Geschreven door Ilse Schoormans van Thuisleefgids

Advies over personenalarmering

Personenalarmering is een van de meest doeltreffende hulpmiddelen. Het staat ook wel bekend als personenalarm, huisalarm of zorgalarm. Het bestaat uit een zender en een alarmapparaat. Deze zijn aangesloten aan uw telefoonlijn of internetverbinding. U draagt zelf altijd een zendertje bij u, door middel van een hanger om uw hals of als een armband of horloge om uw pols. Via een knop op het apparaatje kunt u hulp van anderen oproepen als dit noodzakelijk is. Let op de verschillen wanneer u zich oriënteert op personenalarmering aanvragen of personenalarmering kopen.

Wanneer het uitkomst biedt

Personenalarmering of een personenalarm is geschikt voor iedereen die bang is om geen hulp te kunnen inschakelen als hem of haar wat overkomt of zich gewoonweg veiliger wil voelen. Soms geven gebruikers aan dat ze alleen wonen en het daarom een prettig gevoel vinden dat ze alarm kunnen slaan via persoonlijke alarmering. Vooral wanneer ze last hebben van klachten die tot onverwachte benauwdheid, duizelingen of angst kunnen leiden. Maar ook mensen zonder deze kenmerken kunnen baat hebben bij persoonlijke alarmering. Altijd hulp dichtbij. Het kan absoluut helpen om een veilig gevoel te hebben door het gebruiken van personenalarmering.

Speciaal voor ouderen: een personenalarm wordt veelal gebruikt door ouderen die bang zijn om te vallen en dan geen alarm te kunnen maken.

Makkelijk bij dementie: wanneer men soms de weg kwijt raakt door dwalen als gevolg van dementie kan personenalarm helpen. Dan dient er wel gekozen te worden voor personenalarmering met gebiedsdetectie.

Perfect voor ongeruste mantelzorgers: wanneer je wel eens bezorgd bent over een naaste kan het een goede stap zijn en een gerust gevoel geven om na te denken over personenalarmering aanvragen of personenalarmering kopen. Zo heb je de zekerheid dat je naaste persoonlijk alarm kan maken in een noodsituatie.

Bekijk alle producten

Zo werkt het

U kunt zelf kiezen waar de oproep terecht komt. Zo kunt u er voor kiezen om de oproep te laten beantwoorden door een familielid, buurvrouw of een mantelzorger. Dit is een vorm van ‘sociale alarmering’. Wanneer de eerste persoon die door het personenalarm gebeld wordt niet beschikbaar is kan het apparaat eventueel, als dit tot de mogelijkheden behoort van het desbetreffende personenalarm, overschakelen naar een volgend nummer. U kunt er ook voor kiezen om de oproep van de persoonlijke alarmering naar een meldcentrale of zorgorganisatie te laten gaan. Veel zorgorganisaties bieden professionele personenalarmering aan, hier zit vaak wel een abonnementsprijs aan verbonden.

Wat kan er met personenalarmering?

Er zijn verschillende functies beschikbaar, niet elk personenalarm beschikt over dezelfde functies. Zo is er personenalarming welke op een vast aangesloten kastje/zender werkt. Men kan dan alleen spreken met de ontvanger wanneer men in de buurt van dit kastje is. Het personenalarm wordt in huis geplaatst en dan het liefst op een plek die het meest centraal ligt en waar de gebruiker veel tijd besteedt (bijvoorbeeld de woonkamer of keuken). Als men een groot huis heeft, is het mogelijk om meerdere kastjes te plaatsen. Er is echter ook personenalarmering beschikbaar waarbij men kan praten via het apparaatje dat men om de pols of hals draagt. Bij het slaan van alarm, heeft men ook nog verschillende opties waaruit men kan kiezen. De meest voorkomende opties hierbij zijn:

De functies van personenalarmering

Meer Informatie

Meer informatie over personenalarmering kun je vinden in onze blogs en op onze pagina over aankoopadvies. Lees vooral onze blogs over valrisico, langer zelfstandig thuis wonen en personenalarmering bij dementie.