Europese wetgeving
Er is al 2 jaar lang de gelegenheid voor partijen in verschillende landen om zich goed voor te bereiden op de nieuwe wetgeving. Toch is het binnen veel landen maar ook partijen op allerlei gebieden nog lastig om precies te weten hoe het in elkaar steekt. De wet is zeker niet alleen voor bedrijven van toepassing maar ook voor zorgorganisaties en gemeenten bijvoorbeeld.
De wet voor zorgorganisaties en gemeenten
Voor zorgorganisaties en gemeenten die veel werken met persoonsgegevens en medische gegevens is de privacy heel belangrijk. De systemen waarmee ze werken dienen nu aangescherpt te worden vanwege de nieuwe AVG. Iedere partij moet namelijk duidelijk aan een persoon/consument kunnen uitleggen welke gegevens eventueel worden opgeslagen, hoe lang ze worden opgeslagen en waarvoor deze gebruikt gaan worden. Ook moeten gegevens verwijderd worden als ze niet meer nodig zijn voor direct gebruik.
Wat merk je al consument of professional van de AVG?
Je hebt zelf meer invloed en zeggenschap over je privé-gegevens en het gebruik daarvan voor allerlei doeleinden. Aangezien alle partijen duidelijker moeten uitleggen wat ze precies met je gegevens gaan doen en ook toestemming moeten vragen voor het gebruik hiervan heb je meer sturing op privacy. Je hebt zelf recht op inzage in het gebruik van je gegevens. Wanneer je zelf aangeeft dat je wil dat je gegevens verwijderd worden bij een partij of in een systeem dan zijn zij daartoe zelfs verplicht. Zo wordt onrechtmatig gebruik voorkomen.
Als professional moet je dus ook duidelijk bij de consument kenbaar maken welke gegevens je gebruikt en waarvoor. Bijvoorbeeld bij het bestellen of aanvragen van een product of dienst. Geef altijd aan dat je de gegevens gebruikt zodat de consument weet dat door de handeling die je verricht zijn of haar gegevens worden ingevoerd of uitgewisseld met een (externe/derde) partij. Je dient ook aan te kunnen geven dat de gegevens veilig worden gebruikt maar zeker verwijderd kunnen worden op verzoek van de consument.
Thuisleefgids is er klaar voor, jij ook?
Gelukkig werkt Thuisleefgids geheel veilig en zijn wij voorbereid op deze nieuwe wetgeving. We zorgen er namelijk voor dat de gegevens die op ons platform worden ingevoerd voldoen aan de bescherming klantgegevens en alleen worden ingezet voor het doel. Denk aan een service die we verlenen of juist het aanvragen van een dienst of bestellen van een product. We hebben zelfs een privacyverklaring op ons platform opgenomen.
Hoe garandeert Thuisleefgids de veiligheid van gegevens?
- Het Thuisleefgids platform maakt gebruik van de hoogste SSL-beveiliging om te waarborgen dat je verbinding veilig is. Je herkent dit aan de groene weburl in je zoekbalk en/of het groene slotje in je browser.
- Veilige techniek bij het inloggen op ons platform Thuisleefgids.
- Persoonlijke gegevens zoals je BSN nummer worden niet opgeslagen in de database van Thuisleefgids.
- Wanneer gegevens door Thuisleefgids aan een leverancier worden doorgegeven betreft dat alleen die gegevens die nodig zijn om de bestelling aan jou als klant succesvol te kunnen leveren. Waar mogelijk gebruiken we alleen je achternaam.
- Wanneer er een verwijsbrief of machtiging nodig is dan kun je deze bij je bestelling voegen.
- Wij kijken naar de informatie die we echt nodig hebben zodat we nooit meer opvragen dan nodig.
- Je kunt in je profiel je eigen gegevens wijzigen en inzien. Door in te loggen kun je dit direct aanpassen in je persoonlijke profiel omgeving. Wil je dat gegevens eruit worden gehaald? Stuur ons dan gewoon even een mailtje of chatbericht. Geen zorgen, we pakken dit direct voor je op.
- Wanneer je iets wil bestellen of je profiel wil bekijken dan moet je altijd even inloggen. Dit is voor de veiligheid van je gegevens ?
Gelukkig maar, we hebben alles dus veilig gemaakt en goed geregeld. Zo kun je dus met een gerust hart ons platform gebruiken. Wij gaan veilig om met je gegevens en jij wordt door ons ontzorgd op het zoek- vergelijk en bestelproces van alles op het gebied van langer thuis wonen!