Veel mensen slikken medicijnen, zeker naarmate zij ouder worden. Of dit nou vitaminetabletten zijn, aanvullende voedingsstoffen of medicijnen voor een bepaalde aandoening of ziekte. Echter is het op tijd slikken van medicijnen soms best een uitdaging. Ook kan het lastig zijn om te bedenken welk medicijn je moet slikken op welk moment van de dag. Om dit gemakkelijker te maken, bestaan er medicijndozen en medicijnalarmen. Deze helpen met het ordenen van jouw medicatie en kunnen een signaal geven wanneer jij een bepaald medicijn moet innemen. In deze blog bespreken we waar je op let bij het kopen van een pillendoos.
1. Wat voor soort pillendoos zoek je?
Er bestaan verschillende soorten pillendozen. Zo zijn er wekelijkse dozen, dagelijkse dozen, dozen met alarm, automatische dozen etc. Het is belangrijk om te bedenken wat voor soort pillendoos jij zoekt. Vergeet je vaak een medicijn in te nemen? Dan is een medicijnalarm wellicht het beste voor jou. Moet je elke dag op een bepaald dagdeel hetzelfde medicijn innemen? Dan is een setje met dagelijkse dozen wat voor jou. En als je een pil per dag, elke dag moet nemen, dan zijn wekelijkse dozen misschien de oplossing voor jou.
2. Waar gebruik jij jouw pillendoos?
Het is goed om te bedenken in welke situatie en op welke plek jij het meest gebruik maakt van jouw pillendoos. Ben je vaak onderweg? Dan is het slim om een kleinere, meer handzame doos te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Anabox. Ben je vaak thuis? Dan kan het juist slim zijn om een wat robuustere, opvallende doos te gebruiken die je niet zomaar kwijtraakt, zoals de Fysic Pillendoos.
3. Heb je een alarm nodig?
Sommige pillendozen bevatten de optie om een alarm af te geven wanneer een medicijn moet worden ingenomen. Dit is bijvoorbeeld handig voor mensen die lijden aan (beginnende) dementie, of mensen die nog niet gewend zijn om op een vast moment een pil te moeten slikken. Bekijk in dit geval de medicijndozen met medicijnalarm. Deze kunnen op een vooraf ingesteld tijdstip een signaal afgeven, zodat jij weet dat je het medicijn moet innemen. Een voorbeeld hiervan is de Fysic Pillendoos.
4. Liever handmatig of automatisch?
Tegenwoordig bestaan er ook automatische pillendozen. Deze geven op het juiste moment het juiste medicijn uit. Zo kun je je nooit vergissen in het moment of in het medicijn wat je moet slikken. Dat kan handig zijn bij mensen die snel het overzicht in medicijnen verliezen of die last hebben van vergeetachtigheid. Dit is echter niet geschikt voor mensen die zelf moeten kunnen bepalen wanneer zij een medicijn moeten slikken. Als dit het geval is, dan heb je wellicht meer baat bij een analoge pillendoos, zoals de Anabox.
Weet jij nog meer factoren waar je op let bij het kopen van een pillendoos? Laat het ons hieronder weten!
Voor meer informatie, bekijk onze pagina voor medicijnalarmen en medicijndozen. Mocht jij moeite hebben met het slikken van medicatie, bekijk dan onze pagina over tabletvegruizers en tabletsplijters.