Multiple Sclerose (MS) is een zeer ingrijpende ziekte, zowel voor de persoon met de aandoening als voor zijn of haar omgeving. MS zorgt voor ingrijpende verandering, waardoor naasten vaak te hulp schieten als mantelzorgers. Het leven van een mantelzorger is echter niet gemakkelijk. Naast de logische moeilijkheden, komen er ook vaak persoonlijke problemen bij kijken. In deze blog gaan wij in op hoe je het beste kunt omgaan met MS als mantelzorger.

Mantelzorgnetwerken

Voor elke mantelzorger is het natuurlijk zeer belangrijk om ook te letten op zichzelf. Veel mantelzorgers kunne de neiging krijgen om zichzelf weg te cijferen voor een ander. Echter, om goede zorg te verlenen moet je ook zelf in goeden doen zijn. Let daarom als mantelzorger altijd ook op jezelf en geef aan als er grenzen bereikt worden. Om je daarin te ondersteunen, kan je bijvoorbeeld gebruik maken van communicatieplatformen of dienstenplatformen. Deze platformen kunnen je als mantelzorger ondersteunen en ontlasten, bijvoorbeeld doordat je er ervaringen op kunt uit te wisselen of tips kunt vinden.

Zo bestaan er verschillende mantelzorgnetwerken die ervoor zorgen dat jij als mantelzorger ook voldoende ondersteund wordt. Op deze manier kan jij zo goed mogelijk zorg verlenen aan jouw naaste met MS, zonder dat jij er zelf aan onder door gaat.

Werk

Veel mantelzorgers werken daarnaast ook parttime of fulltime. Als jij zorgt voor iemand met MS, is het belangrijk dit te bespreken met jouw werkgever. Het is namelijk zeer belangrijk dat jij een goede balans weet te vinden tussen werk, mantelzorg en jezelf om deze dingen optimaal te kunnen blijven uitvoeren. Ook is het handig voor jouw werkgever en collega’s om te weten waarom je soms afwezig bent of weg moet.

Er zijn wettelijke verlofregelingen voor mantelzorgers. Voor meer informatie, bekijk dan deze pagina op mantelzorg.nl.

Hulpmiddelen

Er zijn veel verschillende hulpmiddelen ontwikkeld die jou kunnen ondersteunen als mantelzorger van iemand met MS. Denk bijvoorbeeld aan tilliften, glijzeilen en verstelbare bedden. Vaak is het slim om zo snel mogelijk te beginnen met deze hulpmiddelen, zodat jij zo snel mogelijk ontlast wordt en jouw naaste met MS zo lang mogelijk goede zorg kan ontvangen. Vaak is de zorg voor iemand met MS al zwaar voor jonge mantelzorgers. Daarom is het dus nooit een schande als je behoefte hebt aan hulpmiddelen die zowel jou als jouw naaste kunnen ontlasten.

Bekijk onze informatiepagina voor meer informatie over MS. Meer informatie vind je ook in onze blogs over zes handige hulpmiddelen bij MS en de vergoeding van hulpmiddelen bij MS.