Veel mensen blijven graag zolang mogelijk zelfstandig thuis wonen, en wanneer je dan vaak alleen thuis bent kan het een veiliger gevoel geven om aangesloten te zijn op een systeem van personenalarmering. Dit om het gevoel van zelfstandigheid te vergroten, ook wanneer je wat meer ondersteuning nodig hebt. Hiervoor is een alarmknop en een alarmhorloge uitgevonden, met één druk op de knop sta je in contact met jouw naaste of zorgverlener en kan je direct geholpen worden.

Wat is personenalarmering en hoe werkt het?

Personenalarmering is een van de meest doeltreffende hulpmiddelen. Het staat ook wel bekend als huisalarm of zorg alarm. Het bestaat uit een zender en een alarmapparaat. Deze zijn aangesloten aan jouw telefoonlijn of internetverbinding. Je draagt zelf altijd een zendertje bij je, door middel van een hanger om je hals of als een armband of horloge om je pols. Via een alarmknop op het apparaatje kan je hulp van anderen oproepen als dit noodzakelijk is. Je kunt zelf kiezen waar de oproep terecht komt.
Zo kan je er voor kiezen om de oproep te laten beantwoorden door een familielid, buurvrouw of een mantelzorger. Dit is een vorm van ‘sociale alarmering’. Wanneer de eerste persoon die gebeld wordt niet beschikbaar is kan het apparaat eventueel, als dit tot de mogelijkheden behoort van het desbetreffende personenalarm, overschakelen naar een volgend nummer. Je kunt er ook voor kiezen om de oproep naar een meldcentrale of zorgorganisatie te laten gaan, de Smartwatcher Essence biedt deze service.

Voor wie is personenalarmering?

Personenalarmering is geschikt voor iedereen die bang is om geen hulp te kunnen inschakelen als hem of haar wat overkomt of zich gewoonweg veiliger wil voelen. Soms geven gebruikers aan dat ze alleen wonen en het daarom een prettig gevoel vinden dat ze alarm kunnen slaan of dat ze last hebben van klachten die tot onverwachte benauwdheid, duizelingen of angst kunnen leiden. Maar ook mensen zonder deze kenmerken kunnen baat hebben bij personenalarmering. Altijd hulp dichtbij. Dit kan helpen om een veilig gevoel te creëren.

Welke functionaliteiten zijn er?

Er zijn verschillende functies beschikbaar, niet elk personenalarm beschikt over dezelfde functies. Zo is er personenalarm dat werkt op een vast aangesloten kastje/zender. Men kan dan alleen spreken met de ontvanger wanneer men in de buurt van dit kastje is. Dit kastje wordt in huis geplaatst en dan het liefst op een plek die het meest centraal ligt en waar de gebruiker veel tijd besteedt (bijvoorbeeld de woonkamer of keuken). Als men een groot huis heeft, is het mogelijk om meerdere kastjes te plaatsen. Er is echter ook personenalarm beschikbaar waarbij men kan praten via het apparaatje dat men om de pols of hals draagt. Bij het slaan van alarm, heeft men ook nog verschillende opties waaruit men kan kiezen. Wil je meer informatie over waar je nu op moet letten bij het kiezen van een draagbare personenalarmering? Lees meer hierover in ons blog 4 gouden tips bij het kiezen van een draagbare personenalarmering.

De meest voorkomende opties bij een personenalarmering:

  1. Alarmknop of alarmhorloge: op het moment dat je op de rode knop drukt wordt er alarm geslagen. Er wordt dan een sms bericht gestuurd of zelfs automatisch gebeld naar de noodnummers die je hebt ingesteld. De alarmknop is simpel maar effectief. Of wil je liever een horloge omdat dat makkelijk draagt?
  2. Gebiedsafbakening: het apparaat geeft een signaal wanneer men zich buiten een bepaald gebied bevindt. Men kan zelf de omvang van het gebied instellen. Zie alarmhorloges.
  3. Dwaaldetectie: het apparaat stuurt automatisch gegevens over de locatie van de persoon mee, zo kan deze makkelijk opgespoord worden. Zie dwaalalarm.
  4. Binnenshuis/buitenshuis: niet elk personenalarm is geschikt voor binnen- en buitenshuis. Er is voor beiden vaak een ander soort verbinding nodig. Alleen voor binnen nodig? Zie hier de alarmoplossingen. Voor binnen- en buiten nodig? Klik hier voor de mogelijkheden.

Wat kost een personenalarmering?

De prijs voor aanschaf bestaat meestal uit een eenmalig bedrag en een maandelijks bedrag als abonnement. Het is afhankelijk van de aanbieder of dit abonnement in- of exclusief professionele alarmcentrale is. Sommige personenalarmeringen wordt vergoed door je zorgverzekeraar en/of gemeente. Via een formulier ‘Aanvraag hulpmiddelen’ dat je kunt krijgen via je huisarts, bepaalt de zorgverzekeraar of er sprake is van een medische indicatie. Bij een medische indicatie kan de personenalarmering (gedeeltelijk) vergoed worden door je zorgverzekeraar. Heb je geen medische indicatie? In dat geval betaal je de personenalarmering zelf.

Wil u meer weten over personenalarmering en een goede keuze kunnen maken hierin? Een overzicht vind je op www.thuisleefgids.nl. Komende periode gaat Thuisleefgids meer bloggen over personenalarmeringen, volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven!