“Overbelasting van mantelzorgers”. We lezen en horen er steeds meer over. Er worden steeds meer verhalen gedeeld over familieleden die het verlenen van mantelzorg als extreem zwaar ervaren. En in de toekomst worden steeds meer mensen mantelzorger. Terwijl we hier niet op worden voorbereid. Plotseling kun jij ook mantelzorger zijn en waar begin je dan eigenlijk? Waar vind je de juiste maar vooral ook betrouwbare informatie en waar kun je je op voorbereiden?

Dagelijks ondervinden wij voor welke opgave mantelzorgers staan. Daarom staan wij er ook even extra bij stil! We zien in het overheidsbeleid en in onze (professionele) omgeving steeds meer initiatieven die bijdragen aan het ondersteunen en verstevigen van de rol van mantelzorgers. Van platformen waar mantelzorgers informatie of ondersteuning kunnen vinden tot organisaties die de mantelzorger totaal proberen te ontlasten en de weg proberen te wijzen. Of instrumenten om hierover met elkaar in gesprek te gaan zoals bijvoorbeeld het praatpakket van Mezzo. Want de wereld van zorg is gerust complex en onoverzichtelijk te noemen!

In onze beleving is het absoluut een positieve ontwikkeling dat steeds meer organisaties de mantelzorger willen ondersteunen en informeren. Dit wordt steeds belangrijker vooral nu zorgondersteuning en –financiering nadrukkelijker in het particuliere domein komen te liggen. Toch ervaren wij bijna dagelijks dat er ruimte is voor verbetering. Vindbaarheid van relevante informatie over ziektebeelden bijvoorbeeld. Maar vooral ook over oplossingen bij specifieke problemen die ontstaan als gevolg van een ziekte of beperking. Zodat het verlenen van mantelzorg zo eenvoudig maar vooral ook zo prettig mogelijk kan.

Zo proberen we bij Thuisleefgids ook per ziektebeeld of aandoening overzichtelijk te maken welke hulpmiddelen, producten en diensten er bestaan. Per aandoening hebben wij een handige overzichtspagina gemaakt. Op deze pagina’s vind je alle informatie die je nodig hebt en de hulpmiddelen die worden aangeraden bij een bepaalde aandoening. Deze producten en diensten kunnen namelijk het leven van mantelzorgers en zorgvragers makkelijker maken. Maar dan moet je wel weten dat ze er zijn en bij welke situatie wat voor soort oplossing de juiste is.

Die regeldruk, het organiseren en coördineren van “zorg en ondersteuning”, vergroot namelijk de stress en spanning die mantelzorgers te verduren krijgen. En dit alles naast de emotionele spanning die al komt kijken bij het verlenen van zorg gezien de betrokkenheid bij je naaste.

Wil je meer weten over welke mogelijkheden er zijn voor jouw specifieke situatie? Of heb je te maken met een vraag die je zelf niet goed opgelost krijgt? Kijk eens op onze website of neem contact met ons op. We horen graag waar je tegenaan loopt en denken mee over mogelijke oplossingen.