Het kiezen van een juist passend hulpmiddel bij je zorgvraag is niet zo simpel. Je wilt graag een product hebben wat aansluit bij je eigen vraag. Er is een grote diversiteit aan hulpmiddelen, maar welke past nu het beste je vraag? Vanuit het Huis van Morgen te Roosendaal is een testlab periode voortgekomen. In het Huis van Morgen kunnen deelnemers kennismaken met slimme toepassingen die een bijdrage leveren aan een goede gezondheid, zelfredzaamheid en zorgbehoefte. De ouder wordende mens is in de toekomst immers verplicht om langer thuis te blijven wonen.

Hoe gingen deze testlabs te werk?

Binnen het Huis van Morgen zijn bij de testlabs een vijftal persoonsalarmeringssystemen en een slimme pillendoos getest. In samenwerking met een elftal deelnemers zijn deze producten getest. De deelnemer leert het product kennen en neemt het product vervolgens 1 á 2 weken mee naar huis. Na deze periode werd er een enquête ingevuld en bevindingen werden uitgewisseld. Vervolgens werd het volgende product uitgelegd en meegegeven om rustig thuis te testen. De persoonsalarmeringssystemen waren zeer divers, waardoor niet iedere tester één product even fijn vond om te testen. Op deze manier konden zij voor zichzelf achterhalen of de voorkeur uit ging naar een drukknop of een horloge. Ieder product heeft zo zijn eigen voordelen!

Hoe werden de duo’s gevormd?

Omdat er sprake moet zijn van een contactpersoon die opneemt, is het handig om duo’s te vormen. Deze duo’s werden mede mogelijk gevormd door studenten van de opleiding Health & Social work AD academie te Roosendaal. De student leert de producten goed kunnen, waardoor dit tevens een leuke opdracht is vanuit de onderwijsinstelling.

Als stagiair vanuit het Huis van Morgen heeft hij ervaren dat het contact met de deelnemers en studenten zeer fijn was. ”Het is mooi om te zien hoe een aantal deelnemers zorgtechnologie echt nodig vinden voor hun eigen veiligheid”.

Glenn van den Boom
Derdejaars student gezondheidszorgtechnologie
Avans Hogeschool te Breda

Wil je meer weten over de Testlabs? Volg de ontwikkelingen hier