Leven met ADHD kan lastig zijn. Zowel voor volwassen als kinderen. ADHD zorgt  voor een gebrek aan concentratie en impulsief gedrag. Daarnaast is hyperactiviteit een veelvoorkomend verschijnsel. Deze kenmerken kunnen vervelend zijn voor mensen met ADHD, maar ook voor de mantelzorgers. In deze blog vertellen wij hoe je kan omgaan met ADHD als mantelzorger.

Een kind met ADHD

Voor ouders kan het lastig zijn om een kind met ADHD goed te ondersteunen. Ouders hebben het beste met zijn of haar kind voor, ze weten vaak goed hoe je het kind kan helpen. Toch kost het de ouders vaak veel energie.

Een rustige omgeving creëren is cruciaal. Het voorkomen van prikkels kan ervoor zorgen dat jouw kind zo min mogelijk last hoeft te hebben van ADHD. Aanpassingen kunnen hierbij helpen. Tevens is het belangrijk om mensen met ADHD ruimte, rust, structuur en ontspanning te bieden. Daarnaast kan het belangrijk zijn om hen veel te laten bewegen en hun voedingspatroon aan te passen.

School

ADHD is op school vaak een struikelblok. Een aantal tips:

  1. Maak afspraken met de docent. Zorg dat zij op de hoogte zijn van de situatie. Op deze manier kan de docent zich goed informeren en aanpassen op jouw kind. Om het zo prettig mogelijk te maken.
  2. Bekijk beschikbare hulpmiddelen: zoals een wiebelkussen, bijtsieraden of knijpballetjes. Bespreek dit met de docent.
  3. Zorg voor een duidelijke structuur op school en thuis. Bespreek met de docent hoe je de structuur kan vormgeven en doe zo nodig dingen thuis in een rustige omgeving.
  4. Praat met je kind en wees altijd positief. Kinderen met ADHD kunnen snel een negatief zelfbeeld krijgen. Benadruk de sterke en positieve kanten van jouw kind en denk in oplossingen.

ADHD als volwassenen

Bovenstaande tips kunnen ook helpen bij volwassenen met ADHD. Bespreek tevens de situatie met jouw leidinggevende en / of collega’s. Een rustige werksfeer en structuur is belangrijk.
Heb je een partner met ADHD? Het is belangrijk om voldoende te ontspannen. Ga na een drukke dag iets doen om tot rust te komen. Bijvoorbeeld een wandeling of sporten.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.