Inhoud

Soorten Hulpmiddelen

Er zijn heel veel soorten hulpmiddelen op de markt. In allerlei soorten en maten. Voor verschillende behoeften en van eenvoudige tot innovatieve en automatische hulpmiddelen. Sommige worden vergoed door een zorgverzekeraar of de gemeente en andere hulpjes kun je gewoon zelf kopen. Er wordt dan ook een onderscheid gemaakt tussen medische en niet-medische ofwel consumenten hulpmiddelen. Voor die laatste betaal je zelf en hier is dus ook geen verwijzing of recept nodig. Bij een medisch hulpmiddel ligt dit anders.

Kort en goed: Een hulpmiddel is een product dat je gebruikt om iets gemakkelijker te doen.

Medische Hulpmiddelen

Ook van medische hulpmiddelen zijn er vele en ook zijn er verschillende vormen. Je hebt medisch hulpmiddelen die je maar één keer gebruikt. Dit noemt men ook wel een verbruiksartikel. Denk hierbij aan verbandmiddelen, stoma’s, incontinentiematerialen, test strips en slangetjes. Deze producten hebben gebruikers meerdere keren per jaar nodig. Naast verbruiksartikelen zijn er medische hulpmiddelen die vaker en voor langere tijd te gebruiken zijn. Deze groep medische hulpmiddelen zijn te onderscheiden in tijdelijke en permanente medische hulpmiddelen. Permanente medische hulpmiddelen zullen door de gebruiker levenslang gebruikt worden. Dit kan bijvoorbeeld een rolstoel zijn. Tijdelijke medische hulpmiddelen, de naam zegt het al, zijn slechts tijdelijk nodig.

Niet medische Hulpmiddelen

Dit zijn producten die je dus niet op recept of op advies van een arts, ergotherapeut of fysiotherapeut gaat gebruiken maar zelf koopt omdat ze je kunnen helpen. Bijvoorbeeld een pillendoosje of een wandelstok of rollator. Je schaft deze voor jezelf of een naaste aan. Er komen steeds meer aanbieders van niet medische hulpmiddelen op de markt en hierdoor kan het als consument moeilijk worden om het juiste product te kiezen. Want wat past er precies bij de vraag of behoefte. Wat voor soort hulpmiddel heb je nodig? Welke leveranciers bieden de meeste keuze, beste keuze of beste prijs? Maar ook service is belangrijk want wat als het hulpmiddel niet goed werkt, aansluit bij de behoefte of stuk gaat? Het is daarom heel belangrijk om je goed te oriënteren naar een leverancier en niet alleen maar te kijken naar de prijs. Dit is ook een drijfveer voor Thuisleefgids. De markt van hulpmiddelen transparanter, overzichtelijker en vooral makkelijker maken.