De letters ADHD staan voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) oftewel aandachtstekort-hyperkinetische stoornis. Dit is een afwijking van een klein onderdeel van de hersenen, meestal aangeboren en erfelijk. Iemand met ADHD kan zich meestal moeilijk concentreren, is snel afgeleid en vertoont impulsief gedrag. Omdat het lichaam vaak overactief is wordt vaak een gevoel van onrust ervaren (hyperactiviteit). Als er geen sprake is van hyperactiviteit dan spreekt men over ADD. In deze blog gaan wij in op de meest gebruikte hulpmiddelen bij ADHD.

ADHD is niet geneesbaar. De behandeling van ADHD is vooral gericht op het voorkomen of beperken van bijkomende problemen.

De meest effectieve behandeling is een combinatie van psycho-educatie, gedragstherapie en medicatie.

Hulpmiddelen bij ADHD

Er bestaan een aantal hulpmiddelen die mensen met ADHD kunnen ondersteunen in het dagelijks leven. Wanneer iemand door ADHD medicatie moet nemen of om structuur en rust op werk of school te creëren. Voor volwassen is er een grote variëteit aan producten beschikbaar om te plannen, van een planbord tot aan horloges met alarm voor afspraken of medicijngebruik. Kinderen met ADHD houden, langer dan andere kinderen, de behoefte om op iets te kauwen. Speciaal voor hen zijn er bijtsieraden ontwikkeld. Voor kinderen die moeite hebben met stilzitten is er een wiebelkussen, wat door een klein trilmechanisme een rustgevend effect heeft.

Medicatie

Medicatie kan gedurende een korte tijd de concentratie en impulscontrole verhogen. Een negatieve spiraal in de ontwikkeling kan hierdoor doorbroken worden en dit verhoogt de kans van slagen van verschillende vormen van begeleiding. Medicatie kan op zichzelf beschouwd worden als een hulpmiddel.

Behandeling van ADHD met medicatie kan langlopend zijn.  Om de medicatie overzichtelijk te bewaren en ervoor te zorgen dat je ze op tijd inneemt zijn er handige hulpmiddelen om je hiermee te helpen zoals medicijndoosjes, medicijndoosjes met alarm of een medicijnhorloge.

  • Medicijndoosjes bevatten voor elke dag van de week één vak met vaak 4 vakken voor deverschillende momenten op de dag. Denk aan ontbijt, voor en na de lunch en de avond. Door ditgoed te verdelen neem je nooit een dubbele hoeveelheid en vergeet je ze niet in te nemen.
  • Wanneer je wel eens vergeet om je medicijnen in te nemen is een medicijnalarm die je hieraan herinnert een uitkomst.
  • Een medicijnhorloge werkt als herinnering om op tijd en voldoende je medicijnen in te nemen. De horloge bestaan in verschillende soorten en maten, zoals een kinderhorloge of een ouderenhorloge. Ook zijn er medicijnhorloges die je een actief signaal geven. Er zijn zelfs medicijnhorloges die een afbeelding van een medicijn laten zien en een signaal geven. Er zijn ook horloges die samenwerken met een medicatie app, wat extra steun kan bieden.

Plannen

Mensen met ADHD zijn vaak snel afgeleid dus kan een goede planning erg waardevol zijn. Er bestaan veel gratis applicaties op je smartphone of tablet waar je een agenda en planning bij kan houden. Het ‘gevaar’ met het gebruik van een smartphone om te plannen is dat je snel afgeleid raakt door andere applicaties.

Kinderen

Voor kinderen bestaan er een aantal hulpmiddelen om de concentratie te bevorderen. Zo bestaan er bijtkettingen die ervoor zorgen dat een kind bijvoorbeeld beter bij de les blijft. Naast bijtkettingen bestaan er ook wiebelkussens die hetzelfde effect leveren.

Meer weten?

Meer weten over makkelijke oplossingen of hulpmiddelen bij ADHD? Neem eens een kijkje op Thuisleefgids.nl. We hebben hier veel praktische informatie over hulpmiddelen en diensten gebundeld. Mogelijk kun je daar wel de passende ondersteuning vinden of stel ons een vraag. We denken graag met je mee

Voor meer informatie, zie onze pagina over ADHD.