Hulpmiddelen bij slechtziendheid

Er is een assortiment aan producten die kunnen helpen bij het verbeteren van zicht, denk hierbij aan extra heldere lampen met een draaibare arm, een vergrotingsloep of een speciale beeldschermloep om het beeld op een pc of tablet te vergroten. Wordt TV kijken steeds lastiger, een multimediaspeler die ondertiteling voorleest kan een uitkomst zijn. Ook zijn er voorleesapparaten op de markt die zowel geschreven tekst op papier als digitaal kunnen omzetten in spraak waarbij de tekst wordt voorgelezen. Als iets opschrijven lastiger wordt kan een memorecorder helpen het gesprokene op te nemen en later terug te luisteren.

Symptomen bij slechter zien

Wanneer je last krijgt van onderstaande verschijnselen is het slim om je ogen na te laten kijken door een arts. Dit kan wijzen op een oogaandoening.

  • Last van dubbelzien
  • Snel sterretjes zien
  • Vaak vlekken en flitsen zien
  • Last van wazig zien

Veel voorkomende vragen en problemen bij slechtziendheid

Iemand die langzaam minder gaat zien kan zich hier erg onzeker over voelen. Zaken die vanzelfsprekend waren zoals bijv. de straat oversteken kan ongemakkelijk worden als je niet meer goed ziet. Ook in huis worden het dagelijkse leven lastiger als het zicht afneemt. Traplopen wordt moeilijker als je minder diepte kan zien. Communicatie met anderen wordt lastiger als de non-verbale signalen niet meer opgevangen kunnen worden.

Handige links

Oogfonds
Het Oogfonds spant zich in zodat we gezamenlijk wat doen aan de stijging van blindheid, slechtziendheid en oogaandoeningen.

Oogvereniging
De pagina van de vereniging voor mensen met oogaandoeningen.

Hoeveel Nederlanders zijn slechtziend?

In Nederland zijn er meer dan 350.000 die in meer of mindere mate last hebben van slechtziendheid, 85% van deze mensen is boven de 50 jaar. Slechtziendheid komt bij vrouwen twee keer zoveel meer voor dan bij mannen. De vorm van slechtziendheid die het meeste voorkomt is staar. Per jaar zijn er meer dan 70.000 mensen die deze diagnose krijgen.

Belangrijke aandachtspunten bij slechtziendheid

Voor mensen die slechter gaan zien is het belangrijk hier tijdig maatregelen voor te treffen. Tijdig een bril aanschaffen is uiteraard een relatief kleine stap, lastiger wordt het om toe te geven dat extra hulpmiddelen nodig zijn om het zicht te verbeteren. Door hier wel gebruik van te (gaan) maken wordt het dagelijkse leven wat eenvoudiger en wordt het risico van een sociaal isolement kleiner.

Zoek op hulpmiddelen per aandoening

Per aandoening hebben wij een handige overzichtspagina gemaakt. Op deze pagina's vind je alle informatie die je nodig hebt en de hulpmiddelen die worden aangeraden.