Stichting Thuisleefgids uit Eindhoven en het Care Innovation Center West-Brabant (CiC) slaan de handen ineen. Samen met zorgprofessionals uit de thuiszorg gaan zij een digitale keuzetool voor hulpmiddelen en e-health ontwikkelen. Deze tool zal zorgprofessionals in de thuiszorg ondersteunen om cliënten en mantelzorgers beter te kunnen adviseren over het best passende hulpmiddel, in de specifieke situatie. Het project is voorgekomen uit de behoefte van zorgprofessionals en wordt mede mogelijk gemaakt door het CZ Fonds van Zorgverzekeraar CZ.

Het jaar van #Nurseincluded

Zorgprofessionals weten zelf heel goed wat ze nodig hebben om hun werk te organiseren en uit te voeren. Laten we hen dan ook vooral vragen hoe wij hierbij kunnen ondersteunen. Dit jaar is door Lucien Engelen, Director REshape Center, Radboudumc uitgeroepen tot het jaar van #Nurseincluded. De ontwikkeling van deze tool met zorgprofessionals laat zien dat zij hierin ook echt de lead nemen en ook ambassadeur zijn naar collega professionals in het gebruik ervan.

Aanleiding voor de ontwikkeling van de keuzetool

In het kader van de e-healthweek vond op 23 januari 2018 de bijeenkomst ‘Samen beter!’ plaats. Verzekeraar CZ en het CiC gingen in gesprek met cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals uit de thuiszorg. Doel was het ophalen van ervaringen, behoeften en wensen met de centrale vraagstelling: “Hoe kunnen e-health toepassingen en hulpmiddelen oplossingen bieden voor de toenemende zorgvraag en het tekort aan zorgprofessionals?”

De uitkomst: Er is een toenemende behoefte aan ondersteuning op dit gebied. In combinatie met de drie bovenstaande elementen kwamen we tot de volgende opdracht:
“Zet een e-health consulent in en maak een landelijke databank met een verzameling van alle e-health toepassingen. Met een transparante uitleg over kosten en mogelijke vergoedingen.”

Het blijkt voor zorgprofessionals, cliënten en mantelzorgers onmogelijk om steeds up-to-date te blijven op het gebied van hulpmiddelen en e-health. Een tool die 24/7 geraadpleegd kan worden, ondersteunt in het gemis van de ‘actuele kennis’.

Database is al in ontwikkeling

Stichting Thuisleefgids was al gestart met de ontwikkeling van een ‘slimme’ landelijke database voor hulpmiddelen en e-health samen met gemeenten en werd betrokken bij de uitdaging. Het REshape Center van het Radboudumc denkt mee over passende criteria. Daarnaast is de ICT&health community betrokken aangezien zij de actualiteiten en het netwerk op het gebied van e-health kunnen bundelen en de kennis vervolgens weer kunnen verspreiden. Samen zijn de partijen ervan overtuigd in de nabije toekomst een grote groep van zorgprofessionals te kunnen bereiken. Het idee voor de tool werd aan het CZ Fonds voorgelegd en krijgt steun vanuit de verzekeraar.

Hoe werkt de keuzetool?

De keuzetool is feitelijk een digitale e-health consulent, die ten alle tijden geconsulteerd kan worden. De groep ‘testers’ zullen als ‘ambassadeurs’ de tool gaan verspreiden onder hun collega’s, cliënten en mantelzorgers. De tool wordt continu gevoed vanuit de database van Stichting Thuisleefgids en geeft op een simpele en laagdrempelige wijze inzicht in de mogelijkheden op het gebied van hulpmiddelen, zorgtechnologie en e-health.

Ontwikkel je mee?

We komen graag in contact met zorgprofessionals die mee willen denken, de keuzetool willen uitproberen en mee door willen ontwikkelen. Heb je interesse? Laat het ons weten! Neem contact op met Ilse Schoormans: ilse@thuisleefgids.nl of via Twitter.