Omgaan met ADHD als mantelzorger

Omgaan met ADHD als mantelzorger

Het leven met ADHD kan zeer lastig zijn, zowel voor volwassen als voor kinderen. ADHD zorgt vaak voor een gebrek aan concentratie en impulsief gedrag. Daarnaast is hyperactiviteit een veelvoorkomend verschijnsel. Deze kenmerken kunnen vervelend zijn voor mensen met ADHD, maar ook kunnen zij een uitdaging zijn voor mantelzorgers, familieleden, collega’s, vrienden en docenten. In deze blog gaan wij in op hoe je het beste kunt omgaan met ADHD als mantelzorger.

Een kind met ADHD

Zoals te lezen is in deze blog wordt er steeds minder vaak medicatie uitgeschreven voor mensen met (mogelijke) ADHD. In deze blog vertelt een ouder over haar situatie, één die veel mensen met ADHD zullen herkennen: de lange rit op weg naar een vakantiebestemming.

Voor ouders kan het zeer lastig zijn om een kind met ADHD goed te ondersteunen. Aan de ene kant kennen de ouders alle goede kwaliteiten van het kind en hebben ze het beste met hem of haar voor. Aan de andere kant is ADHD soms even vermoeiend voor de persoon met de aandoening als voor zijn of haar omgeving. Hoe kan je zo’n lange autorit zo comfortabel mogelijk maken voor jouw kind? En voor jezelf?

Een rustige omgeving creëren is in die zin cruciaal. Het voorkomen van prikkels kan ervoor zorgen dat jouw kind zo min mogelijk last hoeft te hebben van ADHD en daardoor vanalles gewoon kan doen. Dit betekent echter wel dat er wat veranderingen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een ander soort vakantie, minder geluiden in huis en een combinatie van coaching en, als het mogelijk is, medicatie. Het is belangrijk om mensen met ADHD ruimte, rust, structuur en ontspanning te bieden. Daarnaast kan het belangrijk zijn om hen veel te laten bewegen en hun voedingspatroon aan te passen. Eet bijvoorbeeld genoeg groente, noten en zaden en neem ook regelmatig wat vis. Een andere veel voorkomende tip zijn (groene) smoothies.

School

ADHD kan daarnaast ook een groot struikelblok vormen op school. Enkele tips voor op school:

  1. Maak afspraken met de docent. Zorg dat deze op de hoogte is van de situatie en probeer de docent zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Op deze manier kan de docent zich ook goed informeren en instellen op jouw kind, waardoor hij of zij zo goed mogelijk onderwijs kan bieden.
  2. Bekijk beschikbare hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een wiebelkussen, kauwgum of knijpballetjes. Spreek dit goed door met zowel jouw kind als de docent.
  3. Zorg voor een duidelijke structuur zowel op school als thuis. Bespreek deze met de docent, zodat je thuis zo goed mogelijk kan anticiperen op het schoolwerk van jouw kind.
  4. Wees altijd positief. Het is gemakkelijk voor kinderen met ADHD om een negatief zelfbeeld te ontwikkelen. Probeer daarom veel te praten met jouw kind en benadruk daarin de sterke en positieve kanten.

ADHD als werkende

Deze tips kunnen daarnaast natuurlijk ook zeer behulpzaam zijn voor volwassenen met ADHD. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om jouw situatie goed door te spreken met je leidinggevende, zodat deze voldoende kan anticiperen. Belangrijk als jij werknemers of collega’s hebt met ADHD: zorg voor een rustige omgeving en zorg dat er structuur aanwezig is.

Heb je een partner met ADHD? Zorg dan bovendien ook voor voldoende momenten van ontspanning. Ga bijvoorbeeld een avondje samen bankhangen of wandelen in de natuur of motiveer jouw partner dit alleen te doen om tot rust te komen.

Voor verdere vragen en meer informatie, bekijk onze pagina over ADHD. Op deze pagina kan je de meest gebruikte hulpmiddelen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *