Hulpmiddelen bij MS

Bij de ziekte MS krijgt men vroeg of laat te maken met de behoefte aan hulpmiddelen. Dit omdat de spierfuncties afnemen en handelingen hierdoor moeilijk worden. Dit kan op verschillende activiteiten het geval zijn, dan is het prettig om te weten dat er producten zijn die kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij het zelfstandig naar het toilet gaan of bij het zelfstandig blijven koken. Het is voor veel mensen lastig om de stap te zetten naar hulpmiddelen, vooral omdat men daarna vaak niet meer terug kan. Toch kan een hulpmiddel bij MS veel ondersteuning bieden. Er zijn veel verschillende producten op het gebied van zelfzorg, alarmeren, domotica om automatische de gordijnen te openen en te sluiten.

Hoeveel Nederlanders hebben Multiple sclerose?

Volgens cijfers op de website van de hersenstichting hebben in Nederland ongeveer 1 op de 1000 inwoners te maken met MS. In totaal hebben in Nederland dus ongeveer 17.000 mensen MS. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij het grootste deel van de patiënten met MS beginnen de klachten tussen het 15e en 50e levensjaar.

Belangrijke aandachtspunten bij Multiple sclerose

De klachten die ontstaan door MS zijn vaak zeer divers en kunnen leiden tot problemen bij de zelfzorg en de mobiliteit. Dit heeft dikwijls effecten op de arbeid en vrijetijdsbesteding. Het verloop van de ziekte is per persoon verschillend en vrijwel nooit dodelijk. Wel leidt het vaak tot in invaliditeit.

Veel voorkomende vragen en problemen bij Multiple sclerose

Omdat de symptomen van MS heel verschillend zijn, komen er veel verschillende vragen en problemen voor. Het hangt er hierbij vanaf waar de beschadiging optreedt, dit bepaalt welke functies verstoord worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn slecht zien, tintelingen en ook krachtsverlies. Evenwichtsstoornissen en problemen met plassen en stoelgang worden veel genoemd. Ook lichte stoornissen van het geheugen en het denken. Vooral extreme moeheid is een veel voorkomende klacht.

Kenmerkend is dat bij MS de klachten in fasen komen omdat de verschijnselen met aanvallen komen. Dit komt omdat de beschadiging in een bepaald tempo ontstaat. De aanvallen worden ‘relapses’ of ‘schubs’ genoemd en de herstelfase de ‘remitting phase’.

Zoek op hulpmiddelen per aandoening

Per aandoening hebben wij een handige overzichtspagina gemaakt. Op deze pagina's vind je alle informatie die je nodig hebt en de hulpmiddelen die worden aangeraden.