Alles over Woonkamer

De plek waar je echt thuis bent en lekker kunt ontspannen. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die je woonkamer nog net wat prettiger en makkelijker kunnen maken.

Keuze van Thuisleefgids

Bekijk welke producten Thuisleefgids aanraadt.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Personenalarm

De dag dat ik een personenalarm kocht

Meneer de Waal is 82 en woont alleen in een appartement in het centrum van Eindhoven. Twee jaar geleden heeft …

E-Health en senioren, tijd voor een kennismaking

Dat senioren steeds meer actief zijn online is algemeen bekend. Het argument dat senioren niet op internet komen is inmiddels …

Een traplift kopen of huren, kies je perfecte traplift

De kogel is door de kerk en je hebt besloten om een traplift te gaan kopen of huren. Nu wil …

Een fijne plek in huis

De woonkamer is toch wel een van de meest gebruikte en belangrijke plekken in je huis. Waar je heerlijk kan ontspannen, gasten kunt ontvangen en gezellig samenkomt met vrienden en familie.

Het is daarom van belang dat het een fijne en makkelijke plek is met voldoende ruimte.

Er zijn allerlei producten die de woonkamer nog meer comfort kunnen bieden. Denk eens aan domotica (automatisering) waarmee automatisch de lampen, gordijnen en de muziek kunnen worden aangezet. Ook eenvoudige telefoons die door het hele huis werken en een moderne thermostaat om het huis al op afstand te verwarmen vallen hier onder.

Handige hulpjes in het huishouden

Om de woonkamer zo fijn te houden dient er helaas wel wat tijd in het huishouden gestoken te worden. Soms lukt dit niet meer helemaal zelfstandig door een beperking of aandoening. Het is goed om te weten dat er dan handige hulpjes zijn die deze taken kunnen ondersteunen. Dit op verschillende vlakken zoals koken, boodschappen doen, afwassen, schoonmaken en strijken.

In de woonkamer is een goede bank of stoel van waaruit je makkelijk kunt opstaan en in kunt relaxen ook van grote waarde. Er zijn zelfs stoelen met een speciale sta-op functie of een losse zitting die je in een bestaande bank of stoel kunt plaatsen.

Je huis slim bedienen

Er zijn tegenwoordig steeds meer slimme oplossingen op de markt om je woonkamer te automatiseren. Dit wordt ook wel domotica of thuistechnologie genoemd. Het maakt je huis in feite slim en via wifi of bijvoorbeeld een huiscentrale (bedieningspaneel) verbonden aan internet kun je domotica al eenvoudig inzetten. Een huiscentrale is een centraal punt. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Je gordijnen automatisch en op afstand openen en sluiten;
  • Je voordeur op afstand openen met een elektronisch of slim slot;
  • Via je videointercom vanuit je stoel zien wie er voor de deur staat en hier ook mee spreken via de intercom. Er kunnen zelfs opnames mee gemaakt worden;
  • Sensoren aansturen van bijvoorbeeld de thermostaat en de verlichting in een bepaalde ruimte of kamer;
  • Slimme apparaatjes om brand te detecteren, energie verbruik te meten of te monitoren en muziek af te spelen.

Veiligheidsfuncties:

Domotica verhoogt in feite aansturing van verschillende apparaten en functies en zorgt voor veiligheid en comfort. Dat is voor iedereen heel handig en wanneer je te maken krijgt met een blessure of aandoening dan is het erg prettig dat:

  • Je de gordijnen open en dicht kunt laten gaan;
  • De weg naar het toilet s’nachts verlicht wordt;
  • Het alarm afgaat bij een inbraakpoging en beelden en geluiden worden opgenomen;
  • Er een melding gegeven wordt wanneer je valt of bij een lange periode van inactiviteit.