‘Normaal pakte mijn opa nog altijd de auto om ergens te gaan eten of te gaan schaken bij de schaakclub. Nu is de situatie in Nederland omgegooid en doe ik de boodschappen voor hem’.

Onze stagiaires Yannick en Vincent (3e en 4e jaars Gezondheidzorgtechnologie) vragen aan hun omgeving hoe zij nu omgaan met Corona en de vraag naar zorg op afstand. Deze week spraak Vincent met Tim. Tim (24) woont bij zijn opa Dolf (87) in een klein dorpje. In het huis heeft Tim de huishoudelijke taken overgenomen van zijn opa. 

Waar lopen jullie tegen aan nu je niet meer op bezoek kan komen? 

‘Normaal pakte mijn opa nog altijd de auto om ergens te gaan eten of te gaan schaken bij de schaakclub. Nu is de situatie in Nederland omgegooid en doe ik de boodschappen voor hem. Hij kan nu veel activiteiten niet doen die hij normaal wel kon doen’. 

Welke acties heb je zelf al ondernomen? 

‘Ik nodig meestal een aantal vrienden uit in de avond om een avond gezellig bij te praten. Nu kan ik deze niet meer uitnodigen omdat mijn opa wel in de risicogroep zit. Verder pas ik zelf wel op met wie ik om ga en probeer ik geen nieuwe contacten te leggen. Gelukkig is er wel een initiatief in het dorp. Er is een vrouw die zich aangeboden heeft om te koken voor de ouderen. Je kan aangeven dat je mee wilt eten in de avond, het gerecht wordt gekookt en kan hierna opgehaald worden.’

Hoe zou je op dit moment geholpen willen worden? 

‘Mijn opa is nog wel heel gezond. Ik denk dat je hem zou kunnen helpen om toch nog op een of andere manier in contact te laten komen met andere mensen, zonder echt fysiek contact natuurlijk.’