersteuning nodig hebt tijdens het opstaan van het toilet kan een hulpmiddel nuttig zijn en een stukje gemak bieden.
 • Bij uitglijdgevaar: antislipmaten, badplanken en badsteunen kunnen uitgeleiden voorkomen en ondersteuning bieden bij het in en uit stappen van het bad.
 • Bij beperkte mobiliteit: Als je niet lang kunt blijven staan of moeite hebt met in en uit bad stappen, kunnen badliften, douchebrancards, opstapjes douchekrukken en douchestoelen ondersteunen. Ook voor het toilet kan een toiletstoel het gemak van een toiletbezoek vergroten. Toiletverhogers en wand- en toiletbeugels helpen bij het gaan zitten en het opstaan. Voor veiligheid en comfort op het toilet kun je gebruik maken van een toiletframe.

Al deze hulpmiddelen zijn geschikt voor mensen die meer veiligheid en comfort wil in de sanitaire ruimtes. Met name voor mensen een verminderde mobiliteit en evenwichtsstoornissen kunnen hulpmiddelen in de badkamer en het toilet van belang zijn.

Hoe werken badkamer- en toilethulpmiddelen?

Hulpmiddelen voor in de badkamer en het toilet zijn eenvoudig in gebruik. Een aantal hulpmiddelen moeten bevestigd worden aan de muur, in de badkuip of op het toilet. De bevestigingsmethode verschilt per product. Het kan voorkomen dat een product met schroeven in de muur moet worden bevestigd, maar dit is niet altijd het geval. Je kunt bepaalde producten ook vastplakken of vastzetten met zuignappen. Hoe de verschillende producten werken kun je vinden op de specifieke productpagina of in de gebruikershandleiding van het desbetreffende product.

Hoe kies je het juiste badkamer- en toilethulpmiddelen?

De soorten badkamer- en toilethulpmiddelen

De keuze voor het juiste hulpmiddel hangt van je persoonlijke situatie. Let bij het kiezen van een geschikt hulpmiddel op de beschikbare ruimte en de bevestigingsmethode indien van toepassing. Bij Thuisleefgids zijn er verschillende soorten hulpmiddelen voor de badkamer of toilet beschikbaar. Per soort zijn er verschillende punten waar je op moet letten bij het maken van de juiste keuze.

 • Antislip matten: Antislip matten zorgen ervoor dat je in de badkamer meer grip hebt en dat het risico op uitglijden wordt verkleind. Bij de keuze voor de juiste antislip mat dien je goed op de afmetingen te letten, zodat de mat goed past. Mocht de juiste maat er niet bij zitten, dan kunnen sommige antislip matten zelf gemakkelijk op maat geknipt worden. Wees er wel zeker van dat de ondergrond waarop een antislip mat gebruikt gaat worden vlak is. Zo heeft de mat de meeste grip op de ondergrond.
 • Badliften en douchebrancards: Een badlift of douchebrancard zorgt ervoor dat je gemakkelijk in en uit bad kunt komen of liggend kan douchen indien je problemen ervaart met staan of zitten. Let bij aanschaf goed op de afmetingen zodat deze niet te groot zijn voor jouw douchecabine of bad.
 • Badplanken en badsteunen: Badplanken en badsteunen maken het in en uit bad stappen gemakkelijk. Een badplank wordt dwars over het bad gelegd en de gebruiker kan hierop steunen of zitten. Met een badsteun kan de gebruiker zich bijvoorbeeld gemakkelijk optrekken om extra houvast te krijgen.
 • Douchekrukken en -stoelen: Met douchekrukken en douchestoelen wordt het gemakkelijker om zittend te douchen. Dit is vooral gunstig voor gebruikers die bijvoorbeeld slecht ter been zijn en niet zo lang kunnen staan. Over het algemeen zijn douchekrukjes vaak wat kleiner van formaat dan douchestoelen.
 • Opstapjes: Met een opstapjes kun je gemakkelijk op hogere plekken komen om bijvoorbeeld iets te pakken of in bad te stappen. Let er bij aanschaf goed op dat het opstapje niet te hoog is.
 • Toiletstoelen en toiletframes: Met toiletstoelen en toiletframes wordt het gemak en veiligheid van het toiletbezoek vergroot. De hulpmiddelen bieden extra houvast, waardoor de gebruiker zich zekerder en veiliger voelt. Een toiletframe wordt om het toilet heen geplaatst, dus let hierbij op de afmetingen van het bestaande toilet.
 • Toiletverhogers: Toiletverhogers worden over de originele wc-bril geplaatst, zodat deze verhoogd wordt en het staan en zitten gemakkelijker gaat. De toiletverhogers verschillen in montagemethode en kunnen vast of afneembaar zijn. Afneembare toiletverhogers zijn te bevestigen met klittenband of klemmen, terwijl vaste toiletverhogers niet zo gemakkelijk te verwisselen zijn.
 • Wand- en toiletbeugels: Wand- en toiletbeugels bieden een extra stukje veiligheid en zorgen ervoor dat de gebruiker meer houvast en zekerheid heeft in de badkamer. De steunen worden aan de muur bevestigd, door middel van boorgaten of zuignappen, en helpen de gebruiker bijvoorbeeld bij het zitten en staan bij het toilet.